Mellan Västra och Stora Herkhult

Söndagstur den 2 december 2018

Berättare: Ann-Charlott Feldt

Så är vi igång igen. En ny säsong med Söndagsturer har rullat igång. Det är den nittonde säsongen med eldar i skogarna kring Boxholm dit allmänheten är välkomna och den trettonde säsongen med Söndagsturer. Vi tar en säsong i taget numera och när en säsong är slut så lovar vi inget till nästa vinter, så har vi känt flera år i rad. Det är både positivt och negativt att jobba med Söndagsturerna. Det är klart det skulle vara skönt att vakna om söndagarna – i alla fall vissa söndagar – och kunna ta dagen precis som vi vill. Men samtidigt är det ju trevligt med dessa Söndagsturer. Vi är nog många som skulle sakna arrangemangen om de inte fanns. De är ju en trevlig nedräkning till våren också, och nu har nedräkningen därmed börjat!

Vi fick alltså ihop berättarnamnen även till denna vintern, femton stycken krävdes det. Det känns lika härligt och lika förunderligt varje år då listan med namn är klar. Det är ju helt fantastiskt att det finns så många människor som är villiga att komma till en boxholmsskog, ta på en högtalarväst och prata en stund, och belönas endast med en boxholmsost. Jo, osten är ju väldigt god, men ändå…
Det var lite småkärvt denna gång innan hela listan med namn var klar och som vanligt satte vi (jag och Ann-Sofie) igång på eftersommaren med att fråga tänkbara personer. Namnen droppade in och vi skyndade långsamt men så småningom var listan komplett.

Det är sju helt nya namn i dessa sammanhang i vinter. Johnny, Bernt, Mikael, Marie, Margareta, Catharina och Kjell-Åke har aldrig tidigare framträtt vid en Söndagstur. Men det har Ann-Charlott Feldt och det var hon som var huvudperson vid denna premiär som ägde rum på en kulle mellan Västra och Stora Herkhult. Arkeologen Ann-Charlott kunde vi lyssna på förra vintern, då var det en småkylig januarisöndag när elden brann vid hällkistan i Öringe. Den gången sa hon en stund efteråt att ”det ju är otroligt att jag glömde nämna något om Linköpings slott”, och hon lät oss förstå att hon inte hade något emot att komma tillbaka. Så fick det bli också.

Det är klart att denna Söndagstur borde ha placerats vid ett fornminne när nu Ann-Charlott åter skulle ta på högtalarvästen men jag tyckte inte att jag hittade något som passade. Och jag visste ju också att det absolut inte var nödvändigt. På hemsidan Fornsök på nätet kan man ta del av alla fornminnen i hela landet och man kan se exakt var kring Boxholm det finns fornminnen och man kan läsa om de som finns. På östra sidan om riksväg 32 mellan Sommen och Boxholm är det väldigt få fornminnen registrerade, inte minst kring Herkhult. Men om området skulle undersökas så skulle säkert spår av människan i gången tid hittas. I dalgången utefter Böljarebäcken har säkert människor hållit till sen mycket långt tillbaka.

Den lilla kullen mellan Västra och Stora Herkhult tyckte jag var en mycket trevlig plats. Det var dessutom ganska många som berättade att "här har jag ALDRIG varit tidigare"! Det är ju inte så naturligt att svänga av från väg 32 och ta vägen in mot Herkhult, men det är ett vackert område, ett böljande landskap med ängar och åkermark och skog däremellan.

Kvart i elva hälsade jag välkommen till en ny säsong Söndagsturer och det gjorde jag i en egen högtalarväst medan Ann-Charlott hade på sig en annan väst. Vi har numera två högtalarvästar, något som känns tryggt, ibland kan ju västen krångla. Men det är också praktiskt att jag och huvudpersonen kan använda var sin väst.

Ann-Charlott pratade om Linköpings slott denna gång och hon är ju van att prata inför människor och hon är mycket intressant att lyssna på. Det visade sig att många i publikskaran aldrig besökt Linköpings slott men Ann-Charlott gjorde garanterat många i publiken mycket nyfikna på slottet. Det är antagligen Sveriges äldsta profana byggnad som fortfarande är bebott! Slottets har förändrats mycket genom åren men vissa delar av byggnaden härstammar från den tid då det uppfördes som biskopsgård, det var på 1100-talet! Ann-Charlott har i sitt arbete fått undersöka slottet och hon berättade att hon kommer att vara där igen måndag morgon! Linköpings slott- och domkyrkomuseum är placerat på slottet, kolla in hemsidan för att få veta mer, till exempel öppettider.

Jag räknade till lite drygt 40 personer i publikskaran, en väldigt bra siffra för en premiär och för en mycket gråmulen söndag med elden en bra bit från Boxholm. Hur många personer som sprang är jag osäker på, jag tyckte det pratades om fyra personer men det kan nog ha varit mer.

Ann-Charlott fick en välförtjänt applåd när hon var klar, och givetvis också en gräddost från Boxholms mejeri. Jag har ingen bra koll på vid vilken säsong som berättarna vid Söndagsturerna började att belönas med Boxholmsostar men så har det varit under några år, det är Ovako som sponsrar med ostarna. Även i år gör vi på detta sätt, men om framtiden vet vi ju inte så mycket… Fortsätter Söndagsturerna så kan det säkert bli ostar från Boxholm även nästa säsong men därefter kanske detta blir en omöjlighet. Ett scenario vi dock hoppas inte kommer bli verklighet. Men som sagt, denna säsongen belönas självklart berättarna med boxholmsostar, de finns i matkällaren där hemma. Ja, förutom den ost som Ann-Charlott Feldt fått med sig hem till Linköping.

Ann-Charlott var glad och nöjd när hon lämnade den lilla kullen vid Herkhult och hon sa: "jag tycker sånt här är kul!" Då blir man ju glad som arrangör också! Ann-Charlott hade ganska bråttom hem till sina katter och hundar denna söndag.

 

Nästa söndag är det andra advent och självklart ännu en Söndagstur! Vi ska då till Linneberg mellan Boxholm och Strålsnäs. Åk bron över järnvägen och strax innan bron över Lillån tänds elden. Förresten får ni gärna stanna på stora vägen innan bron, det är lite småknöligt med parkeringar på andra sidan bron men det finns småfickor här och var i och för sig, men ni får helt enkelt använda förnuftet.

Berättaruppdraget nästa söndag har Johnny Alfredsson. Han är en Göteborgare från Strålsnäs om jag förstått rätt och han brukar dyka upp ibland på Söndagsturer och vi blev himla glada då han tackade ja till berättaruppdraget.
För mer information om platsen, se förstasidan.

Välkomna nästa söndag!
 

Klas

Se bilder från Söndagsturen mellan Västra och Stora Herkhult

Lyssna på Ann-Charlott Feldt (längd: 40:41)

 

 

<<--- STARTSIDA|  | SÖNDAGSTURER --->>

| © Föreningen Krafttaget, Boxholm