Vargfällebergen

Söndagstur den 7 december 2008

Berättare: Klas Johansson

Säsongens andra söndagstur ägde rum den 7 december. Platsen var Vargfällebergen ett berg beläget mittemot samhället Sommen, ungefär i höjd med Lugnalandet och Sommens Camping.

Vädret denna söndag var ganska lika som vid premiären söndagen innan. Det innebar grått och disigt och med regnet hängande i luften. Men det var ändock uppehåll, och temperaturen var strax över nollan, dessutom var det alldeles vindstilla. Med andra ord en riktigt skön decembersöndag. Just att det var så lugnt var verkligen uppskattat, för på Vargfällebergen kan vinden friska i rejält!

Att ha elden på Vargfällebergen har undertecknad funderat på i flera år. Det är alltid trevligt att få visa (natur)pärlorna i vår kommun, samtidigt som det är platser där de flesta av besökarna aldrig satt sin fot tidigare. Vargfällebergen är verkligen en sådan plats!  Smaken är ju som bekant som baken, det vill säga delad, men frågan är om vi någonsin tidigare haft elden på en vackrare plats.

Problemet med att ha en söndagstur vid Vargfällebergen är ju att platsen inte är så lättillgänglig. Och det KAN ju vara snö på vintern trots allt… Men denna säsong skulle ett besök på Vargfällebergen ske, och det gick ju bra! Även om det varit mycket arbete med att hitta (och göra) en lämplig promenadväg till berget. Promenadvägen genom skogen var 750 meter, och det var bitvis rejält blött. Men för tillfället ÄR det blött praktiskt taget överallt i skog och mark. De flesta var dock nöjda och glada då de anlände till berget. Och där fick de ju sin belöning, för utsikten från Vargfällebergen är härlig!

Undertecknad, det vill säga Klas Johansson svarade för berättandet denna söndag. Jag läste en historia som Sven Lantz skrev för Tranås Tidning 1975. Den heter ”Den bittra verkligheten bakom minnesskylten vid torpstället”. Du hittar berättelsen här! (om det inte fungerar, högerklicka och välj ”spara mål som”. Lägg filen på hårddisken och klicka på den därifrån). Historien är verkligen intressant och gripande, och man blir nyfiken på att veta mer om människornas öde i torpen.

Arne Pettersson hade med sig ett vargspjut som han visade upp. Arnes pappa hittade spjutet på vinden i torpet Nyhem nära Askaremålen, i samband med att Nyhem flyttades. Det ligger ju numera nära Lagnebrunna. Att det verkligen rör sig om ett vargspjut har Arne fått bekräftat då han hade med sig spjutet till Antikrundan då TV-programmet besökte Eksjö. Och eftersom vi var på Vargfällebergen så berättade undertecknad helt kort om vargen. Faktauppgifterna kom från Wikipedia.

Karl-Erik Karlsson (Kalle i Långliden) hade också en del att berätta om Vargfällebergen. Kalles svärfar växte upp i torpet Hagalund (finns kvar) nära Stekanäs. Svärfadern bodde där med sin sjuka mor och han var en så kallad oäkting. En morbror till killen slet en dag tag i pojken och kastade honom från en klippa i sjö! ”Nu ska du lära dig att simma ungdjävel” löd uppmaningen. Grabben tog sig i land men spräckte en trumhinna i fallet i sjön. Han hade säkerligen en eländig barndom berättade Kalle, men senare gick det riktigt bra för killen.

Till sist så visade undertecknad också upp en alldeles nyutkommen bok, och som handlar om samhället Sommens historia. Boken presenterades onsdagen innan denna söndagstur, så den är alldeles färsk! Närvarande på Vargfälleberget var Konny Hörberg, ordförande i Sommens Hembygdsförening och som är den förening som ligger bakom framtagandet av boken. Konny berättade lite kort om boken, samt så kunde han tala om att den exempelvis finns att köpa på Boxholms bibliotek.

Sammanfattningsvis blev det en trevlig söndagstur på Vargfällebergen. Besöksantalet låg troligen över 55 personer, i alla fall sas det så. Det är alltid svårt att räkna och ”hitta” alla personer, men vi får väl tro på den uppgiften. Dessutom var det ett flertal personer som sprang till Vargfällebergen, de utgick ifrån Aggas denna söndagen. Jag vet inte riktigt antalet löpare, men kanske det var upp emot 10 personer.

Klas Johansson

 

Se bilder från denna söndagstur!

 

 

Tillbaka till startsidan               Tillbaka till föregående sida