Söder om Jansbo, västra sidan av vägen

Söndagstur den 23 februari 2020

Berättare: Elisabet Nylund

Almanackan visar plötsligt den 23 februari. Veckorna rullar på i en rasande fart och februari månads sista Söndagstur är historia… Denna söndag går solen ner klockan 17.15. Det kan jämföras med klockan 15.09 strax före jul. Det är härligt med ljusets återkomst tycker jag, och snön har ju inte direkt lyst upp tillvaron denna vinter. Tråkigt för skidåkare och andra som är beroende av snö och is, och oroande att klimatet är som det är, men när man arrangerar Söndagsturer så underlättar det ju med avsaknad av snö.

Nu har våren anlänt också, i varje fall enligt SMHI! Ann-Sofie och jag ser ju Söndagsturerna lite som en nedräkning mot våren men nu är den alltså redan här. Nåja, Söndagsturerna fortsätter till 8 mars, trots detta faktum.

Att planera Söndagsturen innebär en hel del pyssel. Det är ju inte bara att få klart med berättarnamn och att leta på lämpliga platser för elden. Huvudpersonerna, alltså berättarna, ska ha ett datum som de är nöjda med. Ansvariga för eld och vägvisning behövs också och de ska också tilldelas datum som passar. Sen måste programmet sättas ihop och det ska delges genom olika kanaler. Till exempel hos Visit Östergötland och hos Ostergotland.events. Alla östgötakommuner använder Visit Östergötland men inte Norrköping och därmed heller inte Corren så därför måste varje Söndagstur rapporteras till två ställen! Och så brukar jag sätta in en annons i Boxholmsbladet och det gick lite för fort denna gång, det är helt klart! Jag använde förra årets mall och jag missade att plocka bort Kjell-Åke Trygg som Söndagsturspratade vid hembygdsgården Hybbeln. Där skulle det ha stått Elisabeth Nylund, och som plats skulle det ha stått "Söder om Jansbo, västra sidan om vägen", och inte Hembygdsgården Hybbeln. Nog borde jag ha kollat detta noggrannare innan jag skickade dokumentet. Det var ett misstag som var riktigt jobbigt att bli uppmärksammad på! Men jag tyckte att eftersom detta ju var en av de sista Söndagsturerna så borde rätt information komma fram ändå. Jag antar att många kollar hemsidan, och Corren, Länstidningen och Östgötatidningen har tagit med Söndagsturerna i kalendrar och jag ger information om varje Söndagstur i tre grupper på Facebook, nämligen Boxholmsposten, Boxholms Anslagstavla och Föreningen Krafttaget. Rätt program har jag ju även delgett vid varje Söndagstur då jag satt upp ett programblad på ett träd. Att klämma in en rättelse i Boxholmsbladet kändes helt enkelt onödigt. Jag hoppas att mina tankebanor var rätt och att ingen tog sig till Hybbeln denna söndag.

Platsen för Söndagsturen var det inte helt enkelt att förklara. När eldarna är utslängda lite här och var i naturen så kan det många gånger vara lite svårt att förklara var elden egentligen är placerad… Denna gång skrev jag alltså "Söder om Jansbo, västra sidan om vägen". Det var en plats utan någon speciell sevärdhet och orsaken till valet av denna Söndagstursplats var att jag gärna ville ha elden i detta område, nämligen ganska nära Tolhemsbron. Vi har ju dessutom varit i området förr och inför årets säsong så kollade jag runt lite i detta område och därför blev det som det blev. Men jag tycker det var en trevlig plats, det var fint att gå över hagmarken där mängder av sten har brutits. Elden låg några meter in i skogen, till skydd från de värsta vindarna men det blev vackert med den solbelysta hagmarken intill.

Det har varit en bra vinter för en Söndagstursarrangör på så sätt att snö och kyla inte har gjort det besvärligt, men en del oväder med regn och framförallt blåst har ju regelbundet dragit in över södra Sverige den senaste tiden. Förra söndagen, den 16 februari, kom det värsta av lågtrycket in över oss då Söndagsturen var över, och denna helgen var det ju som värst under lördagen. Men det blåste rejält under natten till Söndagen och även på Söndagsmorgonen, men vinden avtog allt mer för var timma som gick under söndagen och det blev en förmiddag med en hel del sol faktiskt. Det var ju flera plusgrader dessutom så i skogen var det riktigt skönt! Vinden ven en hel del i träden men den kändes inte besvärlig alls. Det blev kanonbra helt enkelt!

Kanske skrämde vinden en del publik denna söndag för det var inte mellan 50-60 personer som kom till denna Söndagstur vilket det ju varit flera gånger tidigare i vinter men det var i alla fall 37 personer som lyssnade på Elisabet och det är ju bra det också! Det rörde sig en hel del vid vätskebyttorna också, det var alltså sådana som löptränade och som drack vätska.

Elisabet Nylund hade alltså berättaruppdraget denna söndag. Det var en kvinna som jag inte hade någon direkt koll på, och jag hade nog inte kommit mig för att fråga Elisabet om hon kunde tänka sig att Söndagstursprata om jag planerat Söndagsturerna helt själv, men min hustru Ann-Sofie ansåg att Elisabet borde få frågan. Ann-Sofie arbetar ju till och från inom kyrkan och den vägen har hon träffat Elisabet. Jag fick veta att Elisabet och hennes man Gösta är väldigt trevliga människor, något som också min mor har bekräftat. Och numera kan även jag intyga i detta. Jag och Ann-Sofie blev hembjudna till Elisabet och Gösta Nylund en eftermiddag och det var riktigt trevligt!

Hon berättade att hon varit lite orolig tidigare, för tänk om det blir 15 grader kallt och en massa snö. Men när hon var klar så berättade hon att hon tyckte det var jättertrevligt att sitta på sin pall bland träden och berätta för publiken. Och att sitta bland träden passade ju så bra för det var ju om träd som Elisabet kom att prata. Träd kan betyda så himla mycket, och Elisabet berättade om träd som symboler och om varför träd kom in som ett intresse för henne.

Precis som alla andra som pratat på Söndagsturer så spelades Elisabet in. Lyssna på henne via länken länken längre ner på denna sida.
 

Kommande söndag är det ny månad, då visar almanackan den 1 mars! Eftersom det är första söndagen i mars så körs Vasaloppet den söndagen. Men jag hoppas ju verkligen att ni inte bryr er om en skidtävling på TV utan att ni i stället väljer att njuta av naturen och ta er till säsongens näst sista Söndagstur i stället! Inte minst för Peter Svärdsmyrs skull, det är nämligen han som har berättaruppdraget denna vasaloppssöndag. Man kan säga att Peter Svärdsmyr också är ett namn som hamnat i listan med årets berättare tack vare Ann-Sofies arbete inom kyrkan. Peter är bördig från Landvetter utanför Göteborg och till vardags arbetar han som församlingspedagog i Svenska kyrkan i Boxholm och han bor i Ödeshög sen 4 år tillbaka. Han är pappa till två (snart tre) barn och är äkta hälft till Malin som är lärare.

Peter kan komma att prata om sitt skrivande och då kopplat till sociala medier. Ett nytt slags samhälle har ju vuxit fram med storm de senaste 15 åren och Peter menar att det finns så mycket positivt med dessa nya former att kommunicera på - kreativitet och innovation till exempel - men samtidigt finns det också många risker och problem. Peter skriver om det nära men också det stora och outgrundliga och han försöker hitta ett språk som så många som möjligt kan relatera till. Han har fått ge ut två böcker och har förhoppningsvis en helt färsk bok i bagaget i början av nästa år. Några musikalbum har det också blivit, varav ett finns på Spotify sen några år tillbaka. Peter har cirka tio tusen följare i sociala medier.

Välkomna!
 

 

Klas

Se bilder från Söndagsturen söder om Jansbo, västra sidan av vägen

Lyssna på Elisabet Nylund (längd: 36:59)

 

 

<<--- STARTSIDA|  | SÖNDAGSTURER --->>

| © Föreningen Krafttaget, Boxholm