Intill Lillån, Linneberg

Söndagstur den 9 december 2018

Berättare: Johnny Alfredsson

Almanackan visar att det är den 9 december och säsongens andra Söndagstur har precis genomförts. Dagarna är ju extremt korta och när vädret är grått och mulet så känns det som att det knappt blir ljust över huvudtaget. Jag tänkte på detta när jag tidigare i denna veckan tog mig till platsen för Söndagsturen för att kolla läget. Klockan närmade sig fyra på eftermiddagen och skymningen hade nästan övergått till mörker. Men vändningen är nära nu, vintersolståndet inträffar den 21 december, alltså om 12 dagar. Men solens nedgång vänder faktiskt tidigare än så, det sker kring luciadagen. Märkligt kan tyckas men det har med precessionen att göra, det kan man läsa om på internet. Jordaxeln vinglar lite grann så soluppgången vänder några dagar efter vintersolståndet.

Som sagt, det är den 9 december och jag roade mig med att titta bakåt och till den heta sommaren. För  exakt ett halvår sedan var det ju den 9 juni. Då var det soligt och hett, och den dagen var jag och Ann-Sofie och besökte Döderhultarmuseet i Oskarshamn och även far och mor var med. Mycket är helt annorlunda nu i mörka december, men visst är det en stor tjusning med årstidernas skiftningar.

När platserna för Söndagsturerna bestämdes i höstas så kändes en plats i Linneberg som en god idé. Jag spanade efter flera alternativ i Linneberg men fastnade för en kulle på den östra sidan om järnvägen. Det är alltid trevligt med vatten och jag tänkte därför tidigt att man kanske kan tända elden nära Lillån nånstans. Det är också bra med en plats som är lätt att nå, denna söndag fanns möjligheten för även de med diverse krämpor att vara med i gemenskapen.  Det var också en plats där det knappast skulle hålla till jägare, sådant försöker jag också ta hänsyn till. December är ju annars en månad då det förekommer en hel del jakt i skogarna.

Johnny Alfredsson heter en man som bor i Strålsnäs. Johnny har dykt upp på en och annan Söndagstur tillsammans med sambon Siw och han fick tidigt frågan om han kunde tänka sig att prata på en Söndagstur. Varken jag eller Ann-Sofie hade någon direkt koll på Johnny Alfredsson men vi var lite nyfikna på honom. Vi visste egentligen bara att han var bördig från Göteborg och att han numera bor i Strålsnäs. När han sedan svarade så skrev han exakt så här till mig: Om det räcker med 20-25 min så kan du räkna med mig, du ska veta att det är en ära att få vara med. Det är klart att vi blev himla glada över ett sådant svar och det var Johnny som kom att få berättaruppdraget denna söndag vid Linneberg. Och han höll på längre än-25 minuter, nämligen lite drygt 40 minuter.

Johnny berättade om sin uppväxt, han är född 1934 utanför Göteborg, men han pratade framförallt om sitt intresse för att fjällvandra. Johnny har besökt fjällen regelbundet i 52 års tid! Det är häftiga äventyr han har upplevt på detta sätt, ibland har han vandrat och bott i tält under 12 dagar i streck, och i mycket varierat väder. Någon som verkligen njöt av att lyssna på Johnny var vår granne Kerstin och som också gillar äventyr och som lockades av Johnys historia. Det var lite tråkigt att högtalarvästen skorrade en del så ljudet kunde ha varit bättre men de flesta hörde nog helt okej ändå, och om man vill kan man ju lyssna igen via länken nedan.

Johnny avslutade berättarstunden med att säga "och så hamnade jag ju i Strålsnäs sen, men det är en helt annan historia..."

Strax över 31 personer kom till denna Söndagstur, något färre än premiärsöndagen alltså. Gissningsvis avskräckte vädret många, det regnade lite lätt till en början, men regnet upphörde ungefär klockan 10 så vädret blev ju helt okej. Visst var det mulet men solen gjorde faktiskt tendenser till att visa sig och det var milt och helt lugnt. Ett utmärkt Söndagstursväder helt enkelt. Det var även flera som löptränade till Söndagsturen och försåg sig av vätska vid de gröna byttorna. Sju stycken löpare såg jag i alla fall.

Självklart fick Johnny Alfredsson, precis som alla andra huvudpersoner i vinter, en gräddost som belöning för berättarinsatsen.

Nästa Söndag är vi framme vid tredje advent och vi får väl se hur intresset kommer att bli för den Söndagsturen. Förutsättningar finns nämligen för att intresset kommer att öka, det kanske rent av blir publikrekord! Skämt åsido, men nu kan det avslöjas i alla fall... I morgon måndag kommer Söndagsturerna att uppmärksammas i Radio Östergötland. Jag ska ta mig till Radio Östergötlands studio i Norrköping i morgon måndag för att berätta om Söndagsturerna för Jessica Gredin i studion. Strax före klockan 11 ska jag vara där men jag kommer nog vara där i god tid. Studion är placerad mitt inne i stan vid industrilandskapet.

Söndagsturen kommande helg drar söder ut. Längre söder ut ska vi faktiskt inte på hela säsongen. Vi ska till en liten kulle intill vägen mot Fiskevik o Brokulla. Det är en kulle på vänster sida strax efter att man åkt över järnvägen vid färd från Rv 32, det vill säga helt nära korsningen där man kan svänga av mot Stekanäs. Berättaruppdraget har då Bernt Mattsson.

Vägvisning utefter Rv 32 söder om Boxholm. För mer information om platsen, se förstasidan.

Välkomna nästa söndag!
 

Klas

Se bilder från Söndagsturen mellan Västra och Stora Herkhult

Lyssna på Johnny Alfredsson (längd: 40:33)

 

 

<<--- STARTSIDA|  | SÖNDAGSTURER --->>

| © Föreningen Krafttaget, Boxholm