Mjölnarekullen

Söndagstur den 11 januari 2009

Berättare: Pär-Olov Tureson

Mjölnarekullen blev platsen för säsongens sjunde söndagstur. Det är ju ett härligt kulligt skogsområde mellan Boxholms järnvägsstation och Bjursdalens hyreshus/kyrkan. Namnet lär komma av att på platsen hade mjölnaren förr i tiden sina får.

Vädret denna dag kan man säga var en upprepning av säsongens tre första söndagsturer, det vill säga grått och med en temperatur nära noll grader. Tyvärr friskade vinden i ganska rejält också, och det var orsaken till att elden inte placerades på toppen av mjölnarekullen, utan på en avsatts strax nedanför toppen på norrsidan. På så vis kom vi något i lä för den värsta vinden, och det var ju en vacker plats där också.

Berättare vid Mjölnarekullen var Pär-Olov Tureson. Han tittade tillbaka i tiden på olika sätt och händelser med anknytning till Mjölnarekullen. Bland annat om de olika "holmarna" som numera är rivna, liksom från när järnvägen kom till. En del av besökarna kunde också krydda denna söndagstur med berättelser om Mjölnarekullen. Bland annat Sten Nordqvist och Lennart Johansson. Lennart berättade om en händelse från hans dåtida arbetsplats Martinen. Det var en gräsligt varm och svettig sommardag i Martinen, och "Hemmingstörparn" föreslog att de skulle fylla Martinugnen med dynamit, och "sen sätter vi oss på Mjölnarkullen och ser när hela helvetet flyger i luften!"

En annan som deltog på söndagsturen och som hade intressanta saker att berätta var Vilhelm Wågman. Trots sin höga ålder och att han sen många år är boende i Linköping och att han måste förflytta sig med rullator så ville han väldigt gärna närvara på denna söndagstur, vilket han alltså också gjorde. Tyvärr var det ju väldigt svårt att uppfatta vad Vilhelm sa, även för oss som stod nära, men P-O återgav en del av det. Nämnas kan att Vilhelm orienterat tidigare i livet och att han deltog i Boxholms OK:s budkavlelag som kom fyra på SM-kavlen 1953. De övriga två i laget var Sten Nordqvist och Arne Molin.

När söndagsturerna äger rum i eller nära Boxholms tätort så blir i regel besöksantalet alltid något högre än vad det annars brukar vara. Denna gången räknade jag till ganska så exakt 100 personer som stod i den ihoptryckta ringen kring berättaren! Helt fantastiskt! Dessutom så såg jag en hel del löpare, de hade ju sin vätskekontroll vid Mjölnarekullen.

Ett bekymmer är ju att det kan vara svårt att höra vad berättaren säger. Alla har ju inte röstresurser som landshövdingen. Men vi har funderingar på att lösa detta, och kanske har vi en lösning i sikte. Det finns nämligen "Högtalarvästar" att köpa. Det är en väst som berättaren kan ta på sig, innehållande förstärkare, microfon och två små högtalare. Vi har en förhoppning om att vi så småningom ska kunna använda en sådan vid våra söndagsturer. Om inte i år så kanske till nästa år. På ett eller annat sätt lär nog söndagsturerna återkomma nästa vinter misstänker jag...

Klas Johansson

Se bilder från denna söndagstur!

 

Till startsidan                    Till sidan torp- och söndagsturer