Intill Ådalsvägen och Lillån, Strålsnäs

Söndagstur den 18 februari 2018

Berättare: Ingela Svensson

Veckorna rullar på i en rasande takt, ännu en Söndagstur säsongen 2017-2018 är avklarad. Det är den elfte elden för säsongen som nu har slocknat.

Våren närmar sig alltså med stormsteg, för så är det, även om kylan håller ett fortsatt grepp över landet. Men det kan väl vara okej nu när det stundar ett sportlov för skolungdomen. Kommande vecka visar väderprognoserna flera minusgrader både på dagen och natten men prognosen visar att det ska bli flera soliga dagar. Och på tal om solen, den står allt högre på himlen. På eftermiddagen, eller snarare kvällen försvinner solen nu nästan två timmar senare än vad den gjorde strax innan jul.

Söndagsturen drog till Strålsnäs denna söndagen, och det fanns en anledning till detta. Det var ju Strålsnäsbördiga Ingela Svensson som drog på sig högtalarvästen och självklart fick hon göra detta i sina gamla hemtrakter. Jag snurrade runt ganska mycket i Strålsnästrakten i höstas och letade efter en lämplig plats för just denna Söndagstur. Jag tänkte att det skulle vara trevligt att hålla till nära Lillån, och där Ådalsvägen korsar Lillån spanade jag lite extra efter en bra plats. Till slut bestämde jag mig för en plats öster om Ådalsvägen och norr om Lillån. Min känsla är att jag hittat riktigt bra Söndagstursplatser hela denna säsongen, men just platsen i Strålsnäs var jag mindre nöjd med. Det var en ganska tät skog och Lillån såg man ju inte mycket av, för så var det i höstas när allt var grönt. Det visade sig att det såg ganska så annorlunda ut nu då det blivit vinter och all grönska var borta, och Lillån ringlade fram översvämmad strax intill. Plötsligt kändes ju platsen för denna Söndagstur alldeles utmärkt. Det var ju riktigt maffigt att komma den översvämmade Lillån så nära, och det var flera som tyckte att det var en vacker plats.

Det är OS-tider och därmed konkurrens från sport på TV och denna söndag var det skidstafett men det kändes bra när jag upptäckte att den lär ju vara avklarad tills det är dags att dra sig mot skogen. Det hade nog annars kunnat få en och annan att välja TV-soffan i stället för naturen. Vädret denna söndag borde knappast heller ha hindra någon att stanna hemma. Temperaturen låg på strax under noll grader denna morgon och det var mest höga tunna moln. Solen orkade dock inte tränga igenom molnen men det var ändå en riktigt fin vinterdag. Och detta var det nog många som observerade på morgonen, för det blev publikrekord för Söndagsturerna! Självklart var det nog många som ville höra dagens huvudperson prata, Ingela Svensson, men det kan också tänkas att det var ett lagom avbrott mellan skidstafetten och skidskyttet på TV att ta sig ut i skogen en stund. Det bör ha varit kring 60 personer som samlades kring brasan och det var en hel del nya ansikten.

Ingela Svensson har funnits på vår önskelista under ganska lång tid och till denna säsongen hamnade hon tidigt på listan över klara berättarnamn! Ingela Svensson behöver väl knappast någon presentation. På sin Facebooksida - och även på sin hemsida (klicka för att komma till hemsidan) - kallar hon sig för sångerska, artist och entertainer. Hon blev utsedd till årets östgöte år 2011, men hon har fått fler utmärkelser. 1999: Lions Kulturstipendium, Boxholm. 2010: Mjölby Kommuns Kulturstipendium. 2010: Rein-Neckar-Kreis, Tyskland Kulturstipendium.

Ingela berättade sin livshistoria kan man säga. Om uppväxten i Strålsnäs och om skolåren där hon menar att hon var ganska så stökig, och så kallar hon sig låtsasartist. Hon tänkte ett tag att hon skulle bli isprinsessa, men det blev hon ju inte riktigt, men det var inte långt ifrån... Lyssna på Ingela via länken nedan så får ni veta mer.

Där kan man även höra henne berätta om KanDeKanVi, som är en show- och teatergrupp där människor med psykiska och fysiska funktionshinder jobbar inom ramen för kommunens dagliga verksamhet, något som Ingela jobbar med. Där får hon möta många människor också, något hon älskar.

Publiken greps verkligen av Ingela Svenssons berättarstund, folk stod knäpptysta och en och annan tår kunde skönjas här och var.

Nästa söndag är det dags för den allra sista Söndagsturen i årets andra månad. Datumet är den 25 februari och då är det Maria Bergagård som ska ta på sig högtalarvästen. Maria fyller 30 senare i år och hon bor med sin familj i Motala och hon jobbar som försäljningschef på Medevi brunn. Nu kommer hon "hem" och pratar på en Söndagstur för hon är nämligen bördig från boxholmstrakten, närmare bestämt från Malexanderskogarna. Hon växte upp på Skärlunda mellangård.

Vad hon kommer att prata om vet hon nog bara själv, det blir mycket spännande.

Elden tänds på en kulle nära Bocketorpabron, alltså utefter vägen mot Södra Kvisslehult.
Vägvisning utefter vägen mot Malexander, avtagsväg Södra Kvisslehult.

Välkomna nästa söndag, mer information finns på förstasidan.

Klas

 

Se bilder från Söndagsturen intill Ådalsvägen och Lillån, Strålsnäs

Lyssna på Ingela Svensson (Längd 37:18)

 

 

<<--- STARTSIDA|  | SÖNDAGSTURER --->>

| © Föreningen Krafttaget, Boxholm