Söndagsturerna säsongen 2018-2019, en sammanfattning

En lyckad och varierad säsong

Mellan Västra och Stora Herkhult, 2 december

Ann-Charlott Feldt

Söndagsturerna har oftast startat sista söndagen i november men denna säsong skedde premiären den 2 december. Det fick räcka, och jag tyckte det passade att starta första advent, och dessutom var det ju inget uppehåll vid jul och nyår inplanerat. Ann-Charlott Feldt var först ut och hon fick ta på västen på en kulle mellan Västra och Stora Herkhult. Det var en vacker kulle och i ett naturskönt område dit någon Torp- eller Söndagstur aldrig har förlagts tidigare. Trevligt att komma till detta område!

Lite drygt 40 personer kom till premiären och det var ju en mycket bra siffra! Många hade kanske längtat till att vi skulle köra igång... Vädret var lite gråmulet men det var i vind att tala om så det var en riktigt behaglig premiär. Ann-Charlott kunde vi lyssna på även den förra säsongen och hon är van att hålla föredrag i sitt arbete som arkeolog. denna gång pratade hon om Linköpings slott och dess historia. Många lockades säkerligen att besöka Linköpings slott efter att ha lysna på Ann-Charlott.

Lyssna på Ann-Charlott Feldt (längd: 40.41)

 

 

Intill Lillån, Linneberg, 9 december

Johnny Alfredsson

Andra advent genomfördes den andra Söndagsturen för säsongen och platsen blev vid Linneberg. Elden tändes på en kulle öster om Lillån och öster om järnvägen, ganska nära vägen mot Råstocken och Smedstorp. Johnny Alfredsson och hans hustru kommer till Söndagsturer lite då och då och en dag fick Johnny frågan om att ta på högtalarvästen en söndag. Han accepterade och det kom att bli denna gråa och till en början även lite blöta söndag. Tyvärr var den helt nya högtalarvästen inte helt frisk, den skickades sedan på reparation, men jag tror nog att alla uppfattade ändå vad som sades, även om ljudet var lite "skröligt". Johnny pratade om sin uppväxt men framförallt om intresset för fjällvandring. Det är ett intresse hos honom som började redan för 52 år sedan så han har upplevt och sett enormt mycket av fjällvärlden och även bott många nätter i tält i fjällen.

Strax över 30 personer kom och lyssnade på Johnny, antagligen skrämde det lite tråkiga vädret bort en del publik.

Lyssna på Johnny Alfredsson (längd: 40:33)

 

Mellan Hester och Brokulla (vid torpruin Jonsberg), 16 december

Bernt Mattsson

Att Bernt Mattsson blev en av säsongens berättare tycker jag kändes riktigt trevligt. Bernt och hustru Yvone uppfattas nog ett typiskt boxholmspar men det har ju bara bort på orten sedan 1968! Sin livshistoria pratade Bernt om på denna Söndagstur, han och hustru är ju ursprungligen från den uppländska landsbygden. Historien var så fascinerande att jag valde att göra en artikel till Länstidningen som byggde på berättelsen från denna Söndagstur.

Platsen för elden denna söndag var på en kulle strax öster om järnvägen och intill vägen mot Brokulla, Fiskevik etcetera. Det var en trevlig plats, lättillgänglig  men med en känsla av att befinna sig en bra bit ute i vildmarken.

Vädret var behagligt denna söndag. Lite grått och med en temperatur nära noll grader och med ett litet tunt lager av pudersnö på marken. Publikantalet låg på nära 40 personer, kanske ågot mer till och med och det får ju anses som bra.

Lyssna på Bernt Mattsson (längd: 46:56)

 

Hembygdsgården Boden, Ekeby, 23 december

Gustaf Montelius

Söndagsturen som äger rum den söndag som infaller innan jul brukar vi se till att den blir lite annorlunda. Vi brukar ha ett musikaliskt inslag samt köra leken "gissa tomten". Jag frågade Gustaf Montelius ganska tidigt om han kunde stå för lite musikunderhållning just denna söndag och det accepterade han. Han bor ju nära hembygdsgården Bode så det passade ju att hålla till där, vid magasinsbyggnaden kan man få lite tak om vädret är dåligt. Det blev en mycket lyckad Söndagstur detta, trots att Gustaf tappat rösten på grund av lunginflammation. Han hade därmed svårt att sjunga men spela kunde han ju. Gustaf spelade och tidvis hjälpte publiken till med sången. Han hade tryckt upp texterna på papper som delades ut. Att det var Anders Montelius som var den utklädda tomten hade ju knappast någon svårt att räkna ut, det syntes ju ganska tydligt. Först dragna rätta svar blev Karin Samuelsson som kunde glädja sig åt en gräddost från Boxholm mejeri tack vare detta svar.

Det blev en trivsam julsöndagstur, så trivsamt att det blev spontandans runt elden mot slutet. Publiken uppgick till runt 45 personer och vädret var ganska så "julaktigt". Temperaturen låg på strax under nollan och ett lätt lager med snö fanns på marken.

Lyssna på Gustaf Montelius. OBS! Inspelningen fortsätter låååång tid efter att musiken tystnat (jag glömde stänga av). Stäng av när det passar...

 

I Österskogen strax norr om Fällhagen, 30 december

Anders Hylén

Julhelgen och nyårshelgen inföll på vardagar i år, därför rullade Söndagsturerna på utan uppehåll. Söndagsturen i mellandagarna förlades till en vacker mossbevuxen äldre skog, ganska så nära bostadsområdet Fällhagen. det var en plats där Boxholm,s OK haft höstblot och där Skogskarlarnas klubb har haft ett evenemang med eld i skogen. Berättaruppdraget denna söndag hade Anders Hylén. Vid förfrågan bad han att få fundera men det tog bra några minuter tills han ringde tillbaka och svarade att han åtar sig berättaruppdraget. Anders pratade till största delen om sin livsresa, från uppväxten i Sya om hur han kom att bli frisör och om hur han hamnade i Boxholm. Det är bara synd att just detta inte blev inspelat, men det var ett önskemål från Anders själv. Publiken var ganska så talrik denna ganska så fina söndag i sena december. Temperaturen låg på runt noll grader och den lågt stående solen visade sig också. det var väl en orsak till att runt 45 personer tog sig till skogen och denna Söndagstur. En som var på plats var Frida Glenning Ströberg från Corren. Hon gjorde ett reportage om Söndagsturerna, väldigt trevligt.

Ingen ljudfil från denna Söndagstur, ett önskemål från Anders.

Åstugan, Strålsnäs, 6 januari

Mikael Ström

Ett nytt år kom, och den första Söndagsturen 2019 ägde rum på trettondagen, det vill säga den 6 januari. Då förlades Söndagsturen till Mikael och Helena Ströms bostad, Åstugan i Strålsnäs, och det kom mycket folk. Det var strax under 60 personer på plats, denna ganska så grådisiga dag då temperaturen låg på några grader på plussidan. Det var den högsta publiksiffran så långt, även om det inte skulle komma att bli den högsta publiksiffran för säsongen. Men det har visat sig att när det är Söndagstur i Strålsnästrakten så kommer det mer folk än när det är Söndagstur när tätorten Boxholm. Märkligt!

Åstugan ligger helt nära Lillån, och intill vägen som går fram till Ingemarstorp, en plats man knappast lär hamna vid om man inte har en speciell anledning, till exempel att besöka en Söndagstur. För Mikael och Helena är detta ett drömboende måhända, det var i alla fall drömboende som genomsyrade Mikaels föredrag. han berättade också om tillbyggnaden av Åstugan som de nyligen har gjort, ett stort projekt som inneburit mycket arbete!

Lyssna på Mikael Ström (längd: 19:41)

 

Sinkan, 13 januari

Marie Hagsten

Sinkan heter det lilla åttakantiga huset som lär ha varit en grindstuga till Boxholms säteri. Marie Hagsten har arbetat på Östergötlands museum och där fokuserat på gamla byggnader och byggnadsvård, men hon är numera pensionär. Ann-Charlott Feldt tipsade om Marie Hagstens namn och Marie hade inget emot att komma till en Söndagstur men hon ville i så fall gärna prata vid en byggnad. Och det fick bli vid Sinkan, en stuga som hyrs av Jennie Sandström. Det var en söndag då snön yrde ganska så kraftigt men trots detta så var det många som tog sig till denna Söndagstur, runt 50 personer räknade jag till. Mycket glädjande. Marie pratade om gamla byggnader i allmänhet men även om Sinkan och självklart hade hon teorier om den gamla grindstugan, Sinkan finns med i kyrkböcker redan på 1780-talet. Här kan nämnas att jag i efterhand har konstaterat att Sinkan var obebott under några år precis i början av 1900-talet. Jag tyckte detta kändes märkligt och funderade på om det var då som den nuvarande åttakantiga byggnaden uppfördes. Marie Hagsten anser dock att byggnaden är äldre. Men sedan har Eva Björkegren berättat för mig att hennes mamma av en äldre kvinna på sjukhemmet fått veta att den åttakantiga stugan - alltså Sinkan - från början fanns vid "Mellansjö slott", en anläggning som fanns vid Asplången nära Mellansjö mejeri. Då jag läser om "Mellansjö slott" i boken Malexander så kan man där läsa att Mellansjö slott bestod av en rosa enplansbyggnad och att flyglarna var runda paviljonger. Kanske är Sinkan en före detta rund paviljong!! Det är inte alls osannolikt att det förhåller sig på detta vis och att en av paviljongerna uppfördes vid Sinkan.

Lyssna på Marie Hagsten (längd: 33:06)

 

Brusarp Karlsberg 2, (hemma hos Paul och Madeleine Håkansson), 20 januari

Paul och Madeleine Håkansson

Vårkänslor redan den 20 januari... Nä, det är ju inte riktigt som det ska va men jag tycker ändå det kan va trevligt. Söndagsturen hemma hos Paul och Madeleine Håkansson var en söndag då vårkänslorna nästan kom krypande. Det var en solig och härlig januarisöndag med en temperatur strax under noll grader och med bara ett lätt puder med snö på marken.

Både Paul och Madeleine har pratat på Söndagsturer tidigare men då var för sig.  Jag skrev om paret till Länstidningen förra våren och det var då som idén föddes om en Söndagstur hemma på deras tomt och att de skulle ta berättaruppdraget gemensamt. Och så blev det också. Madeleine började med att prata och berätta om sina vägar i livet och inte minst sin koppling till Rinna och varför hon tycker om den trakten så mycket, en trakt som Paul sedan har lärt sig att också tycka om. Det blev en lyckad Söndagstur på alla sätt, till detta bidrog förstås det härliga vädret. Det gjorde att det kom ganska så mycket folk, jag räknade till en publik på 50 personer.

Lyssna på Paul och Madeleine Håkansson (längd: 20:05)

 

Kulle sydväst om Södra Timmerö, 27 januari

Barbro Bornsäter

Redan den 22 februari 2015 kunde vi lyssna på Barbro Bornsäter på en Söndagstur och denna söndag var Barbro tillbaka. Barbro från Stockholm fick ta sig upp på en kulle i den östgötska och boxholmska myllan för att komma till elden, närmare bestämt sydväst om Södra Timmerö, ett stenkast från vägen mot Andersbo/Laxberg. Barbro är ju dotter till Leif och Jane som bor i Saxabäcken i Malexanderskogarna och datumet för Barbro att Söndagstursprata var ju ganska bra valt, pappa Leif hade nämligen födelsedag dagen innan. Vädret denna söndag var ju långt ifrån så trivsamt som söndagen innan, till exempel kunde vinden kännas kylig om man inte klätt sig ordentligt. Det var gaska mulet på morgonen och det började sedan att snöa lätt fram på förmiddagen. Det mindre trivsamma vädret kanske var en orsak till att publiksiffran var något lägre denna söndag. Men runt 30 personer var vi alla fall som lyssnade på Barbro. De som stannade hemma missade Barbros historielektion, hon tog oss nämligen med många miljoner år bakåt i tiden. Barbro berättade till exempel om dinosaurier, urtidsdjuren som funnits även i vårt land, trots att det knappt finns några spår av dinosaurier här, men det beror på istiderna som sopat bort spåren och tagit detta med sig ut i Östersjön fick vi veta.

Lyssna på Barbro Bornsäter (längd: 28:58)

 

Nära vägen fram till tågverkstan, 4 februari

Margareta Sigbladh

Kvällstidningarna använder ju gärna uttryck som snösmockor och det gjorde de inför helgen den 3-4 februari. Och visst fick vi snö, vi vaknade till ett kritvitt snötäckt landskap denna söndagsmorgon. Platsen för elden denna söndag var i en skog strax norr om Löverhult, väldigt nära centralorten alltså. Det var ju en stor fördel med tanke på att snödjupet var ganska djupt. Skulle vi behövt ta oss ut på små skogsvägar hade det blivit besvärligt. berättaruppdraget hade Margareta Sigbladh från Gnosjö. Jag fick kontakt med Margareta våren 2017 och jag kom att hjälpa henne i samband med att hon tog initiativ till en föreläsning i Blåviks kyrka om Alfortsläkten sommaren 2017. Vi har sedan dess haft viss kontakt och det kändes självklart att fråga henne om hon kunde tänka sig att Söndagstursprata. Vädret gjorde ju Margareta och hennes man fundersamma, "kommer det något folk...?" Jag lovade att det kommer det att göra, och jag räknade till runt 30 personer och det får väl anses godkänt, även om nog många stannade hemma på grund av all nysnö. Men jag tycker att detta blev en av de bästa Söndagsturer vi haft! Margareta pratade på ett suveränt och lättsamt sätt om sina förfäder och om sin koppling till Blåvikstrakten en trakt som hon älskar. Och så det fantastiskt vackra vinterlandskapet, sällan har vi tänt elden i ett så vackert snöklätt landskap som denna söndag. Lite speciellt också att ha Söndagsturen så nära Boxholm men ändå i en ganska okänd skog för de flesta.

Lyssna på Margareta Sigbladh (längd: 29:33)

 

Mellan Lagnebrunna och Sjögarp, 10 februari

Catharina Lekander

När jag frågade Catharina om hon kunde tänka sig att komma till Boxholm och prata på en Söndagstur blev hon väldigt överraskad och säkert lite chockad också. Catharina och tvillingsyster Cristina växte upp i Boxholm och var mina klasskamrater men när vi skulle börja högstadiet flyttade familjen till Åtvidaberg. Men tjejerna glömmer inte uppväxten i Boxholm och de har mest ljusa minnen härifrån. När jag såg att Catharina flyttat till Åtvidaberg igen dök tanken upp, kanske vill hon berätta om sina minnen i en boxholmsskog. Och berätta om vad som hände sedan, och hur det var att vara med i melodifestivalen vilket Catharina, Cristina och lillasyster Helena var 1985. Efter en lång fundering fick jag ett "ja" från Catharina och hon kom att få ta på högtalarvästen i en skog mellan Lagnebrunna och Sjögarp. Catharina pratade om precis det jag önskade, alltså om Boxholmsminnen och om vad som sedan hände. Snön som låg riktigt djup helgen innan hade smält så knappt någonting fanns kvar. Denna söndag var det några plusgrader och tidvis visade sig solen bakom molnen, en riktigt fin dag alltså. Lite drygt 50 personer kom till skogen intill motionsspåret som letar sig fram mot Skäggenäs, en riktigt bra publiksiffra alltså. I publiken fanns några före detta klasskamrater som kanske var de på sina allra första Söndagsturer...

Lyssna på Catharina Lekander (längd: 37.44)

 

Nära Gröna Dalen, 17 februari

Jörgen Auer

Jörgen Auer har blivit en rutinerad Söndagsturspratare, denna säsongen fick han berättaruppdraget för fjärde gången. Han har tagit på högtalarvästen tre säsonger på raken, men förra vintern fick han fritt, men nu så var han tillbaka. Jag placerade Jörgen som berättare när elden tändes i skogen strax intill Gröna Dalen, alltså söder om Boxholm, förbi de vackra hagarna och gärdesgårdarna vid Långliden. Jörgen är det alltid trevligt att lyssna på och denna söndag pratade han om förr i tiden, eller snarare om vad som ÄR förr i tiden. Han berättade också om hur det kom sig att han började skriva om hästsport och om intresset för hästsport. Tyvärr så började denna söndag ganska så blöt, det regnade lite lätt och vindrutetorkarna på bilen fick slå ett och annat slag på väg till skogen. Men temperaturen låg på 5-6 plusgrader och regnet upphörde och i skogen kom det att bli riktigt skönt och trivsamt. men man kan anta att vädret avskräckte och så var det ju en bit att förflytta sig för att komma till denna Söndagstur. Det var faktiskt inte mycket mer än drygt 20 personer kring elden denna söndag, den lägst publiksiffran för säsongen så långt. Det känns faktiskt lite surt, ska vi jobba vidare med Söndagsturerna så vill det till att publiken kommer också, även om det är lite gråväder. Och jag är ju säker på att ingen på plats denna söndag ångrade sig efteråt.

Lyssna på Jörgen Auer (längd: 19:00)

 

Hembygdsgården Hybbeln, Åsbo, 23 februari

Kjell-Åke Trygg

Var publikantalet klent föregående söndag så var det desto bättre denna söndag. När Söndagsturen kom till hembygdsgården Hybbeln i Åsbo så var det säsongens bästa publiksiffra så långt, 62 personer. Vädret spelar stor roll för hur stor publik det ska bli och denna söndag var det ett ljuvligt vårvinterväder och trots konkurrens av skid-VM ville många komma till idylliska Hybbeln för att njuta av solen och för att lyssna på Kjell-Åke Trygg. Temperaturen låg på flera plusgrader och solen värmde skönt. Kjell-Åke hade själv föreslagit platsen för denna Söndagstur, han är nämligen uppväxt vid Grönlund, familjen bodde i en fastighet strax öster om huvudgården och fadern var lantarbetare vid Grönlund. Kjell-Åke berättade om sina minnen från trakten, och från de tidiga uppväxtåren. Kjell-Åkes hjärta klappar starkt för Åsbotrakten, helt klart. Senare i livet ägnade sig Kjell-Åke en del åt politiken, han var under en tid kommunalråd i Tranås. Numera bor han i Boxholms kommun, adressen är Laxliden och bostaden ligger inte så långt från draget i sjön Sommen.

Lyssna på Kjell-Åke Trygg (längd: 40.20)

 

Intill Lillån öster om Bocketorp, 3 mars

Ann-Sofie Johansson

Mars kom och den första söndagen i mars kolliderar ju Söndagsturen med Vasaloppet. Det brukar innebära ett något lägre publikantal jämfört med andra Söndagsturer och när man dessutom vaknar och tittar ut och ser att det regnar, då anar man att det kan bli riktigt uselt med publik. Elden tändes vid Bocketorpabron, nämligen på en kulle på östra sidan om Lillån men norr om vägen. Vid Bocketorpabron har vi varit flera gånger förr och det är fint intill Lillån och det finns en del plats för bilar. Men som vi befarade så var publikantalet den lägsta för säsongen denna söndagen, vi var 20 personer som stod kring elden. Knappast någon ångrade dock att de prioriterade skogen och Ann-Sofie framför Vasaloppet, för regnet upphörde och det var helt underbart i skogen. Det var motigt att dra sig hemåt efteråt! Ann-Sofie är ju dessutom en suverän föreläsare. Denna gång blandade och gav Anso en hel del. Det blev till exempel en del språkhistoria, hur vårt språk har formats och om våra äldsta ord samt en del om varför vi säger som vi gör men där vi egentligen inte vet varför.

Lyssna på Ann-Sofie Johansson (längd: 42:27)

 

Femhundra meter nordväst om Lilla Bäck, 10 mars

Johan Birath

För åttonde säsongen i rad var det Johan Birath som avslutade säsongen med Söndagsturer. Vädret vid avslutningssöndagen har varierat mycket genom åren. I början av mars kan snö ligga djup och våren kan vara avlägsen men det kan också vara barmark och många plusgrader och vissa år har nog till och med tussilago och blåsippor börjat visa sig. I år blev det något mellanting kan man säga. Ett tunt puder med snö låg på marken och temperaturen låg på nära noll grader. Om man tittade uppåt denna förmiddag så fanns det både moln och en hel del blå himmel så vädret blev riktigt bra, där fanns det inget mer att önska.

Johan Birath kom med bil från Norrköping denna förmiddag, men han hade en marginal på runt 10-15 minuter. Vad han skulle prata om hade han inte klart för sig förrän i princip in i det sista. Ämnet handlade om religion och Johan pratade i drygt 43 minuter om detta ämne som nog i många öron kan verka ganska trist. Men Johan har ju en berättarkonst som få, om ens någon, kan matcha. Det blir dels lärorikt och han pratar på ett sätt så att det blir intressant, och sen halkar han ju in på sidospår ibland som lockar till mycket fniss och skratt.

Jag räknade till 49 personer runt elden, som var förlagd på en plats "bortanför" Lilla Bäck. Det var en bra plats där det ju fanns en plan för parkering strax intill. Men det kom många bilar så vändplanen var proppfull med bilar, men det löste sig på ett bra sätt.

Lyssna på Johan Birath (längd: 43.36) 

 

 

Till sist...

...Så kom då den 10 mars, ett datum som kändes väldigt avlägset när säsongen med Söndagsturer rullade igång. Ännu en säsong med "turer" är nu historia. Därmed har vi arrangerat fem säsonger med Torpturer och tretton säsonger med Söndagsturer. Åren går... Det har varit en bra säsong tycker jag. Underbara huvudpersoner - det vill säga berättare - bra platser och vädret har vi också haft tur med. Det som skaver något är att intresset sviktar något jämfört med förr om åren. Många tidigare trogna besökare har fallit i från under åren eller har med ålderns rätt tvingats vara hemma och publik har inte tillkommit i samma utsträckning. När det förr i tiden ofta var en publik runt 70-80 personer så kom vi i år över en publik på 60 personer endast en söndag. Är vädret lite grått så blir det genast mindre folk, likaså om det är en bra bit utåt skogen som elden tänds. Då har det varit kanske lite drygt trettio personer. Är folk känsligare för vädret nuförtiden...? Det kändes nästan pinsamt när Jörgen Auer tog sig från Mantorp för att Söndagstursprata och bara lite drygt 20 personer kom och lyssnade. När Ann-Sofie pratade var vi exakt 20 personer runt elden, trots att det var helt underbart i skogen men dagen började ju med regn! Och så var det Vasaloppet förstås...

Men sen finns det ju trogna besökare, publik som vi beundrar att de kommer till eldarna söndag efter söndag. Anders och Anita Thunell från Tranås till exempel. Anders berättade att han varit med på alla Söndagsturer i vinter! Bengt och Marianne Söderström är också trogna besökare, de har missat endast EN Söndagstur denna säsongen. "Leif i Saxabäcken", Janne Bark och Micke Palm bör också nämnas här, det är sällan de missar någon Söndagstur. Sen finns det personer som också kommer ganska ofta - bara de kan - men som har en del andra förehavanden om söndagarna ibland. Men detta är saker som läggs i plusskålen, och som gör att det är kul att jobba med Söndagsturerna. Den stora publiken vid hembygdsgården Hybbeln var också väldigt trevligt.

Ann-Sofie och jag brukar släppa alla tankar på Söndagsturer när säsongen är över, jag vill inte fundera på nästa vinter förrän framåt sensommaren. Men lite har vi ändå pratat om framtiden och tanken på att köra en kortare säsong har faktiskt diskuterats, även om jag ogillar att göra en halvmesyr. Men att eldarna i skogarna återkommer nästa vinter känns väl trots allt ganska troligt. Till detta bidrar att vi faktiskt har en del namn klara, alltså som kan komma att ta på högtalarvästen. Jag fick ett meddelande tidigare i vinter från Ann-Charlott Feldt och som då berättade att Östergötlands museum ska hålla stängt i tre år (vid det här laget har museet redan stängt). I gengäld ska personalen ut i länet och hjälpa till i olika sammanhang, ge föreläsningar och så vidare. Så jag fick därför frågan om jag vill ha tre berättarnamn till nästa vinter. Svaret blev förstås att "det låter klart intressant" eller nåt i den stilen... Johan och Ann-Sofie hoppas jag vi kan räkna med igen och så har vi ytterligare ett par namn som jag ser som klara, plus ett par namnidéer, men som sagt; nu ska vi ju inte tänka på nästa vinter på länge!

Jag och Ann-Sofie ska fira att en säsong nu är genomförd. Vi börjar nästa söndag då vi har tänkt att briljera i Boxholmsmästerskapet i frågesport, Claes-Göran Olson blir som vanligt vår lagkamrat. Sen ska vi också iväg på en hotellhelg, Simrishamn är målet denna gång. Och sen väntar snart husvagnsutfärder, men vi kan nog inte komma iväg förrän till påsk. Men det är ju en underbar tid som väntar nu när vintern är över...

Vi ses!

Klas Johansson

 

<<--- STARTSIDA|  | SÖNDAGSTURER --->>

| © Föreningen Krafttaget, Boxholm