Hälsokällan i Österskogen

Söndagstur den 30 november 2008

Berättare: Lennart Johansson

Hälsokällan i Österskogen kom alltså att bli platsen för premiären av söndagsturerna säsongen 2008-2009. Tiden går ruskigt fort, det känns ju inte så länge sen vi avslutade den förra säsongen, det var ju i Sandbacken den 2 mars.

Vid denna premiär var det Lennart Johansson som var ”berättare”. Lennart berörde förutom hälsokällan, också en del annat i Österskogen, som till exempel Skogs-Saras boning längre ut i Österskogen och om Dagsverksleden. Självklart skulle det någon gång vara roligt att ha en söndagstur vid platsen där Skogs-Sara bodde, men det är en anings besvärligt att ta sig dit. Framförallt nu då ungskogen står tät och är svårgenomtränglig.

Vid Hälsokällan växer den relativt ovanliga Vätterosen fick vi veta. En liten oansenlig men vacker växt som trivs ihop med blåsippor och hassel.

En gång på 80-talet lämnade Lennart in ett vattenprov med vatten från hälsokällan. Han fick då veta att vattnet var mjukt, innehöll ingen nitrit, och var inte så järnhaltigt.

Det är alltid trevligt när andra personer har saker att tillföra ämnet. Sten Nordqvist var en av flera som hade inlägg att komma med. Sten besökte hälsokällan första gången på 30-talet fick vi veta, och det var när kraftledningen alldeles intill byggdes. Kraftledningsbyggarna var enormt lyckliga när Sten kunde tala om för dom var de kunde dricka vatten, och han blev också belönad av arbetarna för upplysningen!

Vädret denna premiärsöndag var grått med regnet nära på hängande i luften, men det höll dock uppe hela tiden. Parkettenrundan hade avslutning denna söndag och där deltagarna bjöds på korv, därför var det riktigt roligt att hälsokällan kom att besökas av så många människor. Med de 8 orienterarna som sprang till hälsokällan för att få vätska inräknade, så var nog deltagarantalet nära 70 personer. Så bra deltagande har vi knappast haft någon gång vid en premiär! Jättekul, och hoppas att intresset är lika bra kommande söndag då söndagsturerna drar vidare, då till Vargfällebergen!

Klas Johansson

Se bilder från denna söndagstur!

 

Tillbaka till startsidan               Tillbaka till föregående sida