Lagnebrunnahagen

Söndagstur den 15 december 2019

Berättare: Robert Frode

Så är vi mitt i december och Söndagstur nummer tre i ordningen är genomförd. Den förlades till Lagnebrunnahagen, och just denna söndag hade jag verkligen inte haft något emot ett riktigt vackert väder, gärna vindstilla, blå himmel och strålande sol. Med elden på en öppen hagmark var det ju svårt att ta skydd om det skulle bli oväder. Min dröm var ju att det skulle bli soligt denna söndag och tro det eller ej, men solen dök upp bakom molnen lagom som Janne Lindgren tänt elden och den försvann inte förrän Rober Frode - dagens berättare - pratat klart. Det är ju nästan så man kan bli religiös! Temperaturen låg på lite över nollan och det var lugnt, så det var riktigt skönt väder för att vara ute och vara med på Söndagstur.

Datumet var ju den 15 december, och det är dagen då det vänder. Faktum är nämligen att solens NEDGÅNG vänder den 15 december i våra trakter, något som kan tyckas konstigt eftersom vintersolståndet infaller först den 22 december. Men detta beror på solens UPPGÅNG, för soluppgången sker allt senare även efter vintersolståndet och vänder inte förrän runt den 29 december. Att det är på detta sätt beror på att jorden pendlar lite grann i sin rotation. Det är lite nördigt att hålla rent på sånt här kanske men visst känns det bra i magen att från och med nu blir ljuset på eftermiddagen längre igen. Vill man grotta ner sig i solens upp och nedgångar så kan man läsa om detta hos SMHI eller på astroinfo.se.

Berättaruppdraget vid denna Söndagstur hade alltså Robert Frode, det var antagligen ett okänt namn för alla som tog del av berättarlistan inför årets säsong och även för mig var han helt obekant för ungefär ett par år sedan. Orsaken till att Robert åtog sig berättaruppdraget på en Söndagstur kan kopplas till mitt skrivande för Länstidningen Östergötland. På tidningen finns Marie som hette Berggren när vi lärde känna varandra. Marie är redigerare, det vill säga den som "tar hand" om mitt material och gör sidorna i datorn. Det är av henne jag får veta vad som kommer på Boxholmssidan den kommande fredagen, och det kan finnas en del andra frågor också. Marie bodde ensam i Nydalen norr om Motala men för ett par år sedan mötte hon Robert som då bodde i Malmö. Han var ju östgöte egentligen och hade inte längre någon anledning att bo kvar i Skåne, framförallt inte sedan han träffat Marie. Numera heter Marie nämligen också Frode i efternamn och båda bor i Nydalen. Robert har tidigare varit mantorpsbo i många år och verksam inom Friluftsfrämjandet och i början av 2000-talet inom politiken i Mjölby, men efter flytten tillbaka till Östergötland - eller Närke är det ju faktiskt om man ska vara noga - så jobbar Robert på Alatryck i Vadstena. Både Robert och Marie är två mycket trevliga personer som jag och Ann-Sofie gärna umgås med. Och om någon undrar om efternamnet Frode... Så heter ju skådespelerskan Cecilia också, och jo, Cecilia är en syster till Robert, men det finns flera syskon.

Robert pratade om sina ungdomsår, nämligen om då han gjorde en del bus! Många har nog gjort bus i ungdomsåren, och lite lagom kanske kan anses som kul idag, men ibland kan nog buset gå lite långt och bli en kriminell handling menade Robban. Intresset för att göra bus verkar vara större hos killar än hos tjejer, men till slut kröp det fram att det fanns ju en del damer som också gjort lite bus i unga år. Det sägs ju att de som har gjort bus senare i livet blir kreativa människor.

Knappt 40 personer kom till Lagnebrunnahagen och njöt av solen och som lyssnad på Robert Frode. En bra siffra tycker jag! Det var några löpare också som försåg sig av vätska men jag är lite osäker på hur många de kan ha varit.

 

Söndagsturen innan jul brukar vara lite annorlunda och så blir det även i år. Då har vi ingen sedvanlig berättare som tar på högtalarvästen utan det blir ett musikaliskt inslag, så har det varit varje år sedan 2012. I år är det Ronny "Bula" Samulesson som kommer att svara för musikinslaget. Han kommer att spela och sjunga från Ekhöjdens veranda, det vill säga den fastighet som ligger mellan Swisslog / Carl Tryggers väg och Svartån. Inte långt från golfbanan alltså.

Vi räknar med att också köra leken gissa tomten. Det gäller att komma på vem som döljer sig under tomtemunderingen, skriva detta namn - plus ditt egna namn - på en lapp och det först dragna rätta svaret vinner en gräddost från Boxholm.

Sen vet jag att Ovako har pratat om att bjuda på korv vid Ekhöjden, förhoppningsvis blir det så.

Elden tänds som vanligt omkring klockan 10, och Ronny släpper vi loss klockan 10.45.

VÄLKOMNA

 

Klas

Se bilder från Söndagsturen vid Lagnebrunnahagen.

Lyssna på Robert Frode (längd: 14:29)

 

 

<<--- STARTSIDA|  | SÖNDAGSTURER --->>

| © Föreningen Krafttaget, Boxholm