Nära Gröna Dalen

Söndagstur den 17 februari 2019

Berättare: Jörgen Auer

Då är även säsongens tolfte Söndagstur avklarad. Veckorna går så fort, så fort. Många kanske tycker det är löjligt att prata om vår när det bara är februari men i fredags var det ju den 15 februari och från och med den 15 februari så KAN det vara vår någonstans i Sverige. Den 15 februari är nämligen en gräns som SMHI har satt, det kan alltså inte vara vår innan detta datum. Om dygnsmedeltemperaturen är över 0°C men under 10° C kallar SMHI detta för ett dygn med vårtemperatur, och om detta inträffar sju dygn i följd, så menar de att våren anlände det första av dessa dygn. Vi får se men med tanke på de milda dagar vi har nu så kan vi alldeles snart ha definitionen vår hos oss. Sen kan det ju slå om och bli snö och kallt längre fram i februari och, Gud förbjude, även i mars men har definitionen vår en gång uppnåtts så ÄR det vår - i alla fall enligt SMHI - även om vädret slår om.

För två veckor sedan låg snötäcket tjockt i markerna och nu, två veckor senare, så är det barmark i princip överallt. Det är tråkigt för de som gillar skidåkning och det VAR verkligen otroligt vackert i skogen den 3 februari. Men vädrets makter rår vi inte över och jag är glad över att det blir SÅ mycket enklare att genomföra Söndagsturerna som planerat när markerna är snöfria. Det är inga problem att komma fram på skogsvägar och parkeringsytorna kan användas som det var tänkt. Och att det är varmt och skönt tycker jag personligen är helt underbart!

Ljumma vindar och smältande snö har ju gjort att en viss vårkänsla infunnit sig, och det skarpare ljuset har ju också bidragit till detta. Det är en markant skillnad mot i december. Dessutom är ju dagen betydligt längre nu än för ett par månader sedan. Solnedgången sker klockan 17.01 idag och det kan jämföras med 15.09 strax innan jul.

Även denna söndag hade vi ljumma vindar. Temperaturen låg på kring 5-6 plusgrader men det var en ganska grå dag, inte alls så soligt och vackert väder som dagen innan. Men på plats i skogen var det ju himla skönt och det lätta regnet som föll på morgonen upphörde.

Platsen för denna Söndagstur var i skogen nära Gröna Dalen, det vill säga det lilla torpet söder om Boxholm med Ugglehult och Långliden som närmaste grannar. Vi har varit i trakten flera gånger förr, det är ju lagom långt från Vivåsen, men den exakta platsen har ju varierat. Nu fick det bli i skogen lite nordost om Gröna Dalen. Vägen upp förbi Långliden med många fina gärdesgårdar är ju dessutom väldigt vacker, och det är vägar som nog de flesta sällan besöker, ett trevligt område för Söndagsturer helt enkelt. Fast det var väldigt geggiga vägar denna söndag...

Det är ju helt klart som så, att om det varit till Gröna Dalen som vi skulle ha tagit oss till den snöiga 3 februari så hade det nog varit omöjligt, och det hade även varit besvärligt om all den snö som föll den helgen hade legat kvar. Men nu var det inga som helst problem.

Jörgen Auer har fått se en hel del av boxholmsnaturen. När Ann-Sofie Johansson hade berättaruppdraget den 12 januari 2014 så var Jörgen Auer där och lyssnade och han skrev om arrangemanget till Corren. Platsen var ruinen efter Brostugan, det vill säga intill vägen mot Åsbo Sjögarp. Därefter har Jörgen själv haft berättaruppdraget vid tre tillfällen. Första gången var den 8 februari 2015. Det var intill Lillån, inte så långt från Åsbodalen. Jörgen återkom den 17 januari 2016. Det var en kall söndag och platsen fotbollsplanen i Strålsnäs. Även säsongen därpå kunde vi lyssna på Jörgen. Den säsongen hade han berättaruppdraget vid premiären. Det var i en glänta i en härlig lummig skog vid Linneberg, den 27 november var datumet.
Den förra säsongen var inte Jörgens namn med i berättarlistan men till denna säsong bokade vi upp honom och han sattes alltså på denna söndag i programmet.

Det var lite mindre folk på denna Söndagstur jämfört med tidigare söndagar denna vintern och jag tror att vädret var den stor orsaken till detta. Det regnade ju en del på morgonen men vi dryga tjugotalet som stod runt elden ångrade inte en sekund att vi tagit oss till skogen. Regnet upphörde ju och det var helt vindstilla en riktigt skön dag helt enkelt. Trevligt också att lyssna på Jörgen. Han blandade sitt berättande en del, och en sak han pratade om var vad som var förr. När var förr i tiden egentligen? Han berättade också om hur det kom sig att han började skriva om hästsport i Corren och om hur han vann sin första hopptävling med häst... En kul historia!

Lyssna på Jörgen via länken nedan!

Söndagstur nummer tretton kör vi nästa helg, det blir den sista ”turen” i februari. Berättaruppdraget har då Kjell-Åke Trygg. När han tackat ja till berättaruppdraget så föreslog han själv att han skulle få ta på högtalarvästen vid hembygdsgården Hybbeln i Åsbo. Som jag förstår är Kjell-Åke bördig från den trakten, från grönlund närmare bestämt. Jag tycker det var ett bra ett förslag, det blir trevligt att få komma till idylliska Hybbeln, och jag kan tänka mig att det finns de som knappt varit där tidigare.
Jag är lite fundersam på hur vi gör med parkering vid Hybbeln, men om det milda vädret håller i sig och det torkar upp någorlunda så kanske det inte blir något problem. Jag antar att parkering brukar ske alldeles intill Hybbeln när det är evenemang på hembygdsgården och förhoppningsvis kan vi parkera på den ytan..

Välkomna nästa söndag!

Klas

Se bilder från Söndagsturen nära Gröna dalen

Lyssna på Jörgen Auer (längd: 19:00)

 

 

<<--- STARTSIDA|  | SÖNDAGSTURER --->>

| © Föreningen Krafttaget, Boxholm