Hembygdsgården Boden, Ekeby

Söndagstur den 29 januari 2023

Berättare: Gen Larsson och Britt-Marie "Brittis" Johansson

Det var inför den förra vintern som STF Folkunga (Svenska turistföreningens lokalavdelning) tog över konceptet Söndagsturer av Föreningen Krafttaget och Boxholms Orienteringsklubb. Så den 16 januari samt 13 februari 2022 kom det att arrangeras två Söndagsturer i STF Folkungas regi, även om Föreningen Krafttaget och Boxholms OK står som medarrangörer. Det var vid torpruinen Gölen, då Anna Pettersson hade berättaruppdraget, samt vid Gärdslätt då vi kunde lyssna på Kalle Bäck.
Även i år har STF Folkunga planerat två Söndagsurer och den första av dessa ägde rum söndagen den 29 januari. Platsen som valts var vid hembygdsgården Boden i Ekeby. Alltså vid den hembygdsgård som drivs av Ekeby Hembygdsförening. Arrangören hade anlitat Gen Larsson samt Britt-Marie "Brittis" Johansson för berättaruppdraget. Straxt innan jul kom deras gemensamma bok ut, "Baktankar" i Boxholm" heter den ju. Det är en bok som bjuder på bakrecept från 50 olika boxholmare, och det unika med boken är att den också innehåller lite allmän information och intressant läsning om de olika personerna som bidrar med recept. Boken har blivit en stor succé och av de 600 tryckta böckerna finns det nu inte många exemplar kvar att köpa.
Det var framförallt Gen som berättade om de båda damernas arbete med boken, och det är lätt att förstå att de har haft ett väldigt trevligt och roligt arbete med att ta fram boken. Idén till att göra en bok med recept från olika boxholmare fick Gen då hon besökte ett bibliotek i Trelleborg. Där fanns små häften med olika recept från personalen och Gen kom att berätta om detta på sin arbetsplats och det uppstod samtal om att något liknande skulle de ju kunna göra även i Boxholm. Gen tyckte verkligen att de små häftene med recept var himla trevliga. Brittis tände på idén och föreslog att hon och Gen skulle göra en bok när de blev pensionärer. Gen var först tveksam, men efter att ha kontaktat Janne Holmbom så kom arbetet med boken igång.
Gen Larsson är en suverän berättare. Hon är kul och underhållande, så hon lyckades verkligen fånga publiken vid denna söndagstur. Hon lockade fram en hel del skratt också. Som brukligt är så har en inspelning gjorts från Söndagsturen så det går att lyssna på Gen Larsson via ljudlänken. Den börjar dock med att Kjell Knutsson hälsar välkommen och han lämnar sedan över till Anders Montelius, ordförande i hembygdsföreningen. Anders pratade en kort stund om hembygdsgården, samt om en del annan historia från platsen. Mot slutet av inspelningen hörs även Brittis en del, liksom Kjell Knutsson som tackar Gen och Brittis.
Gen och Brittis bjöd också på en nyhet. De har bestämt att de ska ta fram en ny liknande bok, men med den skillnaden att den boken ska innehålla matrecept! De har redan börjat planera den nya boken genom att skriva ner namn på personer som de vill presentera i den kommande matreceptboken.
Det kom runt 60 personer till Söndagsturen. Det måste väl anses som en bra publiksiffra. Vädret var till en början riktigt soligt, men det blåste tyvärr ganska så friskt, och det blev också ganska så mulet under tiden då arrangemanget pågick, men ingen nederbörd föll och det var ju alla glada för.
Den 12 februari är det dags för säsongens andra och sista Söndagstur. Då är det Ann-Sofie Johansson som har berättaruppdraget, och elden tänds då vid Brännvinslia strax utanför Boxholm. Ann-Sofie ska då prata om idiomatiska uttryck. Vi använder många märkliga uttryck utan att egentligen veta varför. "När det kommer till kritan, "vad är på tapeten", "lägga rabarber på", "bära hundhuvudet", "mota Olle i grind", "gå på i ullstrumporna" eller "röka som en borstbindare". Till exempel... Uttrycken är många gånger väldigt gamla och det finns förklaringar till utrycken som Ann-Sofie förklarar.
Så välkommen till Brännvinslia den 12 februari!

 

Klas

Se bilder från Söndagsturen vid hembygdsgården Boden

Lyssna på Gen Larsson (och lite Kjell Knutsson, Anders Montelius och Brittis Johansson) (längd: 30:01)

 

 

<<--- STARTSIDA|  | SÖNDAGSTURER --->>

| © Föreningen Krafttaget, Boxholm