Söndagsturerna säsongen 2007-2008 kan nu sammanfattas. Och det är också precis vad jag har gjort. Boxholms Orienteringsklubb har en klubbtidning (som jag själv var redaktör för under åren 1986-2002) med namnet BOK-information, och till den tidningen har jag skrivit om vinterns söndagsturer, detta vid tre tillfällen i vinter. Dessa artiklar kan ni också läsa nedan:

Några rader om söndagsturerna säsongen 2007-2008
 

BOK-information januari 2008:

Nytt deltagarrekord!!!

”Dagen innan julafton, då kommer det väl inget folk…” Ja, så ungefär tänkte vi arrangörer av söndagsturerna, samtidigt som vi tänkte att folk kanske vill komma bort en stund denna förmiddag och glömma allt julbestyr. Krafttaget hade styrelsemöte i början av december, och i den styrelsen ingår ju numera undertecknad. Vid mötet kom idén upp att bjuda på lite "extra" vid söndagsturen vid Simmarp dagen före dopparedan. Johan Birath stod ju som berättare då, och visst passade det bra att ha något "mer". Det lär ju inte komma så många den dagen heller. Tänkte vi... Och så beslöt vi att ordna en tipspromenad från parkeringen genom skogen fram till idylliska Simmarp. Promenadvägen var ju ungefär 1,5 kilometer. Men att SÅ många skulle dyka upp denna dag och SÅ långt in i djupa skogen, ja det kunde vi verkligen inte drömma om!! Vi räknade till ett tresiffrigt antal besökare, så med löparna så var det säkert 120 personer som tog sig till Simmarp. Fullständigt fantastisk! Men givetvis ENORMT kul!
Berättare var som sagt Johan och att han drar folk; det är säkert. Johan pratade denna gången, mycket lämpligt, om julen. Vi fick veta om det mesta som hör julen till, och hur länge de olika traditionerna har existerat. Han pratade om våra dagars stress i juletid, men också om stressen som förekom förr. Då var det dock stress i form av all skrock som man då trodde på. Det var viktigt att göra ”så och så”, annars kunde det gå illa! Johans föredrag var som vanligt enormt intressant, men det vore inte Johan om han inte också berättade på ett humoristiskt sätt. Besökarna skrattade gott ett flertal gånger! När Johan började bli färdig med sitt anförande så kom plötsligt Tomten smygande bakom honom. Väldigt vältajmat! Tomten hade med sig en säck med priser till tipspromenaden. Undertecknad redovisade sedan (när Johan pratat färdigt) de rätta svaren i tipspromenaden, och sedan fick vinnarna komma fram och välja sina priser. Segrade gjorde Ingvar Ahlsén följt av Britt-Marie Ahlsén. Båda hade 11 rätt. Det fanns ingen på 12 rätt, och inte heller någon med 10. Vem som var tomte? Okej då... Det var Roger "Ragge" Karlsson. Här intill ser ni lite bilder från Simmarp, men det var MYCKET nära att ni inte fått se några bilder. Min kamera var nämligen borta när jag var tillbaka vid bilen. Jag gick tillbaka för att leta, men kameran hittades inte. Bengt Carlsson gav sig ut till Simmarp dagen efter (julafton) för att också leta efter min kamera, och på tillbakavägen skymtade han ett grått snöre i en rishög. Där låg min kamera! Tack än en gång Bengt, och kameran fungerar! Intresset för söndagsturerna har varit väldigt bra, precis som vanligt således. Och alltså med ett rekorddeltagande vid Simmarp, då det också var många löpare. Men visst kan BOK:arna vara betydligt fler vid söndagsturerna. Där hoppas vi på bättring. Så välkommen de söndagsturer som återstår. Vi kör ju till och med den 2 mars!

Klas

BOK-information februari 2008:

Vädergudarna är snälla mot våra söndagsturer

När dessa rader skrivs så är tio av säsongens fjorton söndagturer avklarade. Allt går som på räls. Intresset är ju helt fantastiskt. Och vädret är helt enastående. Söndag efter söndag...
Omkring 70-80 personer brukar dyka upp. Och när turen gick till Askaremålen kunde jag räkna till över 90 personer som lyssnade när Arne Stolt berättade om sitt Askaremålen. Det vill vi påstå är det näst högsta deltagarantalet som varit, och endast slaget av när Johan Birath pratade vid Simmarp dagen innan julafton. Något färre var dock besöksantalet när elden brann på Fårhusberget den 27 januari. Den söndagen skulle ju elden ha brunnit intill Gröna Plan, men på grund av skogsarbetarnas härjningar i området så beslöt vi så sent som dagen innan att flytta elden till Fårhusberget. Gallring har pågått i området en tid, och därefter har timret skotats ut ifrån skogen, vilket gjorde vägen mellan Stortorp och Gröna Dalen till rena lervällingen! Närmast Stortorp var dock vägen bra, utkörningen gick nämligen åt Gröna Dalen, men den tänkta parkeringen var lerig, så bland annat därför beslöt vi att flytta på brasan. Vi vet dock att det fanns personer som var vid Gröna Plan och som aldrig hittade oss på berget. Jättetråkigt förstås, och de såg visst aldrig pilen och snitslingen som visade vägen upp på berget, även om jag tycker vägvisningen var tydlig. Fast vi borde kanske ha satt en informationsskylt vid Gröna Plan att elden flyttats, men det är ju lätt att vara efterklok.
Det mest egendomliga är ju att vädret varit så enormt bra. Det är helt otroligt vilken tur vi haft! Det har regnat och blåst och varit enormt dålig väderlek var och varannan dag denna vintern, men just på söndagsförmiddagarna har vädret varit fullkomligt underbart! Det har varit uppehåll och lugnt och till och med solen har skinit flera söndagar! Visst; skidåkare och andra snöälskare är säkert inte glada över vädret denna vintern, men för söndagsturerna och för oss som gillar att vistas i skog och mark är ju denna vintern underbar! Nu går söndagsturerna mot slutspurten och de återstående berättarna är i tur och ordning: Caroline Brun (mellan Hester o Stekanäs), Lars Andersson (Ekeby skola), Mats Lönngren (nära Sörbäck) och Lennart Johansson (Sandbacken). Vi får hoppas att det det fina vädret fortsätter även de återstående söndagarna.
Och välkommen till säsongens fyra återstående söndagsturer!

Klas

BOK-information mars  2008:

Den mest publikdragande säsongen hittills!

Vårt mest pålitliga vårtecken är här! Visst är det härligt, nu slänger vi snart jackan, plockar fram sandaler och kortbyxor, och... Ja ni vet allt det där! För nu är nämligen söndagsturerna slut! Okej, visserligen har det inte behövts några tjockare ytterjackor denna vintern, inte ens någon is på sjöarna har vi haft! Annars har det ju varit en vinter med mycket regn och mycket blåst, men på söndagarna har det varit utmärkt väder, vilket jag påtalat tidigare. Men ska jag nu försöka mig på en sammanfattning av söndagsturerna så är det ju oundvikligt att nämna det utmärkta vädret. Söndag efter söndag!

Sämst väder hade vi nog då elden brann vid Ekeby skola, eller den tidigare platsen för skolan. Då hade Lennart Gustafsson eldansvaret, och när HAN ska elda, då BLIR det sämre väder. Jag vet bara en gång det regnat litegrann under alla år med torp- och söndagsturer och det var när söndagsturen drog till Hageby förra säsongen. Och när vi ett annat år var på andra sidan Boarp var det snöblask... Båda gångerna hade Lennart G eldansvaret!

Nu var det i och för sig uppehåll vid Ekeby skola, men det blåste kraftigt, så det var lite småruggigt.

Vädret är självklart en väldigt stor orsak till att jag kunnat sätta den rubrik som jag satt på denna artikel. Självklart hade vi inte haft så många besökare med busväder söndag efter söndag! På ett sätt hade det varit intressant med ett riktigt skitväder en söndag för att se hur många som kommit till söndagsturen, trots dåligt väder...

Söndagen den 2 december rullade söndagsturerna igång för säsongen, och sen har det rullat på till totalt 14 söndagsturer.  Hela tiden med bra väder, och hela tiden med kanonbra besöksantal. Mest folk var det vid Simmarp dagen innan julafton då Johan B stod för berättandet, men besöksantalet har annars legat stadigt mellan 60 och cirka 90 besökande! Det är klart det är kul att jobba med söndagsturer med ett sådant intresse!

Jag har i ett tidigare nummer berört vilka duktiga berättare vi haft, och det bidrager förstås i hög grad till det stora intresset. Sist på berättarlistan denna säsongen har Caroline Brun, Lars Andersson, Mats Lönngren och Lennart Johansson varit och de har alla skött sig lika bra som de tidigare berättarna under året. Jag tycker idén med berättare fungerar alldeles utmärkt. På så vis får vi ju ett väldigt varierat program om söndagarna. Platsen får gärna vara historisk, och om inte berättaren pratar med anknytning om platsen så kan ju i vissa fall jag säga något om torpet eller vad det kan vara.

Se bara här vilka varierande ämnen de avslutande söndagarna innehöll: Caroline pratade om Skogsrået. Hon har förmågan att berätta på ett lättsamt sätt, och pratar dessutom tydligt. Lars Andersson pratade mycket skolminnen, och många drog på smilbanden. "Lasse i Gärdebo" är en småklurig man med mycket humor. Och vi som känner sonen Mats, vår (Boxholm OK:s) sekreterare, ser nog en hel del likheter mellan Lars och Mats. Mats pratade självklart miljö då han ansvarade för berättandet. Det gjorde han mycket bra, så efter hans berättande kanske fler än Mats ser fram emot en kommande bensinprishöjning... Och den avslutande söndagen brann elden vid Sandbacken. Ett 50-tal avstod att sitta klistrade vid Vasaloppet och gav sig ut i det sköna vädret. Jo; några gjorde ju tävlingspremiär också, och de missade därför Lennarts berättande om Sandbacken. Eller att ta del av undertecknads minnen, om hur jag med far besökte Sandbacken i slutet av 60-talet. Jag minns mycket väl hur mormor o morfar satt vid köksbordet och morfar drack kaffe på fat. Eller när mormor efter morfars bortgång bodde kvar själv och hur hon satt och stickade på verandan och kikade under glasögonen mot bilen när vi kom på besök. Kaninerna är ett annat tydligt minne. Det gällde att inte bli alltför kompis med dom. Vi åt kaninkött ganska ofta på den tiden...

På ett sätt känns det bra att nu kunna glömma söndagsturer på ett tag. Det känns väl ungefär som med arbetet inför en stor orienteringstävling! Då allt gått bra känns det ju som en lättnad och tillfredsställelse. Samtidigt känns det ju... Lite vemodigt. Det har varit trevligt att ha detta om söndagarna under vintern.

Men man kan ju självklart ge sig ut i skog och mark ändå under söndagarna framöver. Och kanske fundera lite smått på kommande vinter. Att söndagsturerna ska återkomma, och i min regi, det tycks de flesta ta för givet. Och... Det är ju roligt så det gör det nog... Det roar mig betydligt mer än att... typ lägga banor,  och jag gynnar ju båda mina föreningar; BOK och Krafttaget. Att hitta lämpliga platser är den lätta och roliga biten. Förslag har jag fått, och egna funderingar har jag själv. Laxberg, Brännvinslia, Varggropen vid Hester, Kvarnstenarna i Åsboskogen för att nämna några. Och varför inte Folkets Park en söndag. Där kanske vi kan ha Per-Arne Larsson som berättare. Kommunalrådet och den flitige besökaren Per-Arne är den enda tillfrågade som berättare inför en ny säsong söndagsturer, och han har tackat ja! Annars är det mest besvärliga att hitta berättare till cirka 14 söndagar. Visst; det har gått förvånansvärt bra vid de avklarade två säsongerna, och min förhoppning är att det löser sig även till nästa vinter, men jag uppskattar verkligen hjälp med den biten. En söndag fick jag ett förslag av ett par herrar, om att tillfråga "landshövdingen" till en söndag. Idén är verkligen "häftig" och det vore nog inte omöjligt att få med honom. Men nog känns det som om söndagsturerna i så fall börjar bli lite... väl stort! Kommunalrådet, och landshövdingen; i så fall återstår det ju bara att ta kontakt med statsministern och kungen också...

 

Klas Johansson
 

Artikel i Länstidningen

Gen Larsson skriver för Länstidningen Östergötland och vid 2007-2008 års sista söndagstur i Sandbacken skrev hon en artikel för den tidningen. Med tillstånd från Gen har jag scannat artikeln (som fanns i numret som kom ut den 7 mars 2008), så att vi kan publicera den här på Krafttagets hemsida. Du hittar artikeln genom att klicka här!

 

| © Föreningen Krafttaget, Boxholm