Uppförd: 1835 under Karlsberg, Ekeby.
Öde: Nedlades 1876.
På platsen fanns den tidigare Rudhammaren uppförd av Adolf Rudbeck år 1775. Denna smedja hade en stångjärnshammare och två härdar.
Ekebysmedjan, som fick det namnet då Åsbosmedjan låg på Svartåns motsatta sida, uppfördes så år 1835 samtidigt som dess tackjärnsbod och bostaden för dess arbetare.
År 1843 flyttade Hans Widing (f.1789, d.1858) från Billingsfors i Dalsland till Ekeby och blev hammarsmedsmästare vid Ekebysmedjan.
Då Vidingar (Widing) arbetade i smedjan skulle dess tilltalsnamn, i och med att den omvända namnkonkurrensen med Åsbosmedjan försvann 1858, komma att kallas Vidingesmedjan.
År 1873 var Vidingesmedjan en smältsmedja med tre härdar och tre stångjärnshammare. Dessutom fanns där en ugn för tillverkning av kvartstegel.
Då smedjan 1876 var i ett så förfallet skick, samt ofta led vattenbrist då den konkurrerade om vattentillgången med Åsbosidans valsverk, beslöts på hösten att lägga ner den och att en ny lancashiresmedja skulle uppföras nedströms brukskontoret där den gamla nedlagda spiksmedjan låg.
År 1882 i december tog bolagsstyrelsen beslut om att anlägga en 3 tons martinugn på denna plats, men detta skulle ej fullföljas. Över 30 år senare stod dock den första martinugnen körklar (1915), men det var på Åsbosidan den skulle komma att uppföras.
Vidingesmedjans tackjärnsbod invid landsvägen stod kvar efter det att smedjan lades ner, och konverterads delvis till bostad.
År 1934 skulle (Gamla) Ångcentralen att uppföras på denna plats, och när Ångcentralen skulle expanderas år 1944 flyttades Vidingesmedjans tackjärnsbod till Strandvägen i Malexander där den finns idag (2024).
Google maps.
|
Boxholms bruk, 1785. Akvarell av A.Johansen, original avfotograferat av Berit Wettergren för Krafttaget. Från vänster: Åsbobyggnaden (skymtande i förgrunden), Åsbosmedjan, Kvarnen (b.1777), Rudhammaren (senare på samma plats, Ekeby-/Vidingesmedjan). Konstnären står på landsvägsbron.
Foto från 1877: Till vänster är brukskvarnen och till höger sågverket som brann 30 oktober 1889 (b.1874). Nere till höger skymtar Vidingesmedjan som nedlades 1876. Detta är tyvärr en av de två bilder som återger något alls av byggnaden. Den andra är här under.
År 1878. Till vänster syns resterna av Vidingesmedjan. Vidare från höger och bort i bilden: Det ej tillbygga Övre verket, landsvägsbron, Brukskontoret, det alldeles nybyggda grovvalsverket, Askerbomsbyggningen och den alldeles nybyggda Fabriksholmen.
Karta från 1781. Rudhammaren är på den plats vilken Ekeby/Vidingesmedjan senare ska uppföras på.
Från stambanekartan 1862-63. Vidingesmedjan och dess tackjärnsbod är indikerad.
Karta från år 1874, detalj av kartan här under.
Karlsberg och Rönneberg år 1874. Vidingesmedjan är med i denna, om än svår att skönja. Om man tittar rakt norrut från "r" i "Karlsberg kommer man till platsen är landsvägen korsar Svartån. Precis söder om den platsen är Vidingesmedjan.
|