Kvarnstenarna, NO om Åsbodalen

Söndagstur den 8 februari 2009

Berättare: Johan Birath

Efter nattens snöoväder var frågorna många inför söndagsturen till Kvarnstenarna vid Åsbodalen. Med facit i hand kan vi fastslå att även denna söndag blev utflykten en fullträff.

Ett stort tack till Arne Sandberg i Åsbodalen som på tomten plogat upp en stor parkeringsplats för våra bilar.

Cirka 60 personer hade samlats kring en väl tilltagen brasa av Bengt Carlsson, då Johan Birath fick ordet. Johan började sitt anförande med att konstatera att orienterare har svårt med avståndsbedömningen (nu var det angivna måttet längden på stigen och inte från parkeringsplatsen vid Åsbodalen)

Johan kåserade sedan fritt ur hjärtat under en dryg halvtimma, helt utan manus. Jag avstår därför att referera hans mycket intressanta historiska beskrivning av kvarnar och kvarnstenar, såväl lokalt som i övriga landet.

Välkommen till Ugglehult nästa söndag. Då skiner solen, för då är Klas tillbaka.

Lennart

 

Ur Åsbo sockens hävder kan följande rader läsas om torpet Karshult, vilket är en torpruin beläget några hundra meter norr om kvarnstenarna:

Karshult
Karshult (norr om Dalen). Byggningen revs omkring 1877. Storskog har sopat igen alla spår efter det torpet. Det byggdes av stenhuggare Dalström. Söder om stentrappan ned emot Ingekärr ligger en 4-5 st kvarnstenar, som är huggna av Dalström. "Pälsablöta" kallades en bäck, som gick igenom Ingekärr. Den kallades så, därför att det hände, att oxarna gick ner sig vid vinterkörning där. Kärret norr om Ingekärr kallades Stenhuggarkärret efter Dalström. Alla dessa "geografiska" namn är väl dömda att hamna i glömskans hav. Men det känns på sätt och vis roligt att rädda dem åt Er.

Sen vill jag gärna kommentera detta med avstånd... Det blev ju tydligen diskussion om avståndet fram till kvarnstenarna, och jag fick också kommentarer om avståndet fram till Vargfälleberget den 7 december. Det har visserligen varit på ett skämtsamt sätt, men man har ändå tvivlat på den uppgift som jag har lämnat. Nu är det dock så att jag mäter avståndet med en handburen GPS i förväg, vilket innebär att jag kan uppge avstånd exakt på metern. Jag behöver bara provgå sträckan en gång med GPS:en i handen. Men visst; avstånd kan säkert verka längre än vad det är då det är stenigt och lite "slirigt" eller besvärligt på annat sätt, jämfört med en asfalterad gata, men jag kan garantera att längden som uppges är så nära den riktiga som det går att komma.

Klas Johansson

Nedan följer bilder från söndagsturen vid kvarnstenarna. Stort tack till fotograferna Göran "Gorren" Karlsson, samt Ulla-Brith Johansson (Ulla-Briths bilder är de tio sista i mappen)

Se bilder från denna söndagstur!

 

Till startsidan                    Till sidan torp- och söndagsturer