Linnefors

Söndagstur den 18 januari 2009

Berättare: Jan Holmbom

När säsongens söndagsturer planerades så fick jag ganska tidigt tankar på att fråga Jan Holmbom om han vill bli berättare en söndag. Holmbom är en inflyttad Stockholmare till vår kommun, och orienteringsklubben anlitade honom en gång vid en klubbaktivitet så jag visste att han var, och är, en enormt duktig "talare". För många i kommunen blev han känd (om han inte var det tidigare) då han spelade kurfursten vid krönikerspelet "Den sanna sagan om de två tornen". Han är ju också ordförande i sångarbröderna i Boxholm

Om jag fick jag "ja" från Holmbom, så var ju tanken att ha elden vid Linnefors där han ju bor. Och alltihopa gick i lås. Söndagsturen den 18 januari kom alltså att äga rum vid Linnefors och med Jan Holmbom som berättare. Lena Molin var dagens eldansvariga och hon valde att tända elden en bit in i skogen söder om Linnefors (åt Boxholmshållet). Där kom vi i lä för vindarna, det gick att elda utan att någon kan ha några synpunkter, alla fick plats för att lyssna, och framförallt; bruset från ån störde inte! Lena och hennes Patric hade varit på platsen dagen innan och röjt för att det skulle bli bra.

Janne Holmbom är en fullständigt briljant berättare! Han hade säkert kunnat prata "hur länge som helst", men jag tycker han höll på precis lagom länge. Trots allt; besökarna kan ju bli trötta och lite frusna efter ett tag. Han har en röst som inte ligger landshövdingen långt efter, och han kryddade sitt berättande med mycket humor, vilket fick folk att le så gott som hela tiden, och skratta högt flera gånger! Vi fick veta historien om hur familjen Holmbom kom att hamna i Linnefors 1988. De bodde tidigare norr om Stockholm och hade tröttnat på de ständiga bilköerna in till stan (och hem också förstås) och beslöt därför att flytta på sig. De var på Österlen i Skåne där de hade funderingar på att slå sig ner. Senare så besökte de en bekant i Mjölby och fick då veta att det fanns ett hus till salu en bit därifrån. De svarade att "jamen här ska vi nog inte bo..." men åkte ändå för att titta på huset. Och på eftermiddagen var alla papper påskrivna! Det är ju inte särkskilt svårt att förstå familjen Holmbom som valde att slå ner bopålarna i Linnefors. Den lilla byn är ju en enormt vacker plats, med den brusande Svartån alldeles intill.

Janne pratade också om, att hur man bemöter andra människor, så blir man också bemött själv. Nästan direkt då familjen flyttat till Linnefors hälsades de välkomna av Lars Andersson (Ekeby hembygdsförenings ordförande), vilket de tyckte var mycket trevligt. Det var också en hel del tankeväckande saker som Janne tog upp. Som den vattenflaska som han höll upp och som somliga skulle mena var halvtom. Andra däremot skulle säga att den var halvfull! Dessutom fick deltagarna göra en fysisk övning där höger arm skulle hållas rakt ut och böjas bakåt. Sen fick vi göra samma sak, men i tanken och med slutna ögon. Då skulle armen böjas runt hela kroppen! (det förklarar att besökarna tycks blunda på en bild...) Sen fick vi göra samma sak "på riktigt" igen och alla ansåg att de då kunde röra armen klart längre jämfört med tidigare.

En mycket trevlig söndagstur kom detta att bli, och mycket välbesökt också. Strax över 80 personer var det i publiken, plus några löpare. Helt fantastiskt att det går att få ut så mycket folk i skogen en söndagsförmiddag!! Men det var ju bra väder, temperaturen låg väl på någon eller ett par minusgrader, det var uppehåll om än en något grå himmel.

Besökarna kunde dessutom kika in till Jeanette Bennich som dagen till ära passade på att ha butiken till sitt krukmakeri öppen. Det finns verkligen mycket fina saker där! Var ni där inte nu, och så kan ett besök rekommenderas vid ett annat tillfälle.

Bilderna från söndagsturen vid Linnefors är tagna av undertecknad (Klas Johansson), samt av Curt Erixon (de som börjar med filnamnet Linnefors och som ligger sist i mappen)

Klas Johansson

Se bilder från denna söndagstur!

 

Till startsidan                    Till sidan torp- och söndagsturer