Ugglehult

Söndagstur den 15 februari 2009

Berättare: Caroline Brun

En fullständigt fantastiskt vacker vinterdag var det söndagen den 15:e februari, dagen för säsongens tolfte söndagstur! Himlen var blå och Ugglehult badade i sol denna dag. Termometern visade några minusgrader, och landskapet låg inbäddat i precis lagom mycket snö. Tycker nog de flesta av oss i alla fall... Det vill säga några centimeter.

George Karlsson, fritidsboende i Ugglehult hade ombesörjt dagens brasa, och den hade han placerat på ängen omedelbart nordväst om stugan. En låg plats men i lä för en eventuell nordlig bris.

Det vackra vädret gjorde väl sitt till för att locka ut folk ur stugorna och ta sig till Ugglehult på söndagstur. Vi kom fram till att det var ett 80-tal som minglade innan det var dags för berättandet. Många kom säkerligen direkt från TV:n där hemma, glada över att Helena Jonsson bärgat VM-guld i skidskytte till Sverige. Några orienterare fick vi också se komma joggande på vägen för att få vätska en bit ifrån elden.

Undertecknad hälsade alla välkomna, innan jag valde att berätta lite grann om Ugglehult. Faktan hade jag hämtat ur Birger Ekströms bok; "Fem gårdar". I den framgår att Uglahulth står som nybygge 1594 i jordeboken. Jag berättade också att nuvarande bostadshus kom till 1898. Boendelängden för Ugglehult kunde man själv ta del av, men jag kunde inte låta bli att nämna paret Gustaf Andersson, född 1781 och Maja Persdotter född 1775, de kom till Ugglehult 1803. De fick en dotter, Maja Kajsa 1802, och som det förhoppningsvis gick bra för. Därefter fick paret 10 barn i följd mellan åren 1806 och 1820, men där alla dog mycket unga! Helt ofattbart hårt för det unga paret.

Senare så fick Caroline Brun ordet, dagens berättare. Caroline kom att prata om mat! Ett väldigt intressant ämne tycker säkert de flesta! Caroline är alltid väldigt duktig att berätta, och hon har förmågan att prata tydligt och med inlevelse så att det verkligen blir kul för åhörarna att lyssna. Hon pratade som sagt om mat, mest om mat i gamla tider, och hon berättade mycket om Kajsa Warg (klicka på namnet för att läsa om Kajsa på Wikipedia). Kajsa hette egentligen Anna Christina Warg, och mest känd är hon kanske för uttrycket "Man tager vad man haver" (klicka på länken). Men det lär hon ju dock inte ha sagt! Däremot så står det "Man tager, om man så hava kan" i hennes bok; "Hjelpreda i hushållningen för unga fruentimber", men det är ju en helt annan sak.

Mot slutet berättade också Carolin om dagens populäraste maträtter. Minns jag inte fel så toppade Falukorv. Spagetti och köttfärssås låg också högt, liksom pizza och spagetti med ketchup... Hon påminde också om vad det egentligen är vi stoppar i oss. Som att vanilj ju bara är syntetiska produkter. Och att falukorv bara består av 40 procent kött och fett. Vad är resten...?

En, väldigt trevlig söndagstur kom detta verkligen att bli! Vädret, berättare Caroline, ja; allt blev verkligen riktigt bra. Dessutom var det ju mycket folk precis som vanligt, och Ugglehult är ju verkligen en idyll, en perfekt plats att ha elden på! Jag förstod att det fanns folk som aldrig varit vid Ugglehult, trots drygt 50 års boende i Boxholm! Ugglehult är ju så nära, men ändå lite på sidan om allfartsvägarna.

Tack till Georg och Vivianne i Ugglehult för att vi fick komma och för hjälpen med brasan!

Se bilder från denna söndagstur!

 

Till startsidan                    Till sidan torp- och söndagsturer