Frebynäs

Söndagstur den 25 januari 2009

Berättare: Björn "Nalle" Johansson

Söndagstur nummer nio för säsongen gick rakt öster ut från Boxholm, och till torpruinen efter Frebynäs. Det var ett torp som låg under gården Freby. Näset kallas torpet i kyrkböckerna och på äldre kartor, ett namn som gjorts om till Frebynäs under årens lopp, det var ju torpet Näset under Freby.

Frebynäs ligger några kilometer ut i skogen från Boxholm, exakt hur många ska jag låta vara osagt, men de som valde att gå fick en rejäl promenad. Några tog cykeln, och det var nog inte helt lämpligt denna dag då vägen bitvis var rejält isig.

Som vanligt så var det glest med folk då eldansvarige tände elden vid tiotiden, idag Bengt Carlsson, men allt eftersom klockan närmade sig 10.45 strömmade folk in till brasan för att mingla, som det ju så modernt heter, innan berättaren fick ordet.

Undertecknad började med att som vanligt hälsa välkommen. Jag har ju själv minne av Frebynäs och att torpet fanns kvar då jag inledde min orienteringskarriär på 70-talet. Nu hade jag dock tittat på vilka som bodde i Näset under det sena 1800-talet. I husförhörsboken för 1884-1895 framgår att då bodde torparen Anders Alfred Friberg på platsen (född i Åsbo 1836), samt hustrun Karolina Hessel (född i Rogslösa 1844). I stugan fanns också deras åtta barn. Anna Lovisa född 1865, Karl Johan född 1868, Axel Ferdinand född 1870, Johanna Karolina Antonina född 1872, Per Pontus Napoleon född 1875, Otto Jakob (tror jag det står) född 1877, död 1889, Olivia Maria född 1883 och Anders Paulus född 1883. Givetvis frågades besökarna om någon kunde tillför någon fakta om Frebynäs, till exempel vem som ägt eller bott där i senare tid.. Och det visade sig att Bengt Wirf hade Frebynäs som sommartorp några år på 1960-talet. Med kring elden var också en kvinna (tyvärr vet jag inte namnet på henne) som visade sig vara uppväxt i Frebynäs! Många pratade också om "Erik i Hoppet", en bror till kvinnan och som också växt upp på platsen. Enlig minnestavlan flyttade ju siste brukaren 1962. Men som sagt, senare var det ju sommartorp och det stod kvar långt in på 70-talet.

Sedan lämnades ordet över till dagens berättare, den genomsympatiske Björn "Nalle" Johansson. De flesta Boxholmare vet säkerligen vem Nalle är, och det är ju givetvis i rallysammanhang som Nalle gjort sig känd. Nalle pratade nog i cirka 40-45 minuter om sitt rallyliv, men tiden gick fort för det var väldigt intressant att lyssna på honom. Vi fick veta att han föddes i Finspång, men vid tre års ålder så hamnade han i Mjölby. Sedan 1979 bor ju Nalle med hustrun Barbro på Björkstigen i Boxholm. Som avslutning på sitt berättande avslöjade han också hur han träffade Barbro. Det var efter iskörning på Sjögarpesjön, och då han beslöt att kliva ur kompisens folkvagn under färd. Det gick bra, men "då var Barbro den som först kom fram och tog hand om mig... Och det har hon gjort sedan dess!"

Men däremellan hade förstås Nalle massor att berätta, och jag gissar att han hade många historier att välja bland. Han pratade givetvis om hur allt började. Den första moppen som han köpte för en krona och faktiskt lyckades få igång... Om nästa moppe som han gav fem kronor för... Han pratade om länder han tävlat i, och episoder därifrån. Till exempel från Afrika där han kraschade rejält främst därför att bron han skulle köra över var borta! Det var till att laga så gott det gick och de fick ju bra hjälp av urbefolkningen...

Det blev verkligen en riktigt trevlig dag vid Frebynäs, och omkring ett 70-tal personer kom för att lyssna på Nalle. Kanske skrämde det gråmulna vädret en del, och det kom faktiskt lite lätt regn en kort stund, men det var knappas något som störde. Vad jag kunde se så var det fyra personer som sprungit till Frebynäs för att få vätska. De fick en rejäl löparrunda, de utgår ju ifrån Vivåsen.

Som vanligt kan ni studera bilder från söndagsturen. Där finns en vacker blomma som jag alltså fotograferade denna dag vid Frebynäs. Fantastiskt att hitta en sådan den 25 januari! Det finns också en bild på en minnestavla över Lottastugan, en stuga som låg 50-100 meter från Frebynäs.

Se en bild på Frebynäs här! Den är tagen 1973

 

Klas Johansson

Se bilder från denna söndagstur!

 

Till startsidan                    Till sidan torp- och söndagsturer