Mellan Södra Timmerö och Lövhagen

Söndagstur den 12 januari 2020

Berättare: Ann-Sofie Johansson

Veckorna rullar på och nu har den sjunde Söndagsturen för säsongen klarats av. Oxaveckorna har ju börjat dessutom. Enligt Wikipedia så kallas perioden efter trettonhelgen fram till påsk för oxaveckorna. Man kan också läsa att "dessa veckor upplevs oftast som tröga och tunga, därav ox- i förleden. För många utgörs periodens slut av sportlovet och en därefter tydligt ljusare period, företrädesvis om morgnarna."

Någon av kvällstidningarna hade dessutom tips på hur man ska klara av oxaveckorna. Jag tyckte inte förslagen var speciellt märkvärdiga. De var: 1. Gå ut när det är ljust, 2. Planera inför nästa semester, 3. Lyxa till det genom att äta ute, och 4. Hitta en yoga-rutin. Jag tycker de kunde tagit med "Gå på Söndagstur" också...

Jag funderar också på vad tidningen menar med att "äta ute". Grilla korv över en öppen eld kanske...

Själv tycker jag ju att perioden efter sommarsemestern mer känns som oxaveckor, men det är alltså perioden från trettonhelgen till påsk som har fått beteckningen.

Mellan Södra Timmerö och Kohagen finns en plan som är perfekt för bilparkering så det är ju lockande att placera elden i närheten av den planen. Förra vintern tändes elden öster om planen och på den södra sidan av vägen. Denna gång såg jag ut en en plats intill ängsmarken strax sydväst om parkeringsplanen. Jag tyckte det var vackert där vid ängen, men när jag var där med Kerstin som var eldansvarig denna söndag så upptäckte jag att ett elstängsel helt nyligen satts upp! Det gjorde att vi helt enkelt fick placera brasan längre in i skogen än vad jag egentligen hade tänkt. Ibland bjuds man på överraskningar, är det inte nygjorda hyggen så är det nyuppsatta elstängsel!

Berättaruppdraget denna söndag hade Ann-Sofie Johansson. Hon vet mycket väl vad detta innebär, hon har ju haft uppdraget många gånger tidigare. Här följer en lista med länkar till de Söndagsturer där Ann-Sofie tidigare har haft berättaruppdraget:

Dalen, den 26 december 2010

Fångstgrop öster om Karsbo, den 8 januari 2012

Centralvägen, den 17 februari 2013

Brostugan, den 12 januari 2014.

Mellan Skäggenäs och Sjögarp, den 1 mars 2015.

Skoghill den 27 december 2015

Freby den 6 mars 2016

I en vacker skog nära Norra Kvisslehult, den 5 mars 2017

Norr om Brantliden och intill gamla Rv 32, Strålsnäs, den 10 december 2017

På den östra sidan om Lillån vid Bocketorpabron, den 3 mars 2019

Det innebär alltså att Ann-Sofie denna söndag hade berättaruppdraget för elfte gången. Imponerade!

Imponerande var också publiksiffran denna söndag. Jag räknade till i alla fall 60 personer och jag tror det kan ha varit närmare 65 som kom för att lyssna på Ann-Sofie. Det fanns några stycken som denna söndag besökte en Söndagstur för första gången. Jättekul! Trenden med mer publik i år jämfört med förra säsongen håller i sig och jag tror att reklam i Boxholmsposten och Boxholms Anslagstavla på Facebook kan spela in. Likaså har Söndagsturerna kommit med som en liten notis i Corren bland evenemangen och Östgötatidningen uppmärksammade denna Söndagstur rejält bland andra evenemang.

Detta var en söndagsförmiddag med förhållandevis bra väder också. Men ganska omväxlande var det. Vi fick känna en del regnstänk men det sprack upp och en mycket välkommen sol dök upp på himlen.

På morgonen denna söndag så fick jag ett telefonsamtal. Det var Corren som ringde och berättade att de tänkte komma till Söndagsturen. Och så var det, ett referat lär väl dyka upp i tidningen och reportern filmade mig dessutom. Han ställde ett par frågor som jag fick svara på.

Ann-Sofie har som sagt vanan inne att Söndagstursprata och denna gång pratade hon en hel del om primord. Med primorden går det att förklara allt. Ann-Sofie kan verkligen fängsla en Söndagsturspublik och även göra den lite involverad i det hon pratar om. Lyssna på Ann-Sofie via länken nedan.

Det fanns de som gärna ville ta del av listan på Primord som Ann-Sofie pratade om. Den får ni fram genom att klicka här!

 

 

Nästa söndag blir det Söndagstur igen förstås, det är den åttonde för säsongen och vi är nu halvvägs kan man säga. Elden kommande söndag tänds intill en liten göl som finns uppe i skogen en bit ifrån vägen mellan Kohagen och Lilla Bäck. Det var en gammal vacker skog med raka resliga tallar. En väldigt mysig natur! Men någon gång i november eller december avverkade Holmen i området. Så var det ju inte tänkt...

Nåväl, vi kör Söndagsturen intill den lilla gölen ändå, och UNGEFÄR där jag tänkt från början. Det är ganska fint vid gölen, trots avverkningen, men lika mysigt som tidigare är det ju inte.

Berättaruppdraget på söndag har Anja Praesto. Hon arbetar på Kulturarv Östergötland (inom Östergötlands museum) med kulturturism, marknadsföring och nätverkande. Hon har både Arn och Birger jarl med sig i bagaget. Anja driver också egna firman Pratum för kulturbaserad turismutveckling, som projektledare, entertainer och skribent.
Hon är en Ladulås Lady också, så det är nog inte otänkbart än att hon kommer att prata om Magnus Ladulås i en boxholmsskog, men vi får se...


Välkomna nästa söndag!
 

 

Klas

Se bilder från Söndagsturen mellan Södra Timmerö och Lövhagen

Lyssna på Ann-Sofie Johansson (längd: 40:45)

 

 

<<--- STARTSIDA|  | SÖNDAGSTURER --->>

| © Föreningen Krafttaget, Boxholm