Vid en väderkvarn i skogen mellan Lagnebrunna och Sjögarp

Söndagstur den 22 januari 2017

Berättare: Johan Pettersson

Vi har hunnit till den 22 januari och därmed har hälften av säsongens Söndagsturer genomförts. Sju "turer" är genomförda och sju stycken återstår. Det bör ju innebära att vintern har kommit ungefär halvvägs den också, och kanske är våren här om sju veckor. Då skriver vi den 12 mars. De senaste åren har det känts ganska så vårlikt vid den allra sista Söndagsturen, även om jag också minns motsatsen. Riktigt kalla och "vintriga" söndagar vid den sista Söndagsturen är dock väldigt ovanliga men den 5 mars 2006 hade vi en Torptur (som det kallades på den tiden) och elden brann vid Flemminge arbetarebostäder. Johan Birath hade berättaruppdraget och han hade glömt sitt uppdrag, men blev hämtad av Lasse Kindberg så han dök upp så småningom, om än lite försenad. Trots att han var oförberedd grejade han uppdraget galant ändå, jag glömmer det aldrig. Och det kan också bero på att snön låg djup fast det var en bit in i mars och för att det var riktigt kallt! Ett faktum som framgår på de bilder jag tog vid detta tillfälle.

Platserna för Söndagsturerna brukar jag planera och plocka ut under hösten. Jag hade ett förslag på platser klart ganska tidigt, men då fick jag av en person plötsligt veta att någon placerat en väderkvarn på ett berg ungefär mitt emellan Lagnebrunna och Sjögarp. I området ägde Naturpasset rum förra året, så det lär vara ganska många som har stött på den märkliga väderkvarnen i samband med att de spanat efter orienteringsskärmar. Bakgrunden till väderkvarnen vet jag ingenting om, så hur den hamnat på platsen är okänt. Men det känns ju inte så naturligt att ställa en väderkvarn på ett berg mitt i skogen, långt från närmsta bostadshus. Samtidigt är ju det oväntade många gånger väldigt roligt! Och när jag själv varit och tagit en titt på väderkvarnen så kändes det som en självklar plats för en Söndagstur! Och så blev det, och datumet blev den 22 januari.

Från grusvägen mellan Lagnebrunna och Sjögarp var det en ganska så brant backe upp till väderkvarnen, något jag också förvarnat om. Jag tror nog inte den var allt för besvärlig för de flesta, och den som blev trött antar jag tog det lite lugnt uppför backen. En viss oro hade jag när säsongen planerades att det skulle vara djup snö i markerna då vi skulle till väderkvarnen, men den oron var obefogad. Under veckan innan var det ju riktigt milt väder så den lilla snö som fanns försvann fortare än kvickt.

Berättaruppdraget denna söndag hade Johan Pettersson, ett namn som var bland de sista som lades till berättarlistan. Johan är ju Boxholmsbördig, han är son till Ulf och Eva-Lena Pettersson och som ju ganska ofta kan ses på Söndagsturer. Johan bor i Norrköping, och numera är han aktuell med en musikal om Johan Biraths bok, Mordet i Stjärnesand. Just detta faktum gjorde ju att Johan Pettersson kändes som ett klockrent namn för en Söndagstur. Johan dök upp i frack, gördel och stormhatt, ett trevligt inslag mitt ute bland träden. När Johan fått ordet fick vi veta att han gestaltade Karl Gerhard kan man säga. Johan flyttade 1997 till Norrköping för att studera teater. Nu kom han hem till Boxholm för att berätta vad han har gjort de senaste 20 åren. Publiken fick veta hur hans intresse för teater började och om sitt första teateruppdrag, och andra saker som han har gjort under åren. Han berättade om Karl Gerhard och historien om visan "Den ökända hästen från Troja" och han läste också upp hela den texten, utan att titta i någon anteckning för övrigt. Han tittade förresten aldrig i några papper, förutom då han kollade vad han skulle prata om härnäst. Johan höll på länge, diktafonen visade en dryg timma, men inte kändes det SÅ länge, det gör ju inte det när det är kul och intressant! Jag tycker det var väldigt roligt att Johan kunde  komma hem till Boxholm och berätta sin historia om sig själv. Det var också kul att få höra om planerna på musikalen på Johan Biraths bok; "Mordet vid Stjärnesand". Manuset ligger färdigt, en del sångtexter är skrivna och många skådespelare klara. Musikalen ska spelas upp i Boxholms Folkets park helgen den 11-13 augusti.

Sätt dig nu bekvämt, eller lägg dig till ro och klicka på länken nedan och lyssna på Johan Pettersson.

Jag räknade till lite drygt 50 personer som tagit sig till berget och den mycket vackra platsen. Några löpare syntes vid vätskebyttorna också. Vädret var lite mulet och kring noll grader, kanske någon grad på plussidan till och med.

 

Kommande söndag är det dags för den åttonde Söndagsturen, vi går ju in på den andra halvan av "turerna". Då är det dags att tända elden i Strålsnäs. Söndagsturen äger rum på en hyfsad plan yta precis mitt emellan gården Huru och Lillån. Det är helt nära vägen, och det finns en bra plats för bilparkering helt nära. Det bör alltså inte vara svårt att ta sig dit. Ytan för elden och publiken är dock inte speciellt stor men det där med utrymme brukar ju alltid lösa sig. Berättaruppdraget har Paul Håkansson. Man kan väl säga att Paul är det mest kända namnet av årets berättare, han har ju varit yrkesofficer, landstingsråd och vd och numera är han kommundirektör i Linköpings kommun. Men han bor i Boxholms kommun, vid Brusarp, Rinna.

Välkommen till Lillån och Huru den 29 januari. Åk genom Strålsnäs mot Åsbo så kommer ni rätt. Elden tänds kring klockan 10.00 och Paul får ordet klockan 10.45.

VÄLKOMNA! 

 

 


 

Klas

Se bilder från Söndagsturen vid en väderkvarn i skogen mellan Lagnebrunna och Sjögarp

Lyssna på Johan Petersson (längd: 63:25)

 

 

<<--- STARTSIDA|  | SÖNDAGSTURER --->>

| © Föreningen Krafttaget, Boxholm