Nära vägen fram till tågverkstan

Söndagstur den 4 februari 2018

Berättare: Diana Laitinen Karlsson

Ännu en Söndagstur har blivit historia. Vi har nämligen säsongens nionde "tur" avklarad. Meningen var att vi ju skulle vara intill den gamla vägen som går fram mot Skyttebo, men vädergudarna kom att ändra dessa planer. En massa snö föll under natten till lördagen och vägen fram mot järnvägen plogas ju inte. Vägen till Stenstorp plogas visserligen men det är smalt och svårt att vända bilar. Eldansvarige Karl-Johan Norén fick fria händer att flytta elden till en mer lämplig plats och hittade en sådan intill vägen fram mot tågverkstan. Där är vägen plogad och bred, perfekt helt enkelt.

Fågelvägen var det exakt en kilometer mellan den tänkta platsen och den nya så elden hamnade ju i samma område i alla fall. Söndagsturerna sprids ju åt alla väderstrecken om Boxholm och även på den nya platsen fanns en en trivsam och fin skog. Parkeringsutrymmet var inte jättebra på den gamla platsen men vägen till tågverkstan är bred och fin och med gott om plats för bilar. Många väljer ju förstås att promenera till Söndagsturerna, men en del har helt enkelt inte den möjligheten utan kan behöva komma nära.

Från en regning söndag den 29 januari hade landskapet förvandlats fullständigt en vecka senare. Ett tjockt snötäcke hade vi fått, det var nog kring 25-30 centimeter. Det är förstås uppskattat av många och det är bara att glädjas med skidåkare och och andra som gillar detta. Men som sagt, arrangerar man Söndagsturer så är man mer måttligt förtjust... Denna söndagsmorgon vaknade vi till en ganska mulen dag och med en temperatur kring fem minusgrader. En och annan snöflinga singlade genom luften... Träden är klädda i snö och visst är det väldigt vackert. Jag tänkte att kanske skrämmer snön och kylan en del publik men intresset var riktigt bra för även denna Söndagsturen. Det var strax över 40 personer samlade i ringen framför elden och dagens huvudperson. Visst är det fantastiskt bra, och kanske lockade reklamen på Facebook en och annan till att ge sig ut i naturen.

Dagens huvudperson skrev jag, och med detta menar jag Diana Laitinen Karlsson, det var hon som hade berättaruppdraget denna söndag. Jag har känt till Diana i många år och imponerats av att hon blivit oppositionsråd i Eksjö. Hon kom att bli en Facebookvän och det gör ju att jag har kunnat följa hennes förehavanden i Eksjö och hon har kunnat ta del av det jag och Ann-Sofi har lagt ut. I höstas skrev jag en artikel om Diana i Länstidningen, jag och Ann-Sofie besökte henne i hemmet i Räveberg utanför Eksjö under en husvagnshelg för att jag skulle få bilder och fakta till artikeln. Resultatet gick det att ta del av på Söndagsturen och möjlighet finns att läsa artikeln genom att klicka här!

Jag har ju förstått att Diana med sitt arbete blivit van att stå framför människor att prata så självklart fick vi idén att fråga Diana om hon ville komma till den gamla hemkommunen och prata på en Söndagstur. Diana tvekade inte en sekund utan tackade jag med en gång! Då blir man ju väldigt glad!

När Söndagsturen närmade sig så ville jag kolla så hon inte glömt uppdraget och hennes svar då var: Har inte glömt, och jag ser fram emot det, men tror ni att folk är intresserade av att lyssna om mig och mitt liv???

Efter att ha skrivit om Diana så kände jag ju till att hon haft ett mycket spännande och händelserikt liv så jag kunde försäkra att folk skulle vara intresserade! Och visst blev det riktigt bra och intressant! Det brukar bli intressant när huvudpersonen berättar sin livshistoria, och har man som Diana - trots att hon fortfarande är så ung - haft ett så händelserikt liv, då förstod jag ju att det skulle bli intressant. Folk stod knäpptysta och stilla i kylan och lyssnade och fascinerades av hennes 45:åriga levnadshistoria. Det är lite gripande att tänka vad små tillfälligheter spelar in, vilka val som görs och så vidare, hur detta påverkar resten av livet. Diana arbetar nu som oppositionsråd i Eksjö och hon har också hamnat på femte plats för Jönköpings läns Socialdemokrater till riksdagslistan.

Lyssna gärna på Diana via länken nedan.

Nästa söndag är vi framme vid den 11 februari. Då tänder vi elden mellan de de höga bergen strax norr om Sinkan, alltså bergen på vänster sida om vägen när man åker mot Hageby och Ryckelsby om man kommer från Flemminge. Jag tyckte det var en fin och relativ lättillgänglig plats, och min tanke var att bilar kan parkeras i hagen, men snön har ju ändrat dessa planer! Just nu vet jag inte hur vi gör, kanske är det möjligt att parkera utefter vägen till exempel. Jag får titta på detta den kommande veckan.

Zenita Norell har berättaruppdraget, en tjej född 1969, bördig från Huskvarna och som förra sommaren jobbade på bruksmuseet. Hon var ju också med i musikalen Mordet vid Stjärnesand på teaterladans scen i Boxholms folkets park i augusti.

Välkomna nästa söndag, mer information finns på förstasidan.

Klas

 

Se bilder från Söndagsturen nära vägen fram till tågverkstan.

Lyssna på Diana Laitinen Karlsson (Längd 29:42)

 

 

<<--- STARTSIDA|  | SÖNDAGSTURER --->>

| © Föreningen Krafttaget, Boxholm