Ekhöjden

Söndagstur den 22 december 2019

Berättare (musikinslag): Ronny "Bula" Samuelsson

Veckorna rullar på och redan är fyra Söndagsturer avklarade. Vi har ju nått fram till fjärde advent dessutom, och därmed är Söndagsturen innan jul nu historia. Men något uppehåll blir det inte denna säsongen. Jul och nyårshelgerna infaller på vardagar så därför rullar Söndagsturerna på utan avbrott.

Förra söndagen var det ju den 15 december och jag kunde berätta att solens nedgång vände den dagen. Soluppgången däremot vänder ju först kring den 29 december. Men denna dag, den 22 december, är det vintersolståndet och från och med nu blir dagarna längre igen. Sedan sommarsolståndet den 21 juni har vi ju gått mot mörkare tider, men nu äntligen har det vänt.

Söndagsturen innan jul har sett lite annorlunda ut sedan säsongen 2012-2013. Den 23 december 2012 så sjöng Mia Holmqvist och Ann-Sofie Johan spelade elpiano och platsen var på berget ovanför Enestigen 2 i Boxholm. Sedan dess har vi varje år haft ett musikaliskt inslag vid Söndagsturen som äger rum närmast innan julhelgen. Den 21 december 2014 kunde vi också lyssna på Mia och Ann-Sofie, den gången vid den lilla idyllen Askaremålen. Men detta år hade vi också en tomte på plats som smög omkring bland besökarna. Det var en utklädd tomte, mig veterligt så finns det inget annat, och det gällde för publiken att komma på vem som dolde sig under tomtemunderingen. Den minnesgode kommer nog ihåg att det var Britt-Marie Brittis Johansson som agerade tomte. Marianne Holmbom, Karl-Johan Norén, Claes-Göran Olson och Anders Montelius har varit tomte de efterföljande åren.

Efter att Mia och Ann-Sofie spelat och sjungit tre år i rad så har vi lyckats ha olika personer som har spelat och sjungit vid julsöndagsturen. Vi kunde lyssna på Stefan Vedeja 2015, Ida Johansson och Sanna Lönngren 2016, Hugo Gustafsson 2017 och Gustaf Montelius 2018.

Att vi även till årets Julsöndagstur lyckades hitta någon villig att spela och sjunga för en gräddost kändes ju fantastiskt. Ronny "Bula" Samuelsson fick frågan och jag ska inte säga att han svarade ja med en gång. Att spela och sjunga mitt i naturen kan vara lite vanskligt och Ronny vill ju gärna ha ström också. Men plötsligt kom jag att tänka på Ekhöjden, en fastighet som ägs av Ovako och som väl mest används till konferenser och kurser, men Ekhöjden kändes klockrent för en julsöndagstur. Där finns nämligen en perfekt veranda där Ronny kunde stå i skydd och så finns det ju tillgång till el. Först frågade jag Ovako om det var okej med en Söndagstur vid Ekhöjden och det var det, och sedan presenterades förslaget för Ronny som accepterade. Gunilla Jonsson på Ovako kom dessutom med idén "då kan Ovako bjuda på korv" och det gjorde ju det hela extra trevligt! Gunilla hade hjälp av Anders Samuelsson och de ställde fram ett bord utanför fastigheten, där fanns värmeplatta till korven, bröd senap och ketchup, och även kaffe och pepparkaka. Av 80 korvar gick det åt 76 stycken. Det var ju mycket, mycket trevligt med korv och kaffeservicen lagom till jul, stort tack för detta!

 

En tomte fick vi ju fatt på också till slut. Jag tror nog många anade direkt vem som dolde sig under munderingen. En ledtråd fanns dock till hjälp, den löd så här:

En äkta boxholmare vår tomte är.
Det var ju hans farfars farfar, som hamnade här.

I Flemminge och Fällhagen, växte tomten upp.
Vid poolen i trädgården, han sprätter som en tupp.

Det händer att tomten korvar grillar.
Och att besöka Söndagsturer hör till sånt han gillar.

 

Ovanstående rader stämmer ju in perfekt på Eddy Rosenlöf. Och visst var det Eddy som dök upp när masken avlägsnades. Det var nog en lättnad för Eddy att få bli den vanliga Eddy igen. Hustrun Gerd var lite fundersam på hur han skulle kunna vara tyst så länge... Det var 46 personer som lämnat svar i tomtens säck och det var inte riktigt hundra procent som svarat Eddy Rosenlöf men närapå. Kerstin Olefalk Palm drog en lapp ur säcken och på den stod det rätta svaret Eddy Rosenlöf, följt av Yvonne Lindgren, hon fick alltså med sig en gräddost hem till Granstigen.

Ronny Samuelsson var ju dagens underhållare, och tomteavslöjandet med tillhörande dragning skedde efter att Ronny lirat ett par låtar. Allt finns på ljudfilen nedan, även om Ronny spelat och sjungit ett tag på den första låten innan inspelningen startar.

Ronny är verkligen en suverän musiker och sångare och inslaget med honom blev ju perfekt. Ja, hela Söndagsturen blev riktigt trevlig! Det tycker nog alla som var där, jag tror det var nästan 60 personer. Ekhöjden var ju dessutom en perfekt plats för denna julsöndagstur. Verandan för Ronny att spela på var ett perfekt skydd. Nu kom det ju ingen nederbörd, vädret var ju tvärt om riktigt skönt och till och med solen gjorde tappra försök att visa sig, men vädret vet man ju inget om när platserna ses ut...

 

Nästa helg är det sista söndagen för året och datumet är då den 29 december. Då skulle Magnus Karlsson ha kommit till Söndagsturen och tagit på högtalarvästen. Men det blir inte så tyvärr! Magnus bor i Timrå kommun och han har drabbats av diskbråck. Häromdagen saknade han känsel i foten och vaden och att ta sig till Boxholm är uteslutet har han meddelat. Både för att fira jul och för att prata på en Söndagstur. Magnus är verkligen ledsen för detta, och han bad ju själv om att få prata på en Söndagstur.

Men så himla bra att vi fått tag i ersättare för Magnus. I två olika grupper på Facebook efterlyste jag en frivillig som kan ersätta Magnus på Söndagsturen, och det dröjde inte länge tills Olle Strömberg skrev till mig och meddelade att han kan ta uppdraget. Då blir man glad!!

Så välkomna till Linnefors nästa söndag för att lyssna på Olle och för en härlig dag i naturen!

 

Klas

Se bilder från Söndagsturen vid Ekhöjden.

Lyssna på Ronny "Bula" Samuelsson (längd: 21:18)

 

 

<<--- STARTSIDA|  | SÖNDAGSTURER --->>

| © Föreningen Krafttaget, Boxholm