Nära Bocketorpabron

Söndagstur den 25 februari 2018

Berättare: Maria Bergagård

Då kan vi lägga Söndagstur nummer tolv för säsongen till handlingarna. Vi har ju kommit till den 25 februari, det vill säga den sista söndagen i februari och därmed återstår det endast två eldar att tända. Söndagsturerna 2017-2018 närmar sig sitt slut…
Elden tändes denna gång på en liten kulle nära Bocketorpabron. Jag har medvetet valt att förlägga Söndagsturerna längre utåt skogarna lite senare på säsongen, detta med hänsyn till jakten i skogarna. Den sista januari är den sista dagen som jägare får släppa hunden och därefter jagas det betydligt mindre om jag förstått min arbetskamrat som är jägare rätt. Jag kan förstås förlägga Söndagsturerna längre utåt skogarna även i december och januari men om hänsyn kan tas till jakten utan att det inverkar negativt på Söndagsturerna så är ju detta bra tycker jag.
Att det kan finnas snö i markerna och att även äldre personer – liksom sådana som har svårt att gå långa sträckor – ska kunna komma på Söndagsturer är också saker jag försöker ta hänsyn till. När platserna planeras så är det förstås positivt att hitta vackra platser där elden kan tändas och då är det lockande att vara nära vattendrag. Så terrängen nära Lillån mellan Bocketorp och Södra Kvisslehult var en plats jag noterade på kartan när säsongen planerades. Bocketorp heter torpet intill vägen mot Södra Kvisslehult så bron över Lillån har fått namnet Bocketorpabron. Först följde jag en stig söder ut och som gick jämsides med Lillån men där hittade jag ingen bra plats. Tillbaka vid vägen fick jag syn på en liten kulle. Den låg alldeles intill vägen och Lillån och jag såg ingen anledning att krångla till saker och ting. Kullen var ju perfekt för en Söndagstur!

Kylan har tagit landet i ett järngrepp. Det var kring månadsskiftet januari-februari som det slog om och blev kallare och från den 3 februari har vi haft rejält kallt och en hel del snö. Det ser dessutom inte ut att vända än på ett tag, väderprognoserna lovar minusgrader långt in i mars. Det är många som gillar detta, men personligen kan jag tycka att det räcker nu... Det får gärna börja töa nu... Johan avslutar ju Söndagsturerna, det har ju blivit en tradition så han är ett säkert vårtecken i alla fall. Alltid något! Nåja, när vädret är som denna söndag så ska man kanske inte klaga. Det är ju fortfarande februari och då kan det väl anses som okej med minusgrader. Men när det är neråt 11-12 grader kallt på morgonen så är det ju onödigt kyligt och kanske gjorde kylan att en och annan valde att stanna hemma denna söndag. Det var lite glesare i i publiken än vanligt men kring 35 personer är absolut inte dåligt! Jag kom fram till att det var ungefär så många som stod runt brasan på den mycket vackra platsen, för det var riktigt fint när solens strålar gnistrade i Lillån samt trängde ner mellan tallarna. Några personer var ute och sprang också, fyra personer påstods det att det var.

Denna söndag var det dags för ännu en av denna säsongs kvinnliga berättare och som dessutom pratade på en Söndagstur för allra första gången. Maria Bergagård hette tjejen och hon bor ju normalt i Motala men nu kom hon ”hem” till Boxholm för att prata på en Söndagstur. Maria växte upp på Skärlunda Mellangård och hon har varit en av Ann-Sofies elever en gång i tiden, och Ann-Sofie har imponerats över Marias vägar i livet. Numera arbetar Maria Bergagård som försäljningschef på Medevi Brunn. Maria har blivit min Facebookvän, och hon brukar vara kanske den ivrigaste att lösa mina bildgåtor som jag ibland lägger ut där. Det gäller där att lösa till exempel i vilken stad eller plats där fyra olika bilder är tagna. När Ann-Sofie och jag satt i Ovako-stugan i Sälenfjällen den första veckan i augusti förra året och jagade berättare till denna säsongs Söndagsturer så fick Maria en förfrågan och hon svarade ja med en gång och hon gjorde det med stor entusiasm. Jättekul tyckte vi! Senare i augusti så besökte vi Maria på hennes arbetsplats, alltså i Medevi, och jag gjorde då en artikel om tjejen från Skärlunda. Artikeln kan ni läsa genom att klicka här!

Det var fasinerande att höra den unga Maria berätta om sitt liv. Trots att hon ännu inte fyllt 30 så har hon upplevt en massa saker!! Hon är en något sökande själ eller åtminstone en person som inte är rädd för att testa nya saker. Lyssna gärna på Maria via länken nedan, det rekommenderas starkt. Tyvärr hände en incident mitt i Marias berättande. En man segnade plötsligt ner, förhoppningsvis endast på grund av blodtrycksfall. Han fick sitta på en stol sedan och var hela tiden vid medvetande och vad han sa själv så var allt okej.


Kommande söndag visar almanackan den 4 mars. Det innebär att vi kommit fram till den näst sista Söndagsturen för säsongen. Datumet är ju den första söndagen i mars och det innebär vasaloppssöndagen men jag hoppas att ni prioriterar en stund i naturen i stället för att sitta bänkade framför TV:n…
Berättaruppdraget kommande söndag har Alf Ek. Precis som för Maria Bergagård är Motala hemort för Alf numera men även han har sina rötter i Boxholm.
Elden kommer att tändas på en vacker liten kulle nära Norra Kvisslehult.
Vägvisning blir det från korsningen Söderleden/Frebyvägen i Boxholm. Man åker alltså förbi affären Boxholm järn och bygg, återvinningscentralen och så vidare. Elden tänds kring klockan 10.00 och Alf kan vi lyssna på klockan 10.45.

Välkomna nästa söndag, mer information finns på förstasidan.

Klas

 

Se bilder från Söndagsturen intill Ådalsvägen och Lillån, Strålsnäs

Lyssna på Maria Bergagård (Längd: 26.36)

 

 

<<--- STARTSIDA|  | SÖNDAGSTURER --->>

| © Föreningen Krafttaget, Boxholm