Söndagsturerna säsongen 2019-2020, en sammanfattning

Trenden har vänt, denna säsong har publiktillströmningen ökat

Linneberg, 1 december
Alf Ek
Söndagen den första december var också den första advent och den dagen drog Söndagsturerna igång. Den första elden tändes i närheten av Linneberg, det var i skogen intill den gamla vägen upp mot Dungarp och skjutbanan. En fin plats, och bra eftersom vi knappast störde några älgjägare genom att hålla till där. Alf Ek hade berättaruppdraget den 4 mars 2018 men nu var han tillbaka i huvudrollen på en Söndagstur. Denna gång pratade Alf om sitt stora intresse och sitt arbete, nämligen auktioner, antikviteter, retro, design och allt vad det kallas inom branschen.
Vädret vid premiären var riktigt behagligt. Temperaturen låg på strax under noll grader, och ingen snö syntes till. Det var heller ingen vind att tala om så det var riktigt skönt i skogen, och det var glädjande att nästan 40 personer kom till denna premiär.

Lyssna på Alf Ek. (Längd:32.24)

Granforsen, 8 december
Björn Ivarsson Lilieblad
Östergötlands museum ska hålla stängt i tre år och i gengäld ska personalen ut i länet och hjälpa till i olika sammanhang, ge föreläsningar och så vidare. Detta gjorde att jag fick en förfrågan av Ann-Charlotte Feldt på museet, nämligen om jag ville ha tre berättarnamn från Östergötlands museum till vinterns Söndagsturer. Självklart ville jag gärna ha detta, och den första vi kunde höra på under säsongen var Björn Ivarsson Lilieblad som är avdelningschef för samlingar och konservering på Östergötlands museum. Jag hade valt att placera Björn vid Granforsen och det visade sig vara mycket lyckat! För ovanlighetens skull var detta en regnig söndag men Carina Jonsson messade mig på morgonen och erbjöd oss att vara inomhus, hon lovade att sätta på värmen och låsa upp till festlokalen vid Granforsen. Och så blev det, så detta blev en Söndagstur inomhus och utan någon eld. En bra publiktillströmning var det också, drygt 40 personer kom till Granforsen och de fick höra Björn Ivarsson Lilieblad prata om Östergötlands Museums allra nyaste bok, "Det mörka Östergötland - där sägnerna möter källorna". Björn drog en del historier ur boken och det var enormt fängslande och intressant och som Ann-Sofie sa till Björn efteråt, "du hade gärna fått hålla på ett par timmar till..."

Lyssna på Björn Ivarsson Lilieblad (längd: 49.48)

Lagnebrunnahagen, 15 december
Robert Frode
Söndagstur nummer tre förlades till Lagnebrunnahagen, på vänster sida vid färd från landsvägen. Med elden mitt på ängsmarken så ville jag verkligen inte ha blåst och regn och rusk, men så blev det inte heller. Vi hade en sanslös tur, det var helt lugnt, temperaturen låg på strax över nollan och dessutom så dök solen upp bakom molnen och den försvann inte förrän Rober Frode - dagens berättare - hade pratat klart. Orsaken till att Robert åtog sig berättaruppdraget på en Söndagstur kan kopplas till mitt skrivande för Länstidningen Östergötland. På tidningen finns Marie som hette Berggren när vi lärde känna varandra. Marie är redigerare, det vill säga hon är den som "tar hand" om mitt material och gör sidorna i datorn. Marie bodde ensam i Nydalen norr om Motala men för ett par år sedan mötte hon Robert som då bodde i Malmö. Han var ju östgöte egentligen och hade inte längre någon anledning att bo kvar i Skåne, framförallt inte sedan han träffat Marie. Numera heter Marie nämligen också Frode i efternamn och båda bor i Nydalen.
Robert pratade om sina ungdomsår, nämligen om då han gjorde en del bus!

Lyssna på Robert Frode (längd: 14.29:)

Ekhöjden, 22 december
Ronny ”Bula” Samuelsson
Ett musikinslag, och så leken ”gissa tomten”, så har julsöndagsturen sett ut de senaste åren. Och det blev precis så vid Söndagsturen innan julen 2019 också. Ronny Bula Samuelsson fick frågan om att spela och sjunga och han tackade ja efter en del funderande. Framförallt var han orolig för vädret, men så fick jag idén att förlägga Söndagsturen till Ekhöjden, en fastighet som ägs av Ovako. Jag tänkte att verandan vid Ekhöjden är  ju perfekt att placera Ronny på. Dessutom bjöd Ovako på korv och fika genom Gunilla Jonsson och Anders Samuelssons försorg.
En tomte smög omkring också, och under masken fanns ju Eddy Rosenlof. Det var nog inte så svårt att se på kroppshållningen men det fanns en ledtråd också:

En äkta boxholmare vår tomte är.

Det var ju hans farfars farfar, som hamnade här.

I Flemminge och Fällhagen, växte tomten upp.
Vid poolen i trädgården, han sprätter som en tupp.

Det händer att tomten korvar grillar.
Och att besöka Söndagsturer hör till sånt han gillar.

Det svarade också nästan alla, men det var Yvonne Lindgren som vann gräddosten.
Det blev en riktigt lyckad Söndagstur detta, och en bra publiksiffra var det också, nästan 60 personer kom till Ekhöjden. Ett bra väder bidrog säkert också till att många ville besöka söndagsturen.

Lyssna på Ronny "Bula" Samuelsson (längd: 21:18)

Linnefors, 29 december
Olle Strömberg
Magnus Karlsson var ju inbokad som berättare till denna Söndagstur men han åkte på diskbråck och kunde inte ta sig från hemmet i Timrå kommun ner till Boxholm. Så jag efterlyste en ersättare på Facebook och det gav resultat. Olle Strömberg anmälde sig, och där föll en tung sten från mitt hjärta…
Elden tändes denna söndag vid Linnefors. Det var alldeles intill vägen vid kanten av skogen söder om Linnefors och Svartån. Det är så himla vackert vid Linnefors så det var trevligt att ha en Söndagstur just där, det var nästan elva år sen senast.
Vädret denna söndag var bra! Lite grått, ingen snö, ganska lugnt och lite över noll grader, det vill säga ett väder som det ofta kom att vara denna vinter. Mellan 55 och 60 personer kom till Linnefors för att lyssna på Olle, och trenden med mer publik denna säsong jämfört med de senaste åren kändes nu tydligt. Olle blev en alldeles utmärkt ersättare till Magnus. Olle berättade sin livshistoria kan man säga, och livshistorier brukar ju alltid vara intressant. Olles historia blev dessutom en artikel i Länstidningen.

Lyssna på Olle Strömberg: (längd: 37:48)

Östra sidan av före detta Lönnshultabron, 5 januari
Stefan Ottosson
Boxholm har ju ett ganska nyuppfört bostadsområde, Bjursholm har ju området döpts till, och att ha en Söndagstur nära de nya bostäderna har jag funderat på några år. Nu blev det så också, och jag tyckte det passade att hålla till nära den före detta bron över Svartån, Lönnshultabron som den kallades.
Stefan Ottosson kom att ha berättaruppdraget denna söndag, det var ett namn som Peter Frej tipsade mig om. Det hade han gjort till föregående säsong egentligen, men då glömde jag bort detta tips, men nu kom Stefan med i berättarlistan.
Denna första söndag i januari blev en riktigt härlig dag, strålande solsken och några minusgrader. En publik på nästan 80 personer var den högsta publiksiffran på många år, det var ju mycket glädjande! Stefan pratade till stora delar om sig själv och om sitt liv som inte alltid varit så himla lätt. Han vävde också in flera olika utvikningar under den halvtimma som han höll på och som nog fick publiken att fundera en del.

Lyssna på Stefan Ottosson (längd 27:08)

 
Mellan Södra Timmerö och Lövhagen, 12 januari
Ann-Sofie Johansson
Ann-Sofie är van vid att ta på högtalarvästen, detta var den elfte gången som vi kunde höra på henne. Platsen för denna den sjunde Söndagsturen för säsongen var mitt emellan Södra Timmerö och Lövhagen, mycket därför att det där finns en perfekt plan för bilparkering. Egentligen var det tänkt att ha elden på en äng men ett elstängsel hade kommit upp efter att jag kollade in platsen i höstas, därför tändes elden inne i skogen.
Kul att det stora intresset för Söndagsturerna fortsatte, denna söndag var det en publik på nästan 65 personer. Kanske var vädret lockande att ge sig ut denna söndag. Det var visserligen lite mulet till en början men det sprack upp på himlen så solen visade sig lite senare.
Ann-Sofie har pratat om många olika saker på Söndagsturerna, denna gång pratade hon om primord bland annat.

Lyssna på Ann-Sofie Johansson (längd: 40:45)

Intill en liten göl mellan Kohagen och Stora Bäck, 19 januari
Anja Praesto
I den mysiga äldre skogen intill den lilla gölen uppe i skogen i höjd med Kohagens domarring, det blir en bra Söndagstursplats tänkte jag. Där var vi den 22 januari 2012 men nu var det läge att återkomma dit tyckte jag. Men det var ju en liten chock att bara runt tre veckor innan upptäcka att skogen på platsen avverkats. Nåja, det blev en Söndagstur på platsen ändå, och det funkade ju bra! Det var ju en solig och riktigt vacker mild och snöfri vinterdag, lite synd dock att solens strålar inte orkade över berget intill, vi hamnade därmed i skugga med Söndagsturen.
Anja Praesto var säsongens andra namn som representerade Östergötlands museum. Hon har varit med vid nyligen gjorda gravöppningar i Riddarholmskyrkan då man tagit prover på skeletten för att försöka utröna vem som är Magnus Ladulås. Och som hon fängslade publiken med sin berättelse!!
Runt 55 personer var det i publiken, och alla lär ha passerat det skadade fornminnet, orsakat nyligen av en skogsmaskin och som ju blev omskrivet i Corren.

Lyssna på Anja Praesto (längd: 26:13)

Öster om Brantliden och Bergslund, Strålsnäs, 26 januari
Vikky Schander

Vid Strålsnästrakten bör det ju också förläggas en Söndagstur. Vid toppen av backen söder om Ingemarsvallen finns en bra parkeringsplan som jag nyttjat tidigare, men nu placerades elden på den östra sidan av gamla riksväg 32. Där finns en väldigt trevlig skog, alldeles utmärkt för en Söndagstur.
I höstas fick jag ett meddelande av Vikky Schander. Hon kunde tänka sig att ta berättaruppdraget en söndag om jag var intresserad, och visst var jag det! Kanske hade Vikky lockats av maken Andreas som ju hade berättaruppdraget fyra år tidigare, så när som på två dagar faktiskt.
Nästan 60 personer kom till denna Söndagstur, helt fantastiskt bra! När det förra vintern ofta kom mellan 30 och 40 personer så har det denna vinter i regel varit mellan 50 och 60 personer. Med vissa undantag givetvis, ibland har det var mer publik, ibland mindre.
Vädret denna söndag var grått, men utmärkt på alla andra sätt.
Vikky berättade delar av sin livshistoria och jag tycker det blev himla bra! Vikky vävde in kul händelser så att publiken fick fnissa eller skratta också.

Lyssna på Vikky Schander (längd: 18:30)

Sjögarpsbadet, 2 februari
Ulrika Lundin

Egentligen förlades inte denna Söndagstur till Sjögarpsbadet utan till hagmarken mitt emot badplatsen. Ett bygge av någon ny lekanordning vid badet pågick och som gjort underlaget extremt lerigt, det gjorde att platsen flyttades något.
Detta var en solig vintersöndag, det var ju väldigt trevligt förstås. Men vinden friskade i ganska rejält så trots solskenet kändes det lite småkyligt.
Berättaruppdraget vid söndagsturen - som var den tionde i ordningen - hade min vän Ulrika Lundin från Jönköping. Äntligen! Jag har ju tänkt tidigare att jag skulle vilja ha med henne i berättarlistan och jag har också frågat henne tidigare, men till denna säsongen fick jag ett positivt besked.

Ulrika och Jonas har tre barn och deras äldsta dotter - Amanda - har grava funktionsnedsättningar. Ulrika berättade om sin roll som mamma till Amanda och vad detta har inneburit. Det var en historia som berörde! Berättarna spelas ju in så att det går att lyssna efteråt i dator eller mobil och Ulrika har i efterhand märkt att många, många har lyssnat på henne! Släkt och vänner som hon knappast trott skulle lyssna har lyssnat. Detta har överraskat Ulrika, men det har bara inneburit positiva saker. Det har också blivit en artikel till Länstidningen baserat på Ulrikas berättelse.
Ungefär 45 personer kom och lyssnade på Ulrika vid Sjögarp.

Lyssna på Ulrika Lundin (längd: 39:03)

På ett berg norr om torpet Pölen, 9 februari,
Magnus Mattson
Turen med Söndagstursvädret fortsatte även när det var dags för Magnus Mattsson att ta på högtalarvästen. Då kunde vi njuta av en skön vinterdag med behaglig temperatur och faktiskt lite sol också. Lite blåsigt var det visserligen, men eldansvarige Christer placerade elden där det var någorlunda lä från de värsta vindarna. Det var på ett berg strax norr om torpet Pölen, nära vägen mot Stekanäs alltså.
Den 16 december 2018 kom Berndt Mattsson till en Söndagstur och tog på sig högtalarvästen och nu var det dags för sonen Magnus tur. Magnus berättade minnen och händelser från barndomen, sina vägval senare i livet och hur det kom sig att han hamnade i Österbymo. Jättekul att det även denna söndag var en riktigt bra publiksiffra, jag kom fram till att det var 57 personer som lyssnade på Magnus.

Lyssna på Magnus Mattsson (längd: 38:54)

Askaremålen, 16 februari
Ann-Charlott Feldt

” Hittar du något torp eller stenigt och eländigt småbruk att parkera mig i närheten av så blir det extra bra. Då kan man ha lite magra åkrar som miljöexempel". Så skrev Ann-Charlott Feldt till mig i höstas. Ann-Charlott var säsongens tredje namn från Östergötlands museum som vi kunde lyssna på i vinter, även om Ann-Charlott ju har pratat på Söndagsturer två gånger tidigare. Jag kom att placera Ann-Charlott vid Askaremålen. Det är ju en idyll om ägs av Arne och Marianne Stolt men ett stenigt och eländigt småbruk har det säkert varit en gång i tiden. Ann-Charlott pratade om kulturreservatet Öna som ju ägs av Östergötlands museum, och det finns nog en del likheter mellan Askaremålen och Öna. Stenigt och eländigt småbruk till exempel.
Ett oväder med regn och blåst drog in över Götaland denna helgen men Söndagsturen kom ganska lindrigt undan trots allt. Visst var det blåsigt och det kom en del regnstänk men det kunde varit mycket värre! Vädret skrämde säkert en del publik, men det var ändå 33 personer som lyssnade på Ann-Charlott. Det tycker jag var bra!

Lyssna på Ann-Charlott Feldt (längd: 43:44)

Söder om Jansbo, västra sidan av vägen, 23 februari
Elisabet Nylund

Det var plågsamt och med stor frustration jag fick klart för mig att Elisabet Nylunds inte kom med i Boxholmsbladet där hela programmet fanns med, även platsen var ju fel. Jag använde förra årets annons som mall och glömde ta bort Kjell-Åke Trygg och hembygdsgården Hybbeln i den där annonsen. Nåja, det kom i alla fall 37 personer till Söndagsturselden denna ganska soliga men väldigt blåsiga söndagsförmiddag. Platsen var nästan rakt väster om Tolhemsbron, mellan Jansbo och Alarp kan man säga. Det var ju en riktigt fin och trevlig Söndagstursplats kan jag tycka nu efteråt.
Elisabet Nylund är en mycket trevlig dam som tillsammans med sin man Gösta har bott på Ringvägen i Boxholm sedan 2013. Elisabeth är uppväxt i Södertälje och de har bott på flera platser i livet. Innan de kom till Boxholm - där en av döttrarna redan bodde - så bodde makarna Nylund utanför Ulrika.

Elisabet pratade lugnt och tydligt och på ett lättlyssnat sätt och hennes ämne var träd och träds betydelse för henne på olika sätt.

Läs referat om Söndagsturen strax söder om Jansbo.

Strax söder om den före detta gården Freby, 2 mars
Peter Svärdsmyr

Vasaloppssöndagen brukar alltid publiksiffran bli mindre jämfört med andra söndagar, ganska mycket mindre faktiskt. Denna vasaloppssöndag var elden dessutom placerad en bra bit utåt skogarna, vid Freby, och berättaruppdraget hade Peter Svärdsmyr. Han bor i Ödeshög och arbetar som Församlingspedagog i Svenska kyrkan i Boxholm men han är ju obekant för de flesta så jag undrade hur många som skulle komma till denna Söndagstur... Men jag räknade till 28 personer i publiken, det var mer än vad jag skulle ha gissat i förväg. Men det var ju ett bra väder denna söndagsförmiddag, det gjorde kanske att många ville ut i naturen. Det var ju trevligt också att en tjej kom ridande på en häst till Söndagsturen, även om hon red vidare innan Peter fick ordet. Nu vet jag att tjejen hette Ellinor Karlson och att hon är bördig från Söderköping och bor i Trimplamo.
Peter pratade om lite olika saker, inte minst om sociala medier, positiva kontra negativa saker med detta.
Lyssna på Peter Svärdsmyr (längd: 34:32)
 

Korsningen Centralvägen och Fridlystagranvägen, 8 mars

Johan Birath

Långt ute på allmänningen placerade jag Johan Birath denna gången. Johan brukar alltid få agera vårtecken - sedan 2012 i alla fall - för sedan dess har Johan avslutat varje säsong. Att Johan hamnade på allmänningen gjorde att han därigenom fick ett berättarämne! Nämligen om att det var på allmänningen som de lägst stående i samhället hamnade förr i tiden, och vid Brännbålskärr - bara en dryg kilometer från Söndagstursplatsen - fanns ju förr en avrättningsplats.  Det var många hemskheter som Johan berättade om denna söndag.

Det var 56 personer i publiken denna avslutningssöndag, med viss reservation för felräkning förstås. Det var en skön dag för att ta sig ut i skog och natur kan jag tycka och ett ganska normalt marsväder. Ingen iskyla som det HAR varit vid sista turen vissa år, men heller ingen riktig värme. Men den riktiga vårvärmen kommer, ingen brådska med den... Det funkade ju bra med Söndagsturen mitt på den lilla skogsvägen, man behöver ju inte placera elden bland stock och sten, men kan skogsbada även på en liten väg...

Lyssna på Johan Birath (längd: 41:34)



Till sist…
Så är då ännu en säsong med Söndagsturer historia. Torpturerna drog igång den 16 december 2001 och sedan dess har 272 stycken torp- och Söndagsturer genomförts. Konceptet ändrades till Söndagsturer vintern 2006-2007 och totalt har 206 Söndagsturer genomförts. Det var mitt i säsongen 2012-2013 som jag började att spela in de som har berättaruppdraget och totalt har det blivit 106 inspelningar. Men blir det några fler…?

Jag säger som jag brukar säga denna tid på året, ”vi får se”. Jag vet inte om det är inbillning men jag tycker nog att för varje säsong som går känns det allt skönare då den är över. Nu ska vi låta smälta den gångna säsongen ganska så länge, sen får vi se. Men det kan jag säga, att i höstas och ungefär då årets säsong drog igång så kände jag ganska starkt att ”detta får bli sista säsongen!” Men sen drog ”turerna” igång och det visade sig ju att publikintresset har varit bättre än på många år. Det är inte som för 10-13 år sedan, men klart bättre jämfört med de senaste åren. Jag tror att mer reklam är en stor orsak till detta, inte minst i olika grupper på Facebook. Även på Instagram har jag gjort reklam och Corren, Länstidningen och Östgötatidningen har tagit med Söndagsturerna bland kommande evenemang. Även om Corren av oklar anledning envisas med att skriva ”guidad vägvisning”…
Det ökade intresset inspirerar förstås till viss del att köra en vinter till. Det skulle dessutom i så fall vara den tjugonde säsongen med Torp- och Söndagsturer och den femtonde säsongen med Söndagsturer. Lite jubileum kan man väl säga.
Så… Tja, vi får se!

Att se tillbaka på den gångna säsongen känns ju otroligt bra, för det har verkligen varit hellyckat. Det har varit kanonbra berättare - ingen nämnd, ingen glömd - utmärkt väder mest hela tiden, och allt har flutit kanonbra! Om vi ska köra igen ska nya berättarnamn fram, och DET blir inte lätt... Men det tänker vi inte på nu!

Nu ser jag och Ann-Sofie fram mot den varma årstiden. Mycket kul väntar, inte minst så längtar vi ut med husvagnen igen. Men vi har också en hotellhelg inbokad i Ängelholm i slutet av mars. Då ska vi koppla av, detta utan att ha nästa Söndagstur i bakhuvudet…
 

Klas Johansson

 

<<--- STARTSIDA|  | SÖNDAGSTURER --->>

| © Föreningen Krafttaget, Boxholm