Dammluckorna vid Laxberg

Söndagstur den 1 mars 2009

Berättare: Per-Olov Ruberth och landshövding Björn Eriksson

Redan under fjolårssäsongen så diskuterade vi, halvt på skämt, halvt på allvar att be landshövding Björn Eriksson komma till en av våra söndagsturer. Tanken kändes ju inte alls otrolig. Senare under året så besökte landshövdingen bruksmuseet, detta var i samband med att mumblinghammaren invigdes. Björn fick där veta mer om våra söndagsturer, och han tackade omedelbart ja till att besöka oss. I varje fall om han fortfarande var landshövding, något som då var lite osäkert.

Undertecknad tog kontakt med Björns sekreterare, Pernilla Tarler, och datumet spikades till den 1 mars. Det var egentligen en slump att det blev den dagen, för det var vid detta tillfälle den enda dagen där en berättare inte var tillsatt. Alla gillade kanske inte riktigt att jag placerad landshövdingen som berättare den 1 mars. Det var ju samma dag som Vasaloppet! Visst; de som absolut ville följa hela Vasaloppet på TV fick ju problem, men samtidigt tänkte jag att det kanske kan få folk att lämna TV:n och i stället ge sig ut i naturen... Starten och målgången behövde man ju ändå inte missa.

Att ha söndagsturen vid Laxberg den 1 mars hade jag dock tidigt bestämt. Och att låta Björn Eriksson prata vid den platsen passade ju utmärkt. Där börjar ju Svartån den ringlande färden vidare genom Östergötland, så där ska ju självklart landhövdingen prata! Tyckte jag.

Denna första söndag i mars var en hyfsat vacker dag. Visserligen var det inte på långa vägar så vackert som under lördagen, men ett par minusgrader, bara en lätt bris och en sol som försökte tränga igenom molnen; det måste man ju vara nöjd med.

Undertecknad hälsade välkommen som brukligt är. Jag kunde ju meddela att detta var den näst sista söndagsturen. Kanske till förtret för de som närvarade för första gången. Det tycktes hur som helst vara en hel del "nya" ansikten i publiken. Och publiken var stor. Jag räknade till 100 personer ganska precis, men antog att jag missade någon. Och jag fick höra att någon räknat till 104 så där någonstans låg nog publikantalet. Gissningsvis var det det högsta antalet i år, även om Mjölnarkullen också lockade omkring 100 personer. En av besökarna var Gen Larsson som skriver för Länstidningen. Så ett tips kan ju vara att köpa den tidningen när artikeln publiceras (det kommer förhoppningsvis med i tidningen som utkommer på fredag, den 6 mars). Eller kanske läsa den på biblioteket. Kolla gärna in Länstidningens hemsida också.

Efter välkomsthälsande och information om kommande söndagstur lämnades ordet över till Per-Olov Ruberth. P-O pratade om vattenregleringen vid Laxberg. Vi ansåg att en sådan information kunde passa då vi ju befann oss där vi gjorde. Det var mycket intressant vi fick veta om Sommens vattenreglering. Till exempel att det var 1922 som vattenregleringen vid Laxberg började byggas. Men han berättade också att en reglering var på gång redan under 1800-talet, men det var dåvarande landshövding Robert De la Gardie som var orsak till att en reglering då aldrig blev av (klicka på länken för att se en lista på Östergötlands landshövdingar). I och med att P-O berättade detta så hade han en naturlig övergång till att lämna över ordet till Björn Eriksson.

Och vad pratade Björn om...? Jo, om lite allt möjligt... Om hur det är att vara landshövding och vad en landshövding gör. Om roliga episoder ur sitt liv, och om tidigare arbeten han haft i livet. Mest "uniformsyrken" som han uttryckte. Trots en kraftig förkylning, så använda han som han brukar sina kraftiga röstresurser. Ingen hade knappast svårt att höra, trots ett visst brus från Svartån bakom ryggen på åhörarna. Björns berättande var kryddat med en hel del humor, så mycket fniss och skratt hördes i åhörarleden.

Björn pratade ungefär en halvtimma, alldeles lagom länge kändes det. När han var klar så tackades Björn med en Boxholmsost av Lennart Johansson. Våra berättare pratar ju normalt helt ideellt, men när landshövding Björn Eriksson lämnar Linköping för att prata en söndag i skogen utanför Boxholm, då tyckte vi det kunde vara på plats med ett extra tack.

Sammanfattningsvis, detta blev en väldigt trevlig söndagstur vid Laxbergs dammluckor. Jag tror nog att Björn Eriksson trivdes också.

Klas Johansson

Nedan följer lite bilder från söndagsturen vid Laxberg. De sex första bilderna är tagna av Susanne "Pia" Niemeyer från Ekebyborna. (!) Resten av bilderna har tagits av Klas.

Se bilder från denna söndagstur!

 

Till startsidan                    Till sidan torp- och söndagsturer