På ett berg norr om torpet Pölen

Söndagstur den 9 februari 2020

Berättare: Magnus Mattsson

Söndagsturerna rullar på, och det känns som att söndagarna kommer så väldigt tätt. Man hinner knappt lägga en Söndagstur till handlingarna förrän det är det dags att ta sig ann en ny "tur". Jag och Ann-Sofie brukar ju säga att vi ser Söndagsturerna som en nedräkning till våren. Arrangemangen är ett kul avbrott i vinterlunken och när säsongen är över har vi hunnit till andra söndagen i mars.

Den 9 februari innebar ju att vi hunnit till den elfte Söndagsturen för säsongen och det var också den "tur" som var förlagd längst söder ut. När platserna planeras så studerar jag kartan men jag ger mig ju också ut i "verkligheten" och bestämmer plats. Jag hade en tanke att kunna ha elden så att det gick att se sjön Sommen från eldplatsen, men jag hittade ingen plats som kändes riktigt bra. Jag vill ju också att platsen ska vara hyfsat enkel att nå och det är bra om det finns utrymme för bilar. Men först hade jag faktiskt bestämt mig för en helt annan plats än vad det kom att bli, nämligen cirka 250 meter söder om Sjöstugan. Det var ganska fint där men utrymmet för bilar på vägen lämnade en del att önska... Men det funkar nog tänkte jag, bilparkeringen brukar ju lösa sig, men när jag åkte därifrån så såg jag höjderna strax norr om torpet Pölen så jag stannade och gick upp där och blev riktigt förtjust i den platsen. Där är det en äldre skog och mycket gråmossa på berget, eller grå renlav som det väl egentligen kallas.

Vägen är dessutom ganska så bred och rak intill platsen så där borde många bilar få plats bedömde jag. Det enda som störde lite var kanske backen upp till berget. Jag räknade inte med att det skulle vara några problem för de flesta men en del besökare av Söndagsturer springer ju inte så lätt i skogen... Men jag bestämde mig ändå ganska snart att köra på den platsen i stället.

Den 16 december 2018 kom Berndt Mattsson till en Söndagstur och tog på sig högtalarvästen. Denna söndag var det dags för sonen Magnus att göra samma sak. Jag och Ann-Sofie brukar börja fundera på sensommaren på berättarnamnen till den säsong med Söndagsturer som ju så småningom kommer. Att vi kom att tänka på Magnus Mattsson kom sig av att jag visste att han hade varit konferencier när det gamla anrika popbandet Torsson uppträdde i Österbymo i somras. Jag tänkte att i så fall kan han ju inte vara blyg för att ställa sig framför folk och prata. Magnus var dessutom skolkamrat med Ann-Sofie under grundskolan i Boxholm och Anso tyckte det var en god idé att kolla med Magnus. Så vi ringde honom helt enkelt, för Magnus Matsson är en udda figur för han tycks inte finnas på sociala medier, så den vägen kunde vi inte fråga honom... Jag tror att vi ringde Magnus fredagen den 30 augusti, då befann vi oss i husvagnen på Målsånna söder om Aneby, senare på kvällen skulle vi till Eksjö stadsfest. En glad och positiv - men något förvånad - Magnus Mattsson tackade ja till uppdraget i princip omgående.

Det är med stor intresse jag följer väderprognoserna inför Söndagsturerna. Det är förstås intressant att se om det ska slå om och bli kallare och kanske rent av snö, men i år är det oftast eventuellt regn som jag oroat mig för. Men vi har klarat oss bra från nederbörd. Det regnade ju då säsongens andra Söndagstur ägde rum men då var vi ju vid Granforsen och kunde hålla till inomhus. Till denna Söndagstur pratade meteorologerna tidigt om ett riktigt oväder som skulle dra in i slutet av helgen. Men jag såg snart att vi antagligen skulle klara oss ganska bra, tur ännu en gång alltså. Det var ju stormvarningar, men de kraftiga vindarna var inte att vänta förrän senare på söndagen, och ännu blåsigare skulle det bli på måndagen. Då drar man en lättnadens suck! Jag vet inte riktigt vad vi skulle gjort om det varnats för storm söndag förmiddag... Vi hade knappast kunnat vara på den tänkta platsen i alla fall. Visst var det en del friska vindar denna söndagsförmiddag så eldansvarige Christer lade elden något nedanför toppen av berget, det var en plats med lite lä för vindarna. Annars var det ju en riktig skön februaridag. Det var molnigt, även om solen faktiskt tittade fram några gånger på morgonen. Temperaturen låg på några plusgrader.

Och ganska många kom för att lyssna på Magnus Mattsson. Det var en del obekanta ansikten, men det var också bekanta ansikten men som besökte en Söndagstur för allra första gången. Faktum är att jag kom till 57 när jag räknade publiken, jag kan förstås ha missat någon men runt 57 personer kom till berget norr om Pölen, det var ju riktigt bra!

Och jag är säker på att knappast någon ångrade besöket på en Söndagstur, det var riktigt trevligt att lyssna på Magnus. När han fick frågan om att Söndagstursprata så visste han inte alls vad han hade att prata om men han nappade på vårt förslag, nämligen att prata om sig själv. Och levnadsberättelser är det ju alltid trevligt att ta del av, och är man född på 60-talet så kändes ju en del saker väldigt bekant på nåt sätt det Magnus berättade... Publiken fick veta hur det kom sig att Magnus hamnade i Österbymo samt ta del av hans vägval i livet, liksom förändringen inom skogsbruket.

Lyssna på Magnus via länken nedan!

 

Säsongens tolfte Söndagstur står på tur, den äger rum nästa söndag som är den 16 februari. Berättaruppdraget har då Ann-Charlott Feldt. Hon är ett av de tre namn som vi fått från Östergötlands museum till denna säsong. Ann-Charlott arbetar som arkeolog till vardags.
Ann-Charlott skrev i höstas till mig, "Hittar du något torp eller stenigt och eländigt småbruk att parkera mig i närheten av så blir det extra bra. Då kan man ha lite magra åkrar som miljöexempel". Jag kom att tänka på torpet Askaremålen, och där kommer Söndagsturen äga rum. Att Ann-Charlott har berättaruppdraget på Söndagsturen kan man ta del av på Östergötlands museums hemsida. Där kan man läsa, "Det är tredje gången Ann-Charlott Feldt berättar på en söndagstur och den här gången handlar det om levnadsöden på torp och småbruk i den steniga och magra skogsbygden."
Vägvisningen börjar i trakten av Lagnebrunna.
Elden tänds kring klockan 10.00, och Ann-Charlott får ordet klockan 10.45
 

 

Klas

Se bilder från Söndagsturen norr om torpet Pölen

Lyssna på Magnus Mattsson (längd: 38:54)

 

 

<<--- STARTSIDA|  | SÖNDAGSTURER --->>

| © Föreningen Krafttaget, Boxholm