Brännvinslia

Söndagstur den 21 december 2008

Berättare: Lennart Johansson

Sedan torpturerna drog igång säsongen 2001-2002 (Söndagsturer från 2006-2007) så tror jag aldrig vi råkat ut för riktigt busväder en endaste gång. Stormen Gudrun hade precis dragit förbi en söndag, och stormen Per hade ännu inte riktigt nått sin kulmen en annan söndag. Regn har vi klarat oss ifrån varje gång (med undantag för lite duggregn kanske), och snöoväder har det heller aldrig varit. Snöat har det väl gjort vid nått tillfälle, men det har inte varit nått ordentligt oväder.

I år har säsongen startat med tre gråa söndagar i rad. Det är vi nöjda med, för huvudsaken är att det är uppehåll. Men säsongens fjärde söndagstur kom att bli en riktigt vacker vinterdag. Det var ju den 21 december och elden brann vid Brännvinslia. Eller om ni så vill; Brännvinsliden. Himlen var blå denna dag, inte ett moln gick att uppbringa. I luften var det någon minusgrad, och om man inte visste det så skulle man knappast tro att det var tre dagar innan julafton… Efter middagen drog molnen plötsligt fram över himlen, men under förmiddagen var himlen som sagt klarblå.

Undertecknad hälsade som vanligt alla närvarande välkomna, och det var en riktigt stor skara åhörare denna gången. Vi kom fram till att det rörde sig om cirka 85 personer. Sen, under berättandet, räknade någon till att det var 74 personer, men hur som helst; intresset är fantastiskt för våra söndagsturer! Dessutom var det säkert ett tiotal tränande orienterare som fick vätska vid Bränvinslia.

Men vätska fick också alla andra besökare vid elden. Orienteringsklubben genom Lennart och Ulla-Brith hade nämligen ordnat med glögg och pepparkaka som alla bjöds på. Julen står/stod ju för dörren, så detta var ju ett väldigt trevligt initiativ.

Efter välkomnandet så uppmärksammade undertecknad också om det faktum att det denna dagen var vintersolståndet.  Klockan 13.05 så lutar jordaxeln maximalt bort från solen. Många tror att ”det står stilla” ett tag innan dagarna åter blir ljusare, men så är det inte. Solens nedgång ändrar sig faktiskt ganska fort åt det ”positivare” hållet. Från den 11 december fram till den 21:a har solen i Boxholm gått ner 15.09 varje dag. På nyårsafton går solen ner 15.18, alltså nio minuter senare. Den 27 januari går solen ner 16.10, en hel timma senare jämfört med i dag, och den 21 februari går den ner ytterligare en timma senare. Och när vi hunnit till den 30 mars så går solen ner 19.32, men då har vi ju fått sommartid också. Så trots all dysterhet med finanskris och elände; det kommer ljusare tider, det kan vi vara säkra på!

Dagens berättare var Lennart Johansson, Lennarts andra berättaruppdrag för säsongen. Han pratade om Brännvinslias betydelse i historien, nämligen som utskänkningsplats för Enshultabrännvin. Hans berättande byggde mycket på en tidningsartikel som undertecknad några dagar innan denna söndagsstur fick en kopia av från Gunilla Kindberg. Artikeln är författad av Severin Fridriksson och finns att läsa här på Krafttagets hemsida. Ta gärna del av artikeln, den är mycket intressant och då kan ni själva tänka er vilken betydelse Brännvinslia hade för dåtidens Boxholmare. Lennart läste också en artikel som Karl-Erik Wennerqvist skrev 1994 för Boxholms OK:s klubbtidning. Artikeln kan läsas på nätet eftersom BOK:s alla klubbtidningar är tillgängliga på deras hemsida! Direktlänk till rätt nummer (december 1994) finns här! Artikeln finns på sidan 18.

Klas Johansson

Se bilder från denna söndagstur!

 

Tillbaka till startsidan               Tillbaka till föregående sida