Brusarp Karlsberg 2 (hemma hos Paul o Madeleine Håkansson)

Söndagstur den 20 januari 2019

Berättare: Paul och Madeleine Håkansson

Den åttonde Söndagsturen är nu historia och det innebär att mer än halva säsongen är avklarad. Femton söndagsturer är ju planerade och den som inte satt och sov under mattelektionerna i skolan kan därmed räkna ut att det nu återstår sju Söndagsturer. Man kan väl också tänka sig att vi nu är mitt i vintern, från och med nu är det närmare till våren än till hösten… Så borde det vara i alla fall. Det kan man ju tycka är riktigt trevligt om man inte är så förtjust i vinter.

Me visst det kan vara himla fint på vintern också. Som denna söndag, då elden brann vid Brusarp Karlsberg 2, för så är adressen där Paul och Madeleine Håkansson bor. Det var ju en helt underbart vacker vinterdag faktiskt. Strålande solsken och några få minusgrader, alldeles perfekt egentligen. Det kändes ju riktigt trevligt när vi skulle hem till Håkanssons för där är ju öppet och det gick att verkligen njuta av solstrålarna. Solen står ju lite högre på himlen nu och visst värmer väl solen en smula så här i slutet av januari...?

 Så långt norr ut som vi höll till denna söndag har aldrig tidigare en Torp- eller Söndagstur ägt rum. Den 24 januari 2010 var det Söndagstur i Bleckenstad men vid en titt på kartan så kan man se att Bleckenstad ligger något längre åt söder än vad Brusarp Karlsberg 2 gör, även om det inte är mycket! Jag vet bara ett par tillfällen då en Torp- eller Söndagstur varit längre bort från tätorten än vad den var denna söndag. Den 27 november 2011 var det Söndagstur vid Liljeholmen och det är med god marginal den torp- eller Söndagstur som varit längst bort från Boxholm. Och den 24 februari 2002 hade vi en Torptur vid Mosseboborg, det var den allra första säsongen. Den säsongen var vi också vid Klämmesmålen, tolv kilometer från Boxholm.

I april förra året så gjorde jag en artikel Om Paul och Madeleine Håkansson. Det var lockande att skriva om det trevliga paret som slagit sig ner i Rinna. Madeleine jobbar ju numera på sjukhusets apotek i Motala och Paul är kommundirektör i Linköping. Det är ju fascinerande att Linköpings högste chef bor i Rinna i Boxholms kommun och detta faktum tyckte jag självklart skulle uppmärksammas i Länstidningen. Artikeln kan ni läsa här!

Både Paul och Madeleine har pratat på Söndagsturer tidigare. Madeleine tog på högtalarvästen den 7 februari 2016 och Paul den 29 januari 2017. När jag besökte paret Håkansson förra året så var det en härlig vårdag i april och jag fick ta del av deras fascinerande livshistorier och en tanke på en Söndagstur med paret började gro… Om jag inte minns fel så pratade vi redan där och då om att ha Söndagsturen vid deras hem och med båda två som berättare. Och så kom det alltså att bli!
Madeleine började med att prata och hon berörde Rinna historiskt sett samt hennes relation till Rinna, samt till den stuga som fanns i Madeleines släkt och som hon sedan kom att få köpa. En stuga som har förbättrats så att den numera är Paul och Madeleines bostad. Efter en stund så tog Paul över och vi fick veta om hans koppling till Kolmården och den delen av Östergötland men att han numera rotat sig i Rinna en plats där han trivs jättebra. Han gillar gränslandet till skogsbygden i söder och slättbygden norr över.

Det går att lyssna på Paul och Madeleine, länk längst ner på sidan.

Jag räknade till 50 personer som samlats vid Brusarp, Karlsberg och dessutom kom ju några löpare för att få vätska, men jag är osäker på hur många de var, de sök upp när föredraget börjat. Jag gissar att det var trevligt för dessa att få ge sig ut i lite nya marker.

Januari månads sista Söndagstur äger rum på en kulle sydväst om Södra Timmerö. Den 27 januari är datumet. Man svänger av Malexandervägen vid Södra Timmerö och åker mot Andersbo. Efter bara ungefär 250 meter är det en kulle på vänster sida och där uppe tänds elden. Ungefär ytterligare 250 meter längre fram finns det gått om plats för att parkera bilen.
Berättaruppdraget har Barbro Bornsäter, dotter till Leif och Jane i Saxabäcken. Hon har haft berättaruppdraget en gång tidigare men återkommer alltså på söndag.
Välkomna!

Klas

Se bilder från Söndagsturen vid Brusarp Karlsberg 2

Lyssna på Paul och Madeleine Håkansson (längd: 20:05)

 

 

<<--- STARTSIDA|  | SÖNDAGSTURER --->>

| © Föreningen Krafttaget, Boxholm