Hembygdsgården Boden, Ekeby

Söndagstur den 23 december 2018

Berättare: Gustaf Montelius

Då är vi framme vid den 23 december. Det är den fjärde advent och det är den fjärde Söndagsturen. Vintersolståndet har passerat också, nu blir dagarna längre för var dag som går! Man hör ibland folk säga att ”det står väl still ett tag också”, men det kan man absolut inte säga att det gör. Soluppgången vänder visserligen inte än på några dagar så dagens längd ändrar sig därför väldigt lite men SOLNEDGÅNGEN ändrar sig någon minut för var dag som går för att några dagar in i januari ändra sig två minuter om dagen. På nyårsdagen infaller solnedgången nio minuter senare jämfört med i dag, och från nyår kan vi glädjas åt att även morgonljuset är på väg tillbaka.
Ett musikaliskt inslag vid Söndagsturen innan jul är en tradition sedan 2012. Det var då som idén dök upp att det vore trevligt med en något annorlunda Söndagstur när julen står för dörren. Mia och Ann-Sofie (Mia Holmqvist och Ann-Sofie Johansson) bjöd på julsånger när Söndagsturen förlades till den norra sidan av Enestigen, det vill säga på berget mot husen på Pehr Hannergatan. Det var samma datum som i år, alltså den 23 december och året var 2012. Tjejerna återkom sedan de följande två åren. År 2013, en blåsig söndag vid Marielund, Strålsnäs, och 2014 vid Askaremålen. År 2015 bjöd Stefan Vedeja på musikinslaget, 2016 var det Ida Johansson och Sanna Lönngren och 2017 Hugo Gustafsson. Även i år lyckades vi ”skaka” fram ett nytt namn som var villig att stå för underhållningen, nämligen Gustaf Montelius. Gustaf bor i Brunnsvik, en stuga belägen ungefär 250 meter öster om hembygdsgården, det gjorde ju att en Söndagstur vid hembygdsgården kändes idealisk. Där finns en magasinsbyggnad där man kan ta skydd vid dåligt väder och där finns elektricitet utifall Gustaf önskade detta.
Leken ”gissa tomten” bjöd vi på första gången vid Askaremålen 2014. Det gäller alltså att svara på vem som döljs under tomtemunderingen. Första året hade Britt-Marie ”Brittis” Johansson klätt ut sig. Därefter har tomtens riktiga namn varit Marianne Holmbom, Karl-Johan Norén och Claes-Göran Olson.
Så sång och musik i stället för en sedvanlig berättare, samt leken ”gissa tomten”, det är detta som är det annorlunda programmet vid julsöndagsturen. Jag tycker det är fantastiskt att vi kunnat ha så många olika personer som stått för underhållningen, det finns verkligen mycket ”musik” i Boxholms kommun. Vi väntar ju länge med att lova att Söndagsturerna ska återkomma, men sjutton vet om det inte kan bli ett nytt namn även nästa vinter om så skulle ske.

Årets julsöndagstursmusikant blev alltså Gustaf Montelius. Han flaggade under veckan för att han kunde få svårt med sången. Lunginflammation var orsaken, och det var inte svårt att förstå problemet. Men Gustaf dök ändå upp med såväl dragspel som elpiano. Han bjöd på lite dragspelsmusik redan innan klockan blivit 10.45 och skapade på så vis en mysig stämning. Plötsligt smög en tomte omkring strax intill också som publiken spanade på.

Gustaf hade alltså ingen röst som bar till att stämma ut i sång men han hade ordnat allsångslappar och önskade helt enkelt hjälp med sången. Det fick bli allsång. Och det blev ju jättebra!! Som en avslutning blev det helt spontant dans kring elden också, jättetrevligt.

Men så var ju frågan vem som var tomte... Alla hade redan tagit del av ledtråden och det verkade som de flesta var ganska säkra på vem som doldes under tomtemunderingen. Ledtråden löd:

I Göteborg kom vår tomte till världen.
Gävle blev nästa steg på färden.

På 70-talet lockade våran trakt
Så småningom Ekeby för att vara mer exakt

Jag hade ett par verser till som jag drog då det var dags att avslöja vem som var tomte och de löd så här:

Nu vet ni säkert vem vår tomte är
han bor ju faktiskt nästan här!

Jag tror ni har namnet som i en liten ask.
Snälla tomten, ta nu av dig din mask!

Jo då, visst var det Anders Montelius som var tomte. I säcken hade publiken fått lägga lappar där de svarat på vem som var tomte och först dragna rätta svar var Karin samuelsson Hon fick en Boxholm Gräddost och det fick givetvis även tomten Anders Montelius liksom Gustaf Montelius.

Det blev ju en riktigt trivsam och annorlunda Söndagstur detta. Till och med vädret kändes ju ganska julaktigt med en temperatur på strax under noll grader och ett tunt snötäcke. Publiken uppgick till omkring 45 personer och det var också en del löpare i farten och som fick vätska på platsen.


Söndagstur nummer fem genom för vi i mellandagarna. Datumet är den 30 december och elden tänds då i Österskogen, ganska så nära Fällhagen så jag kan tänka mig att många har gångavstånd den söndagen. Precis där elljusspåret lämnar grusvägen och går in i Björnamossen ska vi i stället ta oss in i skogen åt motsatt håll. Där finns en äldre fin skog och precis nedanför en höjd med stup ska vi hålla till. Det är Anders Hylén som har berättaruppdraget den söndagen. Jag har framfört till honom att jag vet inte vet något om hans bakgrund så vi får se om han pratar om detta eller om han väljer något annat.
Elden tänds som vanligt kring klockan 10, och Anders får ordet klockan 10.45. Välkomna!
 

!
 

Klas

Se bilder från Söndagsturen mellan Västra och Stora Herkhult

Lyssna på Gustaf Montelius. OBS! Inspelningen fortsätter låååång tid efter att musiken tystnat (jag glömde stänga av). Stäng av när det passar...

 

 

<<--- STARTSIDA|  | SÖNDAGSTURER --->>

| © Föreningen Krafttaget, Boxholm