Linnefors

Söndagstur den 29 december 2019

Berättare: Olle Strömberg (ersatte Magnus Karlsson)

Vi har nåt till den 29 december och en tredjedel av Söndagsturerna är avklarade. Årets sista Söndagstur har genomförts dessutom. Och decenniets sista Söndagstur! Förresten, detta är den 196:e Söndagsturen sedan starten den 26 november 2006! Det är ganska otroligt! Vi körde ju dessutom Torpturer i fem säsonger innan konceptet ändrades till Söndagsturer, och det kom att bli 66 torpturer så totalt har vi kört 262 torp- och Söndagsturer!
Sedan januari 2013 har jag ju dessutom spelat in de som pratat och det har blivit 96 ljudinspelningar fram till nu, och alla går att lyssna på genom Krafttagets hemsida. Jag tänker att dessa ljudinspelningar kan bli en värdefull dokumentation i framtiden.

Beroende på vilka veckodagar som jul- och nyårshelgerna infaller på så rullar Söndagsturerna på utan avbrott, eller också blir det motsatsen. I år var ju den 22 och den 29 december söndagar, det innebar ju att det inte fanns anledning att göra något uppehåll. Och en Söndagstur mitt emellan jul och nyår kändes nog som ett bra avbrott till allt frossande i mat och godis och många gånger en mycket stillasittande tillvaro under helgledigheten. Många måste förstås arbeta så att landet kan fungera men det finns ju många som har fått långledigt över jul och nyår.

Vädret kan vi inte göra något åt, det blir ju som det blir, men visst är det synd om alla skidåkare, vinterfiskare och barn som längtar efter snö!! För mig personligen och helt egoistiska tanke så tycker jag dock det är helt okej med barmark, det är så mycket som blir enklare när man slipper halka i snö och på isfläckar, och bilrutorna är isfria. Till exempel... Att arrangera Söndagsturer blir också betydligt enklare när det är barmark. Mycket enklare! Den 29 december var en vinterdag som vi känner oss vana vid. Det var barmark och en temperatur på ungefär 2-4 plusgrader. Himlen var grå så någon sol syntes inte till. På fredagen och lördagen fick vi ju faktiskt minusgrader men det visade sig vara högst tillfälligt.

Linnefors är en väldigt vacker plats, jag anser att platsen tävlar i absoluta toppen om att vara vackrast i kommunen. Men man måste lämna vägen som går från Öringe mot Ekeby kyrka och ta sig ner mellan husen vid Linnefors för att se allt det vackra. Efter husen forsar Svartån fram, i alla fall nu är det regnat mycket, där tar flera träbroar besökaren till andra sidan ån. Det går bra att åka bil över broarna men en skylt talar om att man åker över på egen risk. Till vackra platser är det trevligt att förlägga Söndagsturer, så i år tyckte jag det var dags att förlägga en "tur" till Linnefors, även om vi varit där tidigare. Men det är länge sen som en Söndagstur förlades till Linnefors, det var nämligen den 18 januari 2009 som vi var där senast. Den gången hade Jan Holmbom berättaruppdraget och elden tändes då en bit inne i skogen söder om Svartån (åt boxholmshållet). Vid denna Söndagstur hade jag själv eldansvaret, och jag valde att tända elden precis vid skogskanten, helt nära den lilla grusvägen alltså.

Men jag reagerade på en sak i mitt referat från Söndagsturen den 18 januari 2009. Jag har skrivit "strax över 80 personer var det i publiken, plus några löpare". Helt otroligt så mycket folk Söndagsturerna drog vid den tiden, det är siffror vi inte är i närheten av numera.

Men publiksiffran denna söndag i sena december 2019 var också riktigt bra. Nånstans mellan 55 och 60 personer hade tagit sig till Linnefors för att lyssna på Olle Strömberg som ju kom att ta på högtalarvästen vid Linnefors. Det tycker jag verkligen är bra och det känns ju som att publiktillströmningen varit något bättre denna säsong jämfört med förra vintern.

Magnus Karlsson skrev till mig nån gång för kanske ungefär ett år sedan. Han undrade vad som krävdes för att få prata på en Söndagstur. I nästan samma stund hade vi skrivit ner hans namn som en av den kommande säsongens Söndagstursberättare. Vi har sedan haft kontakten och Magnus fick veta plats och datum. Men sedan kan det ju hända sådant som man absolut inte hade räknat med. Magnus råkade nämligen ut för något helt oväntat. Den 22 november skrev han och berättade att han råkat ut för diskbråck. Just då väntade han på magnetröntgen och operation och det fanns en förhoppning att det skulle ordna sig till julhelgen men så blev det inte. Helgen den 14-15 december stod det klart att Magnus inte skulle kunna ta sig från Timrå kommun där han bor ner till Boxholm för att fira jul samt för att prata på Söndagsturen. Magnus hade förslag på en ersättare och som han skrev till men då inget svar kommit efter en vecka så förstod vi att vi måste välja ett nytt spår. Lördagen den 21 december gjorde jag reklam för Söndagsturen i två olika grupper på Facebook. I samma inlägg berättade jag att Magnus inte kan komma till Söndagsturen nästkommande helg så jag frågade om det kunde finnas någon villig att ersätta honom. Och det dröjde inte länge tills Olle Strömberg skickade mig ett privat meddelande där han skrev att han kan åta sig uppdraget! Härligt, då blir man glad. Och glad var också Magnus Karlsson som ju kände att han krånglat till det för oss, även om vi alla visste att han ju VILLE komma men att han helt enkelt inte kunde. Vi vet inget om nästa vinter, men OM vi orkar köra vidare med Söndagsturerna då också så har vi klart med ett namn i alla fall, nämligen Magnus Karlsson.

Och som sagt, denna söndag fick vi ju en riktigt bra ersättare i Olle. Jag har alltid tyckt att det blir bra när de som har berättaruppdraget berättar sin egna livshistoria, och det gjorde Olle i dag, och även denna gång blev det ju bra! Olle Strömberg har ju en bakgrund som kanske inte många känner till, han växte ju upp hos adoptionsföräldrar. Men Olle tog oss med på hela sin resa genom livet, och det märktes att publiken var ganska uppslukad av hans berättelse, och Olle lockade också fram ett och annat skratt. Imponerande också att Olle pratade helt utan papper.

Lyssna gärna på Olles livshistoria via länken nedan.

 

Till sist några ord om nästa söndag! Då är det nytt år, datumet är den 5 januari, det vill säga trettondagsafton. Berättaruppdraget då har Stefan Ottosson. Det var Peter Frejd, en jämnårig skolkamrat till mig, som snackat med Stefan om att han borde prata på en Söndagstur och Stefan höll med i detta. Så Peter tipsade mig om Stefan Ottosson, det var inför den förra säsongen, men jag glömde totalt bort detta tips! Det var ju pinsamt, men jag blev påmind av Peter till denna säsongen så nu kom Stefan Ottossons namn med!
Platsen för Söndagsturen är vid den före detta Lönnshultabron. Sväng in mot det nya bostadsområdet Bjursholm sen är det ju intill Svartån något till vänster. Har ni bil så kan ni förslagsvis parkera vid Timmeröbadet.

Välkomna nästa söndag och så får jag önska ett Gott Nytt År!
 

 

Klas

Se bilder från Söndagsturen vid Linnefors.

Lyssna på Olle Strömberg (längd: 37:48)

 

 

<<--- STARTSIDA|  | SÖNDAGSTURER --->>

| © Föreningen Krafttaget, Boxholm