Åstugan, Strålsnäs

Söndagstur den 6 januari 2019

Berättare: Mikael Ström

Söndagsturerna rullar på utan avbrott och nu är den sjätte Söndagsturen genomförd. Den hölls på trettondagen, alltså den 6 januari och platsen blev vid Åstugan. Många reagerade kanske när de såg säsongens program första gången och att det stod Åstugan som plats för en Söndagstur, för jag skulle tro att det var många som hade dålig koll på var Åstugan låg, och ligger. Det finns kanske många Åstugor, men denna Åstugan ligger helt nära Lillån vid Strålsnäs. Strålsnäs säteri ligger på andra sidan ån, bara 250 meter bort, och alldeles nära ligger Ingemarstorp. Man tar sig faktiskt till Åstugan genom att åka mot Ingemarstorp och mitt i allén på höger sida ligger Åstugan. Orsaken till att Söndagsturen hamnade på denna plats beror ju givetvis på att Mikael Ström hade berättaruppdraget denna söndag, och då var det ju trevligt att vi tog oss hem till familjen Ström. Förutom Mikael så består familjen Ström av hustru Helena samt ett gäng barn.

 Många har nog knappast varit i dessa krokar tidigare, det har man ju ingen större anledning att göra om man inte bor där, men en Söndagstur är ju givetvis en anledning att ta sig dit. Det är sådana Söndagstursplatser det är trevligt att välja ut.

Jag besökte Åstugan redan i höstas och kollade in lämplig eldplats, men självklart hade Mikael redan tänkt på den saken. Det blev bakom bostadshuset och alldeles vid Lillån och nära en gångbro över Lillån. Då var växtligheten ganska så hög på platsen, men sedan dess hade ju gräs, ormbunkar och liknande vissnat ner, och Mikael hade också slagit gräset berättade han. Det blev ju en utmärkt plats för en Söndagstur. Vid besöket pekade Mikael på en vedflo och sa att "där finns det ved". Då blir man ju glad, och jag såg ju förstås till att placera mig själv som eld- vägvisnings- och vätskeansvarig denna söndag...

Denna trettondag var en ganska skön vintersöndag kan jag tycka. Ingen snö syntes till och arrangerar man söndagsturer så är ju inte detta någon nackdel, även om snö lyser upp i gråvädret och så blir det ju oftast väldigt vackert av snö. Denna söndag låg temperaturen på strax över nollan och himlen var täckt av mycket moln. Men det var nog säkerligen lockande att komma ut en stund denna förmiddag och varför då inte ta sig till en Söndagstur. Jag räknade till strax under 60 personer i publiken, kanske vi var 56 personer som lyssnade på Mikael Ström. Det är den högsta publiksiffran denna säsongen! Jättekul! En del löpare drack vätska vid platsen också, och det verkar som att åtta muggar hade använts, så kanske var det totalt åtta löpare som var ute och sprang och som utnyttjade möjligheten att få vätska vid Åstugan.

Mikael Ström hade berättaruppdraget alltså, och han valde att prata om drömboende. "Vad är ett drömboende...?" Han pratade mycket eftertänksamt och lät publiken fundera på det han sa. Han kryddade också med en hel del humor som lockade till fniss. Paret Ström har gjort en tillbyggnad av Åstugan, och han berättade om hur detta jätteprojekt har varit. Till exempel att det är lätt att tänka att den där taklisten sätter jag dit en annan dag, men det finns ju bara två sådana dagar på året, då kan det vara mycket som ska hända! Annandag jul och annandag påsk...

Lyssna gärna på Mikalel Ström via länken nedan.
 

Kommande söndag så är datumet den 13 januari, och då tänds den sjunde Söndagsturselden för säsongen. Vi fick ett tips av Ann-Charlott Feldt, hon gav oss namnet Marie Hagsten och sa att hon säkert ställer upp att prata på en Söndagstur. Marie har arbetat på Östergötlands museum och där fokuserat på gamla byggnader. Kontakt togs med Marie och hon tackade ja till att komma till en Söndagstur men hon önskade då att elden placeras vid en byggnad. Vi har gått henne till mötes, elden kommer nästa söndag att brinna vid Sinkan, den gamla grindstugan till Boxholms säteri. Sinkan arrenderas sedan en tid av Jennie Pettersson. Marie Hagsten kommer alltså att prata om byggnader, byggnadsvård och sådana saker. Marie bor i Ljungsbro så vi är jätteglada att hon kommer till en Söndagstur och det vore ju kul om det kommer mycket folk. Jag vet att hon varit och tagit en titt på Sinkan. De flesta hittar väl till Sinkan, den ligger ju intill vägen mellan Flemminge och Hageby/Ryckelsby.

Parkeringsmöjligheten nära Sinkan är ju inte så himla bra, så kan ni parkera en bit bort så är det bra! Till exempel närmare säteriet, där finns ju mycket utrymme.

Välkommen till Söndagsturen nästa söndag!

 

Klas

Se bilder från Söndagsturen vid Åstugan

Lyssna på Mikael Ström (längd: 19:41)

 

 

<<--- STARTSIDA|  | SÖNDAGSTURER --->>

| © Föreningen Krafttaget, Boxholm