Disponenthagen (Bergahagen)

Söndagstur den 14 december 2008

Berättare: Bengt-Åke Bengtsson

Disponenthagen var platsen för säsongens tredje söndagstur. Platsen finns med i boken som kom ut förra året; ”Naturguide i Boxholms kommun”, och där kallas platsen för Disponenthagen. Den äldre generationen boxholmare kallar dock hagen för Bergahagen, vilket säkerligen är det riktiga namnet på platsen. Berg var ju det tidigare namnet på Karlsberg. Enligt Karl-Erik Wennerqvists historiska anteckningar kan man läsa vid årtalet 1806: ”År 1806 uppfördes en herrgårdsbyggnad med två flyglar på hemmanet Berg, som från 1812 beboddes av brukspatron P. C. Burén, och efter honom kallades Carlsberg. Sedan dess har det varit disponentbostad.” Vid samma tidpunkt uppfördes för övrigt också Ekeberg. (Om länken ovan inte fungerar, så högerklicka och välj ”spara mål som”. Lägg filen på hårddisken och klicka på den därifrån. Det finns också länk till Karl-Eriks dokument under "diverse annat")

Vädret denna söndag var ungefär som tidigare söndagar, det vill säga grått och med någon plusgrad i luften. Men skillnaden mot tidigare söndagsturer var att vi fått lite snö i markerna. Vinden kom ju åt att friska i en del också på platsen, så det kändes lite småkallt.

Eftersom vi valt att förlägga söndagsturen till en hage nära Karlsberg så passade det ju utmärkt att kunna välkomna Bengt-Åke Bengtsson som dagens berättare. Bengt-Åke äger ju Boxholms AB och är boende på Karlsberg. Bengt-Åke berättade en del historier han upplevt, varav en del mycket humoristiska historier och som lockade till mycket skratt bland åhörarna. Han berättade också en del om gamla tider, och om hur livet kunde gestalta sig på det gamla bruket.

Intresset för denna säsongens tredje söndagstur var väldigt bra! Det är alltid svårt att räkna alla deltagare då folk flyttar sig eller är svåra att upptäcka, men ett 80-tal åhörare kom vi fram till att det var. Det är verkligen roligt, och en stor sporre för oss som arbetar med söndagsturerna. Man kan faktiskt påstå att antalet närvarande denna söndag nosade på det näst bästa deltagarantalet som vi haft. Ett flertal gånger har vi väl haft ett 80-tal besökare vid eldarna. Rekordet känns dock svårslaget. Det är nämligen från den 23 december 2007 och då Johan Birath pratade vid Simmarp, ett före detta torp beläget långt ut i storskogen bortanför Sinkan. Då räknade vi, eller snarare uppskattade, antalet närvarande till 120!

Klas Johansson

Se bilder från denna söndagstur!

 

Tillbaka till startsidan               Tillbaka till föregående sida