Vidingebyggnaden

Vidingbyggnaden, Broholmen



Uppförd: 1835 under Karlsberg, Ekeby.
Öde: Revs 1984

Ekebysmedjans arbetarbostad uppförd 1835.

År 1843 flyttade Hans Widing (f.1789, d.1858) från Billingsfors i Dalsland till Ekeby och blev hammarsmedsmästare vid Ekebysmedjan.

Då en hel del Widingar bodde i byggnaden skulle den successivt komma att kallas Vidingbyggnaden (Vidingebyggnaden) och när så Vidingesmedjan lades ner 1876 fortsatte bostadshuset att ha samma funktion som tidigare.

Carl-Johan Herrmann beskriver Widingebyggnaden i sina levnadsantackningar:
"...Då fick vi ett halft kök i Widingebyggningen att bo uti. Det var en gammal gumma som bodde der förut och hon låg jemt. Hon var farmor till Claes Bergling. Det var inte det värsta att hon låg, utan det värsta var att hon var full af lus, stora klädlöss, så man såg hur de kröpo på kudden i sängen. Dertill skulle alla familjerna som bodde i Byggningen baka i rummet, ty det fanns ingen mer bakugn i Byggningen. Och der fingo vi taga in. Mamma och 4 Barn, 2 var då döda. Vi kunde inte få rum med mer än en säng. Så fingo vi bädda på ett sofflock och på golfvet. Då blef man straxt full af lus, så jag har varit full af lus många gånger, som jag fick då jag låg."

Någon gång 1963-1965 konverterades byggnaden till kontor, bland annat för Metalls ordförande Thord Lindberg och elektronikverkstad med dess tekniks chef Östen Sandberg. Här fanns också klädförråd.

Byggnaden revs år 1984.




Google maps.

Bruksfolk framför Vidingebyggnaden år 1879.

Bröllopsfoto framför Vidingebyggnaden. Sällskapet står uppradat på landsvägen. Tidigt 1900-tal.

Gamla bron före 1918. Huset närmast i bild är Tackjärnsboa. Strax bakom till vänster ligger Snickarholmen. Vidingebyggnaden ligger bakom till höger, och uppe till vänster ligger Ingenjör Dahlbergs före ombyggnaden (som gjordes ungefär 1918). Huset är nuvarande Boxholms Skogars kontor.

Åkare Nilsson, pojke och häst med vagn på landsvägen utanför Vidingebyggnaden (Broholmen). I bild även Tackjärnsboa/Mjölnar'ns, Martinverkets skorstenar, Masugnen och Ångcentralen. Vissa källor säger att Tackjärnsboa flyttades redan 1934 inför det att Ångcentralen skulle byggas, men denna bild ger bevis för att så ej var fallet. Fotot är alltså taget 1934-1944.

Landsvägsbrobygget 1967-68. Vidingebyggnaden och det nya, västra brofästet.

Foto från när Vidingebyggnaden revs, år 1984. I bakgrunden skymtar Ingenjörsbostaden (Skogskontoret) och till höger riksvägsviadukten som uppfördes 1967-68.

Foto från när Vidingebyggnaden revs, år 1984. I bakgrunden ser vi riksvägsviadukten (b. 1967-68), bostadsområdet Fällhagen (Fällehagen) och Brukskontoret (b.1862).

Karta från år 1874, detalj av kartan här under.

Karlsberg och Rönneberg år 1874.


Boxholm Vigingebyggnaden Broholmen Boxholms bruk


Konstruerad av Mikael Lüddeckens-Persson.