Öster om Brantliden och Bergslund, Strålsnäs

Söndagstur den 26 januari 2020

Berättare: Vikky Schander

Vi är framme vid sista Söndagsturen i januari, och Söndagsturerna rullar obekymrat på... Snön ställer i alla fall inte till det för oss. Man kan ju undra om man kommer att behöva ta fram snöslungan överhuvudtaget i vinter innan det blir vår på riktigt. Eller om kvasten eller skyffeln ska komma till användning någon gång. Kvasten skulle jag tro att jag använde den 10 november för då fick vi faktiskt lite snö. Jag tog då några bilder hemma i trädgården för att dokumentera den första snön, men jag kan inte minnas att vi fått snö någon mer gång än söndagen den 10 november. Det kanske var både den första och sista snön denna säsongen.

Vi kan inte göra något åt vädret, men det är klart att det är synd om de som vill göra sådant som det inte går att göra för att det saknas snö och för att det inte är kallt. Alla skidåkare till exempel, de har ju knappt kunna GÖRA någon snö ens för att det är så milt. Själv tycker jag ju att mycket i livet blir enklare tack vare att vädret är som det är och det kan man ju glädjas åt. Sen känns det ju helt onaturligt, vintrarna tycks bli allt mildare. Detta är ju något som alla riktiga experter har hävdat länge, alltså att vi kommer få allt mildare vintrar och det är ju självklart inte bra.

Solens upp och nedgång är ju i alla fall den samma år efter år. Jag kanske är tjatig som påtalar ljusets återkomst så ofta men jag HAR svårt att låta bli. Solens nedgång sker nu en timma senare jämfört med strax innan jul. Man kan därmed stressa lite mindre för att hinna göra sådant som måste göras medan det är ljust.

Detta var alltså säsongens nionde Söndagstur, men det var också historiens 200:e Söndagstur! Så många har alltså arrangerats sedan vi rullade igång. Den första Söndagsturen hölls vid stenformationerna nära Hultet, det var den 26 november 2006.

Men denna Söndagsturen var förlagd till trakten av Strålsnäs. Strax söder om Ingemarsvallen och intill gamla riksväg 32 finns en plan intill vägen som är lämplig för bilparkering. Vi hade en Söndagstur med parkering på den planen den 10 december 2017, då hade Ann-Sofie Johansson berättaruppdraget. Möjligheten att parkera bilar är ju sådant jag försöker ta tänka på när Söndagsturerna planeras. När Ann-Sofie hade berättaruppdraget 2017 så tändes elden på västra sidan om vägen men denna söndag var vi på den östra sidan. Jag har sneglat åt detta håll ett tag och tänkt att "där borde man kunna ha en Söndagstur". Men nu blev det av, och jag tyckte det var en trevlig plats. Det var definitivt en sån där skog där de flesta aldrig har varit tidigare men med en Söndagstur på platsen så får man anledning att ta sig dit... Det var en skog med allt som detta innebär, till exempel blir det skuggigt om det är solsken. Men detta var en ganska så grå söndag, solen var rejält gömd bakom molnen. Men det var uppehållsväder och det är ju alltid skönt. Temperaturen låg på runt fem plusgrader och det var bara inte särskilt blåsigt. En utmärkt dag för att ge sig ut på Söndagstur helt enkelt. Och det var riktigt många som tagit sig till skogen denna söndag för att lyssna på huvudpersonen som var Vikky Schander. Det var kanske inte 60 personer, men absolut inte långt ifrån. Jag kom fram till 59 personer i publiken men jag kan ju ha missat någon. Dessutom var det några stycken som löptränade och som därmed fick vätska vid elden.

Berättaruppdraget hade alltså Vikky Schander. Fast jag är ganska säker på att hon egentligenheter Viktoria, men hon kallar sig ju själv för Vikky så det kör vi på.

Vikky är gift med Andreas och Andreas Schander hade berättaruppdraget på en Söndagstur den 24 januari 2016. Då var platsen i Lagnebrunnahagen. Kanske var vetskapen om detta en orsak till att även Vikky gärna ville ta på högtalarvästen på en Söndagstur... När årets säsong planerades så kom ett meddelande från Vikky där hon berättade att hon kan tänka sig att ta berättaruppdraget en söndag. Hon berättade att hon tvekade om hon skulle fråga men hon skrev också att "jag gillar att göra saker som jag normalt sett inte gör..." Ja, dit hörde nog definitivt att prata på en Söndagstur. Men det var en självklarhet att ge Vikky en plats i berättarlistan, just då var ju inte alla namnen klara.

Den som följer Stjärnorna på slottet på SVT har nog märkt att alla människor har en livshistoria, och den är det i princip alltid intressant att ta dl av. De som kommer regelbundet till Söndagsturerna har säkert märkt samma sak. Det är inte alltid vid får höra berättarens livshistora och när huvudpersonen tvekar till att ta berättaruppdraget för att de inte vet vad de ska prata om så brukar jag föreslå att de kan prata om sig själva. Denna söndag fick vi en stor del av Vikky Schanders livshistoria och jag tycker det blev himla bra! Vikky vävde in kul händelser så att publiken fick fnissa eller skratta också, det blev kanonbra helt enkelt.

Jag avslöjar inte mer av det hon pratade om utan låter er lyssna via länken nedan.

 

Nästa söndag är det självklart söndagstur igen. Då har det hunnit bli februari och vi är framme vid den tionde Söndagsturen. Då är det Ulrika Lundin som har berättaruppdraget. Det är väl få som vet vem denna Ulrika Lundin är, men hon är en god vän till mig och har så varit i omkring 18 år skulle jag tro. Ulrika och hennes man Jonas bor i Jönköping och de är nära vänner till både mig och Ann-Sofie. Jag har länge tänkt att jag skulle vilja ha Ulrika till en Söndagstur och nu blir det äntligen av. Ulrika och Jonas har tre barn och där den äldsta dottern Amanda - som har hunnit bli 29 år - har grava funktionsnedsättningar. Ulrika meddelade i veckan att hon kommer att prata om sin roll som förälder till Amanda. Jag törs lova att ni får höra en gripande och fascinerande berättelse. Att få ett barn som Amanda har inneburit vak dygnet runt men också att slåss för att få den hjälp man har rätt till...

Elden brinner vid Sjögarpsbadet. Dit hittar väl alla men det kommer att finnas vägvisning utefter vägen mellan Flemminge och Hageby och avtagsvägen till Sjögarpsbadet.

Elden tänds som vanligt kring klockan 10.00 och Ulrika lyssnar vi på klockan 10.45.

Välkomna!

 

Klas

Se bilder från Söndagsturen öster om Brantliden och Bergslund, Strålsnäs

Lyssna på Vikky Schander (längd: 18:30)

 

 

<<--- STARTSIDA|  | SÖNDAGSTURER --->>

| © Föreningen Krafttaget, Boxholm