Sydost om Norra Kvisslehult

Söndagstur den 4 mars 2018

Berättare: Alf Ek

Veckorna rullar på i en rasande fart, dagarna blir att längre och längre. Denna söndag så är dagen fyra timmar och tjugofem minuter längre än vid vintersolståndet. Men kylan biter sig envist fast trots att vi kommit in i mars. Väderläget är låst påstår expertisen och det kan dröja innan temperaturen stiger så att det börjar töa. Just nu, alltså den 4 mars då detta skrivs, visar prognoserna att det kommer att bli plusgrader under dagtid om en vecka ungefär, alltså då sista Söndagsturen äger rum. Nåja, vi har haft en del riktigt fina vinterdagar och de som gillar att åka skidor, vinterfiska och liknande saker har ju äntligen kunnat syssla med sådant. Själv tycker jag dock att det är dags att nationen börjar tina upp nu, vi är nog många som längtar efter mildare vindar. Men som sagt, vi får ge oss till tåls ett tag till men det kommer å andra sidan att kännas riktigt skönt när värmen väl anländer.

Söndagsturen den 28 januari fanns det inte ett snökorn och det regnade lite lätt. En vecka senare var det omkring tre decimeter snö i markerna, en total kontrast jämfört med söndagen innan och sedan dess har vi haft snö och minusgrader i princip hela tiden. Denna söndag låg temperaturen på neråt 13-14 minusgrader tidigt på morgonen och det var ännu lägre temperatur på sina håll, åtminstone ännu tidigare denna vasaloppsmorgon. Men temperaturen steg ju ganska snabbt under dagen. Vid tolvtiden var det bara någon enstaka minusgrad.

De som tog sig till skogen denna förmiddag fick en härlig dag i naturen, solen försökte bryta igenom de ganska tunna höga molnen och fåglar kvittrade. En riktigt ljuvlig marssöndag helt enkelt.

Elden var förlagd till en liten kulle ett hundratal meter sydost om Norra Kvisslehult. Jag tyckte det fanns goda parkeringsmöjligheter i det lilla fyrvägskorset strax intill och därför blev jag intresserad av att kolla in naturen i området. Och jag tycker det var en riktigt bra Söndagstursplats. Skogen var öppen och ganska så ren, en vacker skog helt enkelt. Mellan träden skymtade Granbacken också, en torpstuga som nog många aldrig sett, stugan syns ju inte från vägen.

En gång i tiden så hände det att säsongerna med torp- och söndagsturer avslutades den första söndagen i mars men numera ser jag till att vi avslutar en vecka senare. Vasaloppet - det klassiska skidloppet - vill många inte missa att följa på TV, men jag låter inte skidlopp eller vad det än är påverka Söndagsturerna så pass att de ställs in eller flyttas, men det kan ju vara synd att avsluta säsongen just när det är Vasaloppet. Dessutom känns det lagom att köra Söndagsturer två söndagar in i mars.

Det var ju lite spännande att se hur många som skulle välja att ge sig ut på Söndagstur denna söndag. Vasaloppet, kylan och det snöiga landskapet får nog en och annan att stanna hemma tänkte jag. Samtidigt så kunde vi ju locka med Alf Ek denna söndag. Alf bor ju i Motala men är bördig från Boxholm. Han blev ju dessutom något av en kändis efter att ha varit med i TV4 och programmet "Första, andra, tredje". Programmet hade premiär på TV den 1 oktober 2007, och den andra säsongen av programmet sändes år 2008 och programledare var Ernst Kirchsteiger. Som värderare syntes Peder Lamm, Tom Österman, Johanna Isacsson, Maud Ingster och Alf Ek. Att ha Alf som berättare borde kanske locka lite extra tänkte jag… Men jo, det brukar vara en glesare publik denna söndag och så var det även denna gången. Men 25 personer i publiken är väl inte så illa ändå. Dessutom var det några som sprang och fick vätska vid elden också. Mia Lindberg, Peter Laudon, Conny Bruhn, Helen Andersson och två hundar försåg sig av vätska. Nå, kanske inte hundarna men de var med och sprang i alla fall...

Alf jobbar på Alf Ek auktioner i Motala och vi var väldigt glada över att kunna lägga hans namn till berättarlistan, det var kul att han var villig att komma till Boxholm en söndag och prata på en Söndagstur. Han hade vissa önskemål om datumen, men den första söndagen i mars passade honom utmärkt. Alf har verkligen inte svårt att prata och han bestämde vad han skulle prata om i bilen på väg till Söndagsturen sa han. "Men när jag träffade Ruberth här nere då jag parkerade bilen så ändade jag vad jag ska prata om berättade han!" Sant eller ej, det vet bara han själv men väldigt, väldigt intressant blev det ju hur som helst. Alf valde att prata om lite av varje. Som till exempel att han kom till Boxholms som fosterbarn när han var 16 månader, han är egentligen bördig från hälsingeskogarna, men han berättade att han fick en underbar uppväxt i Boxholm. Det blev en del minnen från uppväxttiden i Boxholm och sedan förstås en hel del om arbetet med auktioner och om hur det kom sig att han hamnade i TV... Alf kryddade med mycket humor dessutom så det var verkligen väldigt trevligt att vara åhörare.

Roligt också att Alf sa efteråt att det var riktigt kul att komma till Boxholm och prata i dessa sammanhang och han tyckte att Söndagsturerna är en kul och trevlig företeelse och han kommer gärna tillbaka i framtiden.

Lyssna gärna på Alf via länken nedan.


Nästa söndag visar almanackan den 11 mars. Det innebär att vi kommit fram till säsongens sista Söndagstur. Som vanligt är det Johan Birath som får agera vårtecken, det vill säga han har berättaruppdraget denna avslutande Söndagstur.
Johan får ta på högtalarvästen vid Wigersberg, en plats nära Pukehålsvägen mellan Lilla Bäck och Brännbålskärr. Att det legat ett torp just på den platsen som hette Wigersberg fick vi klart för oss för bara ett år sedan! I Wigersberg bodde häradsprofossen. En häradsprofoss hade till uppgift att utdöma spöstraff och liknande saker till de som blivit dömda till detta och han var också bödeln behjälplig.
Om Johan kommer att knyta ann till platsens historia vet jag inte men intressant blir det ju alltid när Johan Birath släpps lös…

Tänk på att det är inte är särskilt gott om parkeringsmöjligheter utefter vägen mellan Lilla Bäck och Brännbålskärr. Vägen är visserligen bra plogad, men det lär bli trångt med bilar så kan ni promenera ett stycke från platsen så är det bra!

Vägvisning kommer det att bli vid Lilla Bäck.
 

Välkomna nästa söndag, mer information finns på förstasidan.

Klas

 

Se bilder från Söndagsturen sydost om Norra Kvisslehult

Lyssna på Alf Ek (Längd 35:49)

 

 

<<--- STARTSIDA|  | SÖNDAGSTURER --->>

| © Föreningen Krafttaget, Boxholm