Vid vackert träd mellan Lövhagen och Södra Timmerö

Söndagstur den 19 februari 2017

Berättare: Ronny "Bula" Samuelsson

Veckorna rullar på och den ena efter den andra av säsongens Söndagsturer kan prickas av. Nu har också den elfte Söndagsturen genomförts, och därmed återstår det nu bara tre "turer". Jag och Ann-Sofie brukar säga att en lång mörk och mindre rolig årstid som vintern (jo, vintern har sina poänger men vi är inte så jätteförtjusta i vinter) går lite fortare tack vare Söndagsturerna. Jag tror faktiskt att det är så, det känns som veckorna går i en rasande takt tack vare brasorna i skogarna runt Boxholm och där man kan lyssna på en berättare. Nu är Söndagsturerna framme vid sportlovet, och solen står allt högre på himlen för var dag som går, och den senaste veckan har vi ju dessutom bjudits på en del riktigt vackra vinterdagar, men en sol som generöst bjudit på värmande strålar. Man glömmer fort, men måndag, tisdag och onsdag i veckan som gått var det ju kanonväder. Personligen tycker jag det är mörkret som är det minst positiva med vinter, men nu när det är ljust till efter klockan fem och senvintersolen skiner från en klarblå himmel, då är nog vintern som bäst. Då kan jag till och med gilla ett gnistrande snötäcke. Men denna vintern har det ju aldrig varit någon större tjocklek på snötäcket någon gång, men arrangerar man Söndagsturer är det oftast en klar fördel att det är så.

Till Söndagsturen den 19 februari hade det ju annars inte gjort så mycket om det varit en del snö i markerna. Vi skulle ju inte ta oss särskilt långt ut i skogen, utan till en plats nära vägen mot Andersbo och Laxberg, eller närmare bestämt mitt emellan Södra Timmerö och stugan Lövhagen. Jag har blivit föreslagen att ha en Söndagstur vid detta träd, det finns rejält med plats för bilparkering precis intill och trädet är stort och ståtligt och intressant att titta närmare på. Men jag har ratat förslagit fram tills nu, eller sparat förslaget snarare, av olika anledningar. Men till denna säsongen blev det en markering på kartan vid denna plats.

Berättaruppdraget denna söndag hade Ronny Samuelsson. Eller Bula som han också kallas, ett namn som han gärna använder själv också. Många kallar honom helt enkelt för Ronny Bula, det är lättare att veta vem man pratar om på så vis än att säga Ronny Samuelsson. Ronny är en pratglad Boxholmskille, född i januari 1980, och många har nog läst hans lite småprovocerande inlägg på Facebook eller kanske hört honom spela gitarr i gruppen Livebojs. Jag har ett minne av Ronny när han var med på någon grej som Boxholms OK hade, det kan ha varit 1989 eller möjligen 1990. Meningen var väl att han skulle lära sig orientera, men jag tror inte det gick så himla bra faktiskt, men jag minns att Ronny var en lite festlig ung kille som skulle lära sig förstå karta och kompass.

Ronnys namn kom att läggas till berättarlistan tidigt i höstas när säsongen planerades, och jag vet inte hur det gick till egentligen, men det har hela tiden känts som ett av de mest spännande namnen, och säkert ett av de mer oväntade namnen i mångas ögon. Men han gjorde det väldigt bra! Och en som var nöjd var Per-Arne Larsson för hans kommentar efteråt var att "detta är de klokaste ord som detta träd någonsin fått höra". Ronny började med att berätta varifrån namnet Bula kommer, och därefter varvade han humor med men del mycket allvarliga saker. Han berättade om släktingar på sin mammas sida som drabbades av nazisternas plågor och drog jämförelser med det som händer idag. Längst ner på denna sida finns en länk där ni kan klicka för att lyssna på Ronny.

Jag kom fram till att det var nära 60 personer som kommit för att lyssna på Ronny, denna lite gråa men ganska så sköna söndag. Temperaturen låg på flera plusgrader, och vinden hade avtagit till nära på vindstilla, även om det blåste rejält tidigt på morgonen.

 

Till sist några ord om nästa söndag. Då är det Söndagstur igen och det är Väderstadskillen Ola Florhed som har berättaruppdraget. Ola verkar vara en kul prick och så har han en musikaffär i Väderstad. Kolla in hemsidan här! Elden tänds nära den gamla Hagebyvägen, det är inte så långt från Kohagen och Björklund. Vägvisning är det utefter vägen mellan Väderstad och Ryckelsby.

Välkomna nästa söndag!

 

Klas

Se bilder från Söndagsturen vid trädet mellan Södra Timmerö och Lövhagen.

Lyssna på Ronny "Bula" Samuelsson (längd: 19:51)

 

 

<<--- STARTSIDA|  | SÖNDAGSTURER --->>

| © Föreningen Krafttaget, Boxholm