Mellan Lagnebrunna och Sjögarp

Söndagstur den 10 februari 2019

Berättare: Catharina Lekander

När jag planerar platserna för Söndagsturerna så är det ganska många aspekter att tänka på. Man vet ju inte hur vädret kommer att vara och plats för parkering kan vara ganska besvärligt många gånger. Jag väljer ju platser åt alla väderstrecken från Boxholm räknat och jag försöker oftast att välja nya platser, även om det händer att vi ibland återkommer till platser där vi varit tidigare.

Utefter den lilla skogsvägen mellan Sjögarp och Lagnebrunna/Blidatorpet finns det en lite större plan, en perfekt yta för parkering av ett gäng med bilar. Planen är belägen precis där motionsspåret från Vivåsen passerar vägen och jag insåg tidigt att där "nånstans" får det bli en Söndagstur. Eldplatsen beslöt jag att förlägga till en skapligt plan yta på den västra sidan om vägen intill stigen/motionsspåret som går ner mot vägen till Skäggenäs.

Det har varit en ganska så kylig vinter, i alla fall jämfört med många andra vintrar de senaste årtiondena och även en del snö har det ju kommit, även om de dröjde ganska länge. Ungefär fyra, fem dagar innan denna Söndagstur besökte jag skogen där vi tänkt att ha elden och jag såg att ytan för parkeringen var rejält snöig, det fanns även en vall med snö. Några dagar med flera plusgrader hade ju visserligen meteorologerna lovat men nog skulle det vara bra om parkeringsytan plogades, det tyckte jag vid besöket på platsen. Jag fick ett tips, nämligen att Peter Frejd som är boende i Blidatorpet har ett plogblad på sin traktor. Jag ringde upp Peter och han berättade att traktorn är gammal, det är samma årgång på traktorn som på både han och jag - det vill säga årsmodell 1962 - men han lovade att försöka ploga undan snön. Och jag lovade i så fall att han ska få ett hedersomnämnande här i referatet och det får han härmed! Tack Peter! Insatsen gjorde att parkeringsytan fortare blev snöfri. Mildvädret kom visserligen att tära enormt på snötäcket så det hade nog funkat med parkeringen ändå, men det var trots allt skönt att få det plogat. Förra söndagen var det ett enormt vackert vinterlandskap med snötyngda träd och ganska djup snö att pulsa i men skillnaden mot denna söndag var som natt och dag. Lagnebrunnahagarna hade blivit nästan helt snöfria. Denna morgon var det kring 3-4 plusgrader, men ganska så blåsigt väder. Det var nästan lite vårkänsla faktiskt, solen visade sig ju tidvis, även om det var ganska molnigt. Det var helt enkelt en härlig februarisöndag och det kändes lockande medan frukosten intogs att få komma ut i skogen!

Denna söndag var det Catharina Lekander som hade berättaruppdraget. Hon var min klasskamrat från första till och med sjätte klass i grundskolan, även i "lekis". Sommaren 1975 - när vi i augusti skulle börja på högstadiet - så flyttade familjen Lekander till Åtvidaberg där fadern hade fått arbete. Hösten 2015 så bjöd P-O Tureson in systrarna Lekander (Catharina, tvillingsyster Cristina och lillasyster Helena) till Boxholm och de sjöng och spelade då, och de berättade även minnen från uppväxten i Boxholm. För mig som var klaskamrat med Catharina och Cristina var ju detta jätteroligt, och jag tänkte redan då att det ju skulle vara jättekul att få höra Catharina och/eller Cristina berätta kring åren i Boxholm i en boxholmsskog på en Söndagstur. Och att få veta vad som hände sedan. De var ju med i melodifestivalen, hur gick det till? Jag gjorde en artikel om Lekandersystrarnas boxholmsbesök, den artikeln går att läsa genom att klicka här!

De tre systrarna var ju med i Melodifestivalen som sagt, 1985 var året, och det är vi många som minns. Kolla gärna in tjejerna från "då det begav sig", det är ett inslag med sång och intervju från Café Norrköping den 4 mars 1985, klicka här! År 2013 sjöng de 1+1=2 på Åtvidabergs julmarknad, klicka här för att se detta.

Catharina och Cristina är mina vänner på Facebook och plötsligt upptäckte jag att Catharina flyttat "hem" till Åtvidaberg. Hon bodde tidigare i Kalmartrakten, men nu kände jag att det ju vore möjligt att Catharina kan komma till en Boxholmsskog för att ta berättaruppdraget på en Söndagstur, fast frågan var ju om hon skulle vilja detta. Åtvidaberg är ju dock inte jättelångt bort. Jag ställde frågan fram på sensommaren, och det var en överraskad och en något "småchockad" Catharina som svarade mig. Så här skrev hon:

Åh, herregud, Klas! Oj, vilken fråga, he he! Jag hör nog till dem som måste fundera på det. Och, vad tusan skulle jag prata om?! Ursäkta uttrycket. Blir naturligtvis jätteglad för frågan, men, måste nog som sagt fundera över om jag verkligen KAN göra det. Jag får fundera och återkomma!

Catharina funderade ett tag och hon fick tips och länkar så hon kunde lyssna på andra som pratat på Söndagsturer och så småningom kom ett positivt besked, vilket gjorde mig otroligt glad! Vi träffades senare under hösten också och då kunde vi prata mer om saken, nämligen då en klassträff för oss som slutade Stenbockskolan i Boxholm 1978 arrangerades. Där var också klasskamrater välkomna som slutat tidigare under åren i grundskolan och både Catharina och Cristina deltog på den mycket lyckade klassträffen. Det blev en artikel även om detta och artikeln kan läsas genom att klicka här.

Det kom en hel del folk till denna Söndagstur, jag räknade till drygt 50 personer, bland den högsta publiksiffran för säsongen. Jag tycker det blev jättetrevligt i den fina tallskogen och Catharina berättade många minnen och händelser från uppväxten i Boxholm, och hon har bara positiva minnen, och hon nämnde flera gånger hur roligt det är att komma hit på besök. Lyssna gärna själv på Catharina via länken nedan, hela berättelsen är som vanligt inspelad.

 

Veckorna rullar på, Söndagsturerna likaså och kommande söndag visar kalendern den 17 februari. Då är det dags för säsongens tolfte Söndagstur. Det är Jörgen Auer som då åter kommer till en Söndagstur och åtar sig berättaruppdraget. Jörgen Auer - som bor i Mantorp - har vi kunnat lyssna på tre gånger tidigare, dock inte den förra säsongen.

Elden tänds i skogen nära Gröna Dalen, det vill säga söder ut från Boxholm räknat och det är knappa sex kilometer till Söndagstursplatsen från rondellen i Boxholm.

Välkomna nästa söndag!

Klas

Se bilder från Söndagsturen mellan Lagnebrunna och Sjögarp

Lyssna på Catharina Lekander (längd: 37:44)

 

 

<<--- STARTSIDA|  | SÖNDAGSTURER --->>

| © Föreningen Krafttaget, Boxholm