Gamla Ångcentralen



Uppförd: 1934 under Karlsberg, Ekeby.
Öde: Nedlades 1970.

På platsen fanns tidigare Rudhammaren och Ekebysmedjan (Vidingesmedjan). Det togs också 1882 beslut om att anlägga ett martinverk på denna plats, men detta realiserades aldrig.

Då bruket var i stora delar beroende av vattenkraft var tillgången av denna under årets hela lopp ett stort problem. Efter en period med särkilt dåligt flöde beslöts det att anlägga ett ångkraftverk.

1934 pådrogs verket, vilket hade en ångturbin som var kopplad till en elektrisk generator som kunde utveckla en effekt av 3000 hästkrafter och en årlig energiproduktion av 5 millioner kWh. Ångan erhölls från två vattenrörpannor med en produktion av 25000 ton ånga per år och denna ånga skulle senare komma att användas för trävarutork, snickerifabrik och tvättinrättning (1940-). Pannorna eldades med avfall från såg, hyvleri och snickerifabrik och även med masugnsgas.

År 1944, i samband med att Stora bruksfallet skulle igångsättas, byggdes ett ställverk åt landsvägen till. Inför detta innebar det Vidingesmedjans tackjärnsbod fick flyttas.

År 1970 pådrogs den Nya Ångcentralen uppe på Rönneberg.

År 1975 på våren fälldes Gamla Ångcentralens skorsten.

Jämförelse mellan de olika kraftverken i Boxholm:
Stora bruksfallet 20 GWh
Flemminge kraftverk 4 Gwh
Gamla ångcentralen 5 GWh
Nya ångcentralen Mer


Google maps.

Foto från 1934-39. Vi ser den ej tillbyggda (1944) Ångcentralen, Vidingebyggnaden, Tackjärnsboa och Telefonstationen.

Åkare Nilsson, pojke och häst med vagn på landsvägen utanför Vidingebyggnaden (Broholmen). I bild även Tackjärnsboa/Mjölnar'ns, Martinverkets skorstenar, Masugnen och Ångcentralen. Fotot är taget 1934-1944.

Från Masugnskransen, tidigt 1960-tal. Det nya Bredgårdsverket har börjat ta form. I förgrunden Ångcentralen, Övre verket. Bortom Bredgårdsverket skymtar Lärarbostäderna, Folkskolan och Bruksskolan vilka här är färdiga att rivas.

Gamla Ångcentralen. Google 2023.

Karlsberg och Rönneberg år 1874.


Boxholm Gamla Ångcentralen Boxholms bruk


Konstruerad av Mikael Lüddeckens-Persson.