Sjögarpsbadet

Söndagstur den 2 februari 2020

Berättare: Ulrika Lundin

Ny månad, plötsligt är februari här. Man kan väl säga att vi är mitt i smällkalla vintern, alltså den tid på året då temperaturen borde vara som lägst och snötäcket borde vara som djupast. Men man kan väl också säga att vädret är ganska stabilt. Temperaturen har stadigt legat på några plusgrader denna "vinter" och ibland har det varit ganska många plusgrader. Det är ytterst sällan vi haft minusgrader, det är väl nattetid som temperaturen vissa gånger krupit under minusstrecket.

När jag förlade Söndagsturen till Sjögarpsbadet så trodde jag ju att folk skulle kunna promenera ut på sjön, alltså på en tjock is. Men denna vinter funkar ju inte detta, det finns väl knappast en sjö eller göl med en bärkraftig is i hela Götaland. Den som vill ge sig ut på Sjögarpesjön denna vinter måste ha en båt.

Vid Sjögarpsbadet har aldrig någon Söndagstur ägt rum, och det beror väl till stor del på att jag gillar att förlägga Söndagsturerna till platser där folk sällan eller aldrig har varit. Lite udda platser helt enkelt. Men det är inte alltid så, och denna säsong har vi ju haft en Söndagstur vid Granforsen också.

Att förlägga Söndagsturen till Sjögarpsbadet passade bra av en annan anledning. Min vän från Jönköping - Ulrika Lundin - hade ju berättaruppdraget denna söndag och när hon i höstas tackat ja till uppdraget så undrade hon om jag kunde välja en plats så att den rullstolsbundna dottern kunde följa med. Det var då jag kom att tänka på Sjögarpsbadet, "det blir perfekt"! Där finns ju dessutom en permanent grillplats, och gott om plats för bilar.

Men saker och ting blir inte alltid som man tänkt sig... Är det inte nygjorda hyggen eller att den tänkta platsen blivit svår att nå på grund av nytt elstängsel så är det en lekplats som byggs och som gör underlaget lerigt! Ibland dyker extrakrångel upp när Söndagsturer ska organiseras.

Strax norr om gården Sjögarp ligger Ekudden och där bor Johan Carpholm, VD på Boxholms skogar. Han lovade mig i höstas att ploga vid Sjögarp om det skulle behövas. Men det har ju inte behövts, här på Enestigen har snöskyffeln ännu inte plockats ur från garaget, men nu skrev Johan så här till mig:

Hej Klas!
Inför söndagens söndagstur, där jag lovade att ploga snö vid behov, så verkar ju inte detta nödvändigt. Vill dock bara göra dig uppmärksam på att kommunen bygger lekplats på badplatsen nu vilket är kul, dock innebär ju vädret att det är väldigt lerigt för tillfället! Tänkte bara informera så det inte blir en överraskning på söndag! Om du vill går det ju att flytta upp elden till hagen på andra sidan vägen, då kan man ju ändå nyttja parkeringen vid badet... Mvh

Jag var väldigt tacksam för den informationen och jag tackade Johan för att han meddelade detta. Jag tog mig förstås till Sjögarpsbadet och att det var lerigt var verkligen ingen underdrift! Jag funderade på om man kunde runda lervällingen, men jag insåg snart att det var bättre att välja ett av Johan Carpholms förslag, att vara i hagmarken snett mitt emot Sjögarpsbadet. Ulrika hade dessutom meddelat att de bestämt sig för att inte ta med dottern, även om det nog hade gått att skjuta en rullstol till den platsen. Men jag tyckte att hagmarken var en perfekt plats för en Söndagstur. Därifrån hade vi en vacker utsikt över omgivningarna.

Alldeles intill arrangerade Boxholms OK tillsammans med Sommenbygdens SK en etapp av O-ringens 5-dagars en gång i tiden. Året var 1967 och 2166 orienterare deltog på tävlingen. Då ska vi komma ihåg att detta var en bra bit före dataåldern. Karl-Johan Norén skriver så här om tävlingen i BOK:s jubilémsskrift från 2009:

Medan det fortfarande är vänstertrafik i landet (övergången skedde en och en halv månad senare) står vi inför vårt ditintills överlägset största arrangemang när vi tillsammans med Sommenbygdens SK ansvarar för första etappen av O-Ringens 5-dagars vid ett soldränkt Ekeby Sjögarp. Tävlingsarenan är på gärdena på östra sidan om grusvägen i höjd med gården och badplatsen. Den nytryckta kartan, det vidsträckta Sommenbladet i skala 1:25 000, har tagits fram av SBSK med hjälp i fältarbetet av BOK åren -65 och -66. Det är 2166 startande från nio länder och både lokala tidningar och de stora drakarna öser beröm över arrangemanget: ”Allt flöt så väloljat att man kunde tro att den 150 man starka funktionärskåren aldrig gjort annat än ordnat orienteringar för 2000 deltagare” (Corren). Centralorten för detta Östergötlands första 5-dagars var förlagd till Motala och Råssnäsområdet.

Lite kul att Söndagsturen kom att hamna på denna historiska plats för Boxholms OK. Jag har sökt bilder från denna 5-dagarsetapp men tyvärr inga hittat, ändå har jag för mig att jag sett bilder från tävlingen. Men en utmärkt målplats var det säkerligen, kullarna blev naturliga läktare.

Jag har med stort intresse följt väderprognoserna under veckan, jag ville ju verkligen inte ha regn när vännerna från Jönköping kom på besök och Ulrika äntligen skulle Söndagstursprata. I början av veckan visade prognosen regn hela söndagen, och när jag meddelade detta för Ulrika så svarade hon "nej, inte regn!" Jag svarade att vi BRUKAR ha tur med vädret på Söndagsturerna så den där prognosen kan ändra sig. Och redan dagen efter trodde SMHI på sol hela dagen! Senare i veckan var väderprognosen lite mer blandade, men när söndagen närmade sig blev den allt trevligare... Och vilken tur vi hade! Som vanligt. Vi vaknade upp till en klar himmel och vi kunde njuta av en SOL där i hagen intill Sjögarpsbadet. Temperaturen låg på strax över nollan men vinden var liiite otrevlig... Det ven en hel del i trädtopparna och om man inte klätt sig rejält varm så blev man lite frusen.

Ulrika pratade ju om sin roll som mamma till Amanda, och hennes historia berörde garanterat åhörarna, det var rejält gripande. Hon pratade också om hur alla möten med myndigheter och socionomer påverkat hennes egna yrkesval. Publiken stod knäpptyst och lyssnade noga för att inte missa något. Ulrika och hennes man Jonas har fått kämpa för att ge dottern ett bra liv och de oroas rejält över alla besparingar som görs inom LSS, det vill säga över indragna assistenter till människor som behöver detta.

Kul att en kvinna från Norrköping dök upp, en vän till Ulrika som också har ett handikappat barn. Hon var en av de runt 45 personerna i publiken denna vackra vinterdag.

LYSSNA på Ulrikas berättelse via länken nedan!


Till sist några rader om kommande söndag. Då är det ju den 9 februari och det är dags för den elfte Söndagsturen denna vinter. Då är det Magnus Mattsson som har berättaruppdraget. Den 16 december 2018 hade Bernt Mattsson berättaruppdraget men nu är det dags för sonen Magnus. Han är gift med Heléne och de bor i Lodstugan, nära vägen mellan Österbymo och Kisa. Det är ungefär sju kilometer till Österbymo, och Magnus får sin inkomst genom sitt arbete på Sydved där han är virkesköpare.

Vad han ska prata om på Söndagsturen har jag inte en susning om. Men Ann-Sofie var skolkamrat med honom på grundskolan i Boxholm, och hon berättar att Magnus var klassens humorist. När något grupparbete eller liknande skulle göras så slutade detta med att alla låg dubbelvikta av skratt...

Platsen för Söndagsturen är på ett berg strax norr om torpet Pölen. Åk mot Sommen, sväng mot Fiskevik/Tingkullanäs/Stekanäs. Strax efter att man åkt över järnvägen så finns det vägvisning, men man svänger mot Stekanäs.

Det får bli parkering utefter vägen men den är ganska bred, och därifrån är det kanske 150 meter till elden. Men det är lite uppför, det bör man vara medveten om.

Välkomna!

Klas

Se bilder från Söndagsturen vid Sjögarpsbadet

Lyssna på Ulrika Lundin (längd: 39:03)

 

 

<<--- STARTSIDA|  | SÖNDAGSTURER --->>

| © Föreningen Krafttaget, Boxholm