Strax norr om Sättertorpsområdet

Söndagstur den 28 januari 2018

Berättare: Jonas Vogel

Söndagstur nummer åtta för säsongen är nu genomförd. Det innebär att mer än hälften av Söndagsturerna är genomförda, och att vi är inne på den andra halvan. Det har varit en väldigt bra säsong på alla sätt så här långt och jag hoppas att arrangemangen kan genomföras lika problemfritt även i fortsättningen och som de har gjort hittills.

Förra söndagen var det en otroligt vacker vinterdag, men lika ljuvligt väder var det ju inte vid denna Söndagstur som ju var den sista i januari. Det soliga och lite kyliga vädret hade förvandlats till ett mer grått och milt januariväder. Och till och med en del regn började falla lagom då vi var på plats i skogen och det kändes ju verkligen onödigt. Men regent avtog och även upphörde så det regn som föll störde väl inte så himla mycket faktiskt. Hur vädret blir kan vi ju förstås inte råda över och man vet ju aldrig från söndag till söndag hur vädergudarna vill att det ska vara, men däremot kan vi vara säkra på att dagarna blir längre för var dag som går. Mest märks detta på eftermiddagarna. Den 28 januari, alltså datumet för denna Söndagstur, så går solen ner en timma och fem minuter senare jämfört med några dagar innan jul. Det kan man ju glädjas åt när vädret är grått och trist.

I referatet från förra Söndagsturen så skrev jag att Sabina Palm var det första namnet vi fick klart med till denna säsongs Söndagsturer. Detta förutom de självklara namnen Johan Birath och Ann-Sofie Johansson. Men detta var en sanning med modifikation. För ett namn som vi egentligen betraktade som klart ännu tidigare var Jonas Vogel, även om vi då inte själva hade tagit kontakt med honom. Jonas är son till Krister och Gen Larsson och Jonas var med i publiken och lyssnade på sin mamma Gen när hon pratade på en Söndagstur den förra vintern. Efteråt lär Jonas ha sagt till sin mamma att ”detta skulle ju jag också kunna göra.” Alltså att prata på en Söndagstur, och att Jonas sagt så fick vi veta av Gen och det var förstås något som vi tog med oss.

När platserna för Söndagsturerna ska bestämmas så studerar jag kartan väldigt flitigt. Man funderar, markerar tänkbara platser, och tar sig ut i naturen och tittar. Det är ett förarbete som är ganska trivsamt. Till denna vintern blev jag nyfiken på skogsområdet norr om Sättertorps industriområdet, det vill säga skogen mellan järnvägen och riksväg 32. Trots att jag är född och uppvuxen i Boxholm och djupt rotad på orten så var den skogen i princip helt okänd för mig. Jag kan faktiskt inte påminna mig om att jag befunnit mig i den lite smala skogsremsan någon gång tidigare. Och jag gissar att skogen är väldigt obekant för många Boxholmare. Och det är ju sådana skogar det är så himla trevligt att förlägga Söndagsturer i. Publiken får komma till platser de knappast tagit sig till om det inte vore för Söndagsturerna. Här fanns dessutom en lite hemlig skog bara 1,5 kilometer från Boxholms centrum. Jag hittade fler fördelar, nämligen att det är en vacker och mycket trevlig skog att vistas i. Platsen är dessutom så nära samhället att många kunde promenera till elden, men för de som ville ta bilen fanns det ju i princip hur mycket utrymme som helst att parkera på. Från industriområdet vid Sättertorp var det cirka 250 meter till den plats där jag valde att tända elden.

Tyvärr så krånglade ju högtalarvästen förra söndagen. Västen fungerade inte heller när vi kommit hem från den förra Söndagsturen och jag konstaterade senare ett brott på kabeln till mikrofonen. En ny mikrofon till västen är beställd, men inte bara det, även en helt ny högtalarväst är beställd. Så jag räknar med att inom kort ha tillgång till två västar. Jag kan se ett behov av detta, för då kan huvudpersonen vara beredd med en av västarna på sig när vi börjar och jag hälsar välkommen med den andra västen. Och krånglar någon väst så finns den andra att ta till. Jag beställde västen (som kostar drygt 6300 kronor och som Boxholms OK bekostar, tack för det!) i tisdags men ägaren till det lilla enmansföretaget som levererar västarna befann sig i Österrike under veckan och kommer hem först denna söndag så därmed stod vi utan fungerande högtalarväst till söndagsturen med Jonas. Jag kontaktade då Ola Florhed och fick av honom hyra en liten bärbar megafon. Men när jag var i kontakt med Jonas och berättade om läget och det krånglande ljudet så lovade han att ordna någon utrustning, ljud och ljusuthyrning är nämligen sådant som Jonas arbetar med. Och Jonas gjorde som han lovat, sällan har vi väl haft så rejäla ljudgrejer på en Söndagstur! Jonas kunde även via sin telefon trådlöst spela upp musik till högtalaren, perfekt eftersom Jonas berättade om sitt mycket händelserika liv och musik och att jobba som DJ ju har varit en stor del av livet för honom. Han har skrivit en del musik, till exempel Gipsy Drop som har sålt guld. Han har arbetat som DJ i Jönköping i många år, en tid i kulturhuset Spira och det blev stor succé och senare i en annan lokal. Han har även tillbringat en del händelserika år i England. Det är mycket imponerande vad Jonas från lilla Boxholm har åstadkommit!

Jag föreslår att ni lyssnar på Jonas via länken nedan och tar del av hans historia.

Trots det gråtrista vädret så kom det riktigt mycket folk till söndagsturen. Det kändes fascinerande att se så mycket folk stå på en kulle med uppfällda paraplyer samlade kring en brasa! Tänk så många det är som kommer ut i naturen och friska luften tack vare Söndagsturerna! Det är lite svårt att säga hur många vi var men uppskattningsvis runt 45 personer. Det var även en del löpare som var ute och rörde på sig. Det är sju löpare på bilderna men jag kan ju ha missat någon också..

 

Nästa söndag är det den 4 februari. Då tänder vi den nionde elden för säsongen, och det ombesörjs då av Karl-Johan Norén. I programmet har jag skrivit att platsen är intill Skyttebovägen och strax norr om järnvägen. Det låter mer invecklat än vad det egentligen är men man svänger av vid Boxholms södra infart och upp på Skyttebovägen, alltså vid bruksladugården. Sen svänger man av in mot Stora Målen men fram till ridklubbens anläggning åker man inte utan man tar vägen mot Skyttebo, alltså mot järnvägen.

Berättaruppdraget har Diana Laitinen Karlsson. Diana är uppväxt i Blåvik men bor numera utanför Eksjö och hon jobbar som oppositionsråd i den småländska staden. Jag tycker det är väldigt kul att hon ställer upp och kommer till den gamla hemorten för att prata på en Söndagstur!

Se också förstasidan för mer information.

Välkomna nästa söndag!

Klas

 

Se bilder från Söndagsturen norr om Sättertorpsområdet

Lyssna på Jonas Vogel (Längd 43:25)

 

 

<<--- STARTSIDA|  | SÖNDAGSTURER --->>

| © Föreningen Krafttaget, Boxholm