Vindskyddet vid Kvarngölen

Söndagstur den 21 januari 2018

Berättare: Sabina Palm

Då kan ännu en Söndagstur läggas till handlingarna. Den sjunde elden säsongen 2017-2018 har tänts och vid det här laget även slocknat. Och det innebär ju att vi har kommit halvvägs. Sju Söndagsturer är genomförda och sju stycken återstår. Tiden går som vanligt väldigt fort...

Det är väl lite löjligt att nämna ordet "vår" när det bara är den 21 januari men det är inte så himla många veckor kvar till vi kan börja drömma om våren och rent av spana efter vårtecken. Är man som undertecknad ingen älskare av vinter så drömmer man gärna om den tid som kommer om några veckor. Det är inte ovanligt att den meteorologiska våren kommer till våra trakter redan i slutet av februari, och dit är det ju bara fem veckor.

Men en vinterdag som denna söndag - den 21 januari 2018 - så är det inte svårt att falla pladask för även denna årstiden. Det var en sanslöst vacker vinterdag med ett snöigt landskap, även om snötäcket, är tunt och så fick vi ju en dag med strålande sol också. Det känns ju annars som att det var länge sen vi såg solen. Men ett typiskt vinterväder har vi ju haft förhållandevis länge nu, det vill säga en temperatur på minussidan, detta till stor glädje för många. Och visst är det ganska så trevligt, det blir lite ljusare, sjöar fryser till och möjlighet att åka skidor finns ju också. Skiftningarna mellan milt och kallt väder är ju otrevligt och det har vi ju faktiskt sluppit en tid. Vi får se hur länge rådande vädertyp håller i sig men väderprognoserna visar ett omslag redan på onsdag. I skrivande stund tror SMHI att det kan bli sex plusgrader på onsdag och åtta plusgrader på torsdag... Nåja, det blir som det blir, vädret är ju inget man kan göra något åt.

Sabina Palm hade berättaruppdraget denna söndag. Hon var i princip det första namnet som vi kom att lägga till säsongens lista över berättare. Ann-Sofie Johansson och Johan Birath betraktar vi ju i och för sig alltid som klara. Vid valborgsmässoaftonen 2017 så besökte jag och Ann-Sofie firandet i Mossebo, och där var Sabina vårtalare. Sabina är ju uppväxt i Gettringstorp nära Mossebo och hon kom under sitt vårtal berätta minnen om sin uppväxt i skogarna cirka en och en halv mil sydväst om Boxholms tätort. Det var ett kul vårtal som vi tyckte det skulle vara perfekt att få höra på en Söndagstur så därför fick Sabina frågan strax efter att hon talat färdigt nära elden vid Mossebo. Hon tackade ja med en gång så för Sabina blev det att "hoppa" från en eld till en annan! Även om det ju kom att gå nästan nio månader mellan tillfällena...

Sabina Palm har dock pratat på en Söndagstur tidigare. Den 11 januari 2015 pratade hon i en vacker äldre skog mellan Brokulla och Kullbergshem/Stenstorp. Den gången pratade Sabina i huvudsak om sitt intresse för träning, till exempel om hur intresset för att träna och röra på sig föddes och hur det kom sig att hon blev träningsinstruktör. Klickar man på länken så kan man även komma vidare och lyssna på en ljudupptagning från Söndagsturen 2015.

Sabina pratade inte så mycket om träning denna gången vid Kvarngölen utan mer hela sin levnadshistoria och sådant är alltid väldigt intressant att lyssna på. Alla människor bär ju på en levnadshistoria och det är intressant att höra om människors val och spår i livet. Sabina berättade om sin uppväxt i Gettringstorp, Mossebo. Om hur föräldrarna träffades, om livet med tre storasystrar, om pappans tidiga bortgång och om vad hon sedan har gjort i livet. Intresset för hästar och om arbetet med Kjell P Dahlström var säkerligen obekant för de flesta.

Tyvärr strulade högtalarvästen för oss. Den ville inte vara med först, men sedan fungerade den plötsligt för att sedan lägga av igen. Men det finns en ljudinspelning av berättaren precis som vanligt, länk längre ner på denna sidan.

Som sagt det var en helt bedårande vacker vinterdag och det bör ha varit publikrekord för säsongen denna söndag. Lite drygt 50 personer kom jag fram till att det var och det var en hel del löpare som fick sin vätska vid Kvarngölen. Många drog sig ut på isen och njöt av solskenet och vi beslöt att låta Sabina stå på isen när hon talade men intill strandkanten. Lite dramatik blev det dock då det plötsligt knakade i isen och en stor spricka bildades av tyngden från alla människor.

 

 

Nästa söndag står det den 27 januari i almanackan och självklart blir det Söndagstur även då. Alldeles norr om industriområdet vid Sättertorp finns ett riktigt vackert och trevligt skogsområde men där de flesta Boxholmarna nog aldrig har satt sin fot. Det handlar alltså om skogen mellan järnvägen och riksväg 32. På en liten kulle i detta område kommer Söndagsturselden att tändas.

Berättaruppdraget har Jonas Vogel, en Huskvarnakille men som är uppväxt i Boxholm. Jonas är son till Krister och Gen Larsson

Det blir vägvisning utefter riksväg 32 men sväng in på Sättertorpsområdet så kommer ni rätt. Se också förstasidan.

Välkomna nästa söndag!

Klas

 

Se bilder från Söndagsturen norr om Stenbocksskolan.

Lyssna på Sabina Palm (Längd 25:24)

 

 

<<--- STARTSIDA|  | SÖNDAGSTURER --->>

| © Föreningen Krafttaget, Boxholm