Linneberg

Söndagstur den 1 december 2019

Berättare: Alf Ek

Så kom då söndagen den 1 december. Plötsligt spelades julsånger på radion och i butiker, och fönstren hemma hos boxholmarna smyckades med adventsljusstakar och julstjärnor. Och det innebar att en ny säsong med Söndagsturer startade upp!

Det var söndagen den 10 mars som den förra säsongen tog slut, och då kändes det som vanligt väldigt skönt. Dels så var en lång vinter över och vi var nöjda att ännu en säsong kunnat genomföras. Vi hade då ingen direkt fundering på att lägga av med arbetet med att arrangera Söndagsturer, men jag kan tycka att startsträck för denna säsongen har känts ganska så lång. Med lång startsträcka så menar jag att det har känts lite småjobbigt och trögt med allt förarbete. Allting har ett slut och även Söndagsturerna kommer så småningom att upphöra och det är klart att den dagen kommer allt närmare, åtminstone med undertecknad och Ann-Sofie som arrangörsansvariga. Men nu genomför vi denna säsongen först, sen ska vi känna efter och fundera på framtiden.

Vi tror på en riktigt bra säsong med Söndagsturer, för visst ser berättarlistan mycket intressant ut! Det är alltid en viss oro i början av förarbetet om det ska gå att få ihop alla namn som krävs men det löste sig denna gången också. Att Östergötlands museum bidrar med tre namn var förstås en stor hjälp. Att skriva en presentation om var och en av berättarnamnen är något nytt, men min förhoppning är att de som läser presentationen ska bli nyfikna och sugna på att besöka Söndagsturer. Det är givetvis också trevligt att i förväg veta lite mer än namnet på personen som ska dra på högtalarvästen.

Platsen för premiären blev vid Linneberg. Om man åker den lilla grusvägen och backen upp mot skjutbanan så finns där en vägförgrening och man svänger till vänster så kommer man in på den gamla grusvägen som gick mot Fällhagen i Boxholm. Idag hindrar ju den nya landsvägen framfarten så vägen slutar vid en vändplan. Men det är en ganska fin skog i området och jag såg ut en plats för elden nära vägförgreningen. Att ha elden i detta område innebar ju också att vi knappast skulle störa några jägare. De senaste säsongerna har jag valt att ta mycket hänsyn till jägarna, och en fördel med detta är att jag slipper ta så mycket kontakt med jägarfolket. Därför är Söndagsturerna i december placerade där det knappast är någon jakt. Jag har också tagit kontakt med Johan Carpholm hos Boxholms skogar och visat honom kartan med platser och datum och frågat vilka jaktledare han eventuellt ansåg att jag borde informera om Söndagsturerna. Ett par personer har jag kontaktat efter detta, det är för Söndagsturer som äger rum i januari och då vi är lite i utkanten på jaktmarker.

Den första huvudpersonen i vinter blev Alf Ek. Det har funnits en presentation även om honom under en tid på Krafttagets hemsida, även om de flesta säkert har ganska bra koll på Alf Ek. Han har ju dessutom kommit till en Söndagstur och pratat en gång tidigare, det var den förförra säsongen och datumet var den 4 mars 2018. Det var Vasaloppssöndagen, en dag då publiktillströmningen brukar vara något lägre än annars men det kom i alla fall runt 25 personer den söndagen.

Denna söndag kom det fler för att lyssna på Alf Ek. Jag räknade till knappt 40 personer i publiken. Kanske var det 37 eller möjligen 38 personer som tagit sig till skogen denna härliga söndag. Dessutom bör det ha varit fem personer som löptränade och som fick vätska vid platsen. Det var ju en riktigt vacker vinterdag, det måste man ju säga även om man som Söndagstursarrangör är måttligt förtjust i snö och kyla. Mycket snö i markerna ställer till problem med arrangemangen men att det kom några centimeter lagom till premiär och första advent var ju trots allt riktigt trevligt. Det kom ju lite snö under fredagen vilket gjorde att landskapet förändrades ganska rejält. Temperaturen visade strax under nollan, men det var helt vindstilla och underbart skönt i skogen. Solen strålade också, det kunde man se mellan trästammarna där elden brann.

Förra gången pratade Alf Ek mycket om sin uppväxt i Boxholm men denna gång fokuserade han mer på sitt specialintresse och sitt arbete, nämligen auktioner, antikviteter, retro, designe och allt vad det kallas i den branschen. Publiken fick en hel del tips vad som är värdefullt idag, och det är ju många gånger inte det man tror. Det var både intressant och underhållande att lyssna på Affe, och det går utmärkt att lyssna i efterhand via datorn, även i år spelas berättarna in med diktafon och inspelningen delges här på hemsidan. Länken till inspelningen av Alf Ek finns längst ner på sidan.

 

Nästa Söndag är det den andra advent och säsongens andra Söndagstur. Då kommer Björn Ivarsson Lilieblad att ta på sig högtalarvästen, han är en av de personer från Östergötlands museum som kommer till Söndagsturer i vinter. Björn är historiker med inriktning mot kulturhistoria och han är avdelningschef för Samlingar och konservering på Östergötlands museum. Han kommer att ha Östergötlands museums årsbok som utgångspunkt och prata mycket om den. Det är en bok där myt möter fakta i vilken författarna ställer diverse gastar och spöken mot ett historiskt källmaterial.

Plasten för Söndagsturen blir Granforsen, den anrika festplatsen strax söder om Ryckelsby. Man åker alltså via Flemminge och vidare mot Hageby och mot Ryckelsby så kommer man rätt. Välkomna!

 

 

Klas

Se bilder från Söndagsturen nordväst om Linneberg

Lyssna på Alf Ek (längd: 32:24)

 

 

<<--- STARTSIDA|  | SÖNDAGSTURER --->>

| © Föreningen Krafttaget, Boxholm