Trinnebo, Ekeby

Söndagstur den 18 december 2016

Berättare: Ida Johansson och Sanna Lönngren (sång och gitarrspel)

Tiden rusar på och plötsligt är fyra Söndagsturer genomförda. Nu blir det ett uppehåll över jul och nyår, men nästa år kör vi igång igen med de återstående tio "turerna". Sen är våren här får vi tro.

Det har blivit lite tradition med ett musikaliskt inslag vid Söndagsturen innan jul. Ann-Sofie Johansson och Mia Holmqvist har bjudit på julsånger vid tre tillfällen. Första gången var 2012 och platsen var då uppe på berget vid Enestigen 2. Den andra gången var vid Mariannelund i Strålsnäs (en blåsig söndag) och året efter blev det julmusik vid Askaremålen. För ett år sedan var det Stefan Vedeja som bjöd på julsånger och även julgåtor roade han publiken med, och då var platsen vid Hybbeln. När årets säsong planerades så funderade vi givetvis på hur vi skulle göra till jul denna gången. Då dök tanken upp på Ida Johansson. Årets ungdomsorienterare i BOK 2015 och som väl de flesta vet är en jätteduktig sångerska. Frågan till Ida ställdes och vi fick snabbt ett "ja", jättekul.

Kanske skulle Ida behöva pianospel som stöd och då kan det behövas elektricitet så därför ställdes frågan till Mats Lönngren om det gick bra att hålla till hemma hos honom och det blev ja där också och det tackar vi för.

Tanken var ju att Ann-Sofie Johansson skulle spela till Idas sång men nu blev det inte så... Ann-Sofie drabbades av en rejäl förkylning för en tid sedan, och när hon började känna sig bättre kom strax därefter nästa bakslag. Förkylningen hade gått ner i lungorna och hon fick dubbelsidig lunginflammation. Det har Ann-Sofie haft tidigare och hon vet att det är vila och penicillin som krävs. När detta skrivs mår Ann-Sofie rejält mycket bättre. Kanske kunde hon rent av ha varit med vid Trinnebo men hon föredrog att ta det säkra före det osäkra och stanna hemma.

Och inte behövdes det något pianospel, det blev så bra ändå. Ida spelar ju gitarr och trots kylan så gjorde hon detta intill elden vid Trinnebo. Sanna Lönngren, boende i Trinnebo, var också intresserad av att sjunga och Ida och Sannas kom att bara några dagar innan Söndagsturen prata ihop sig om ett gemensamt program. Så kom det sig att både Ida Johansson och Sanna Lönngren bjöd på sånger och gitarrspel denna söndag. Sanna spelar ukulele också men på grund av att kylan gjorde instrumentet ostämt blev det inget ukulelespel denna gången. Men visst blev det ett trivsamt program! Söndagsturerna ska vara enkla och inte så uppstyltade utan publiken får ta det som det är. Som att tjejerna inte hade någon avancerad förstärkarutrustning vilket gjorde att det blev ju inte så ljudligt, men det var ju bara för folk dra sig närmare om de hade svårt att höra. Och jag tror nog att publiken hörde. Tjejerna visade att de är väldigt duktiga, och jag tycker det är underbart att vi kunde bjuda på sång och gitarrspel kring en brasa en grå decemberförmiddag som detta. För det var en riktigt grå och dimmig söndagsförmiddag detta, men det var skönt på något märkligt sätt.

Det går att lyssna på Ida och Sanna via länken nedan, gör gärna det! Där hörs det kanske bättre än vad det gjorde vid Trinnebo. Inspelningen rullade ett bra tag även efter att tjejerna slutat sjunga, jag glömde nämligen att stoppa inspelningen, men ni kan ju själva stoppa när ni känner för det.

Även tävlingen "gissa tomten" genomfördes, och det var tredje gången som en tomte gick omkring och hummade till publiken. En ledtråd gavs som löd så här: "Kartor, frågor och ord... Är typiska saker på tomtens bord." Ledtråden var säkerligen till stor hjälp och en orsak till att så många svarade rätt. Det var ju Karl-Johan Norén som doldes under tomtemunderingen. Det var 25 personer som gissat på Karl-Johan. Håkan Gustafsson fick tre röster, Bengt Carlsson en röst och Thomas Andersson en röst. Vinnaren drogs bland lapparna i tomtens säck, och det var Leif Svensson som fick med sig vinsten, en gräddost, hem till Saxabäcken.

Många besökare kom till Trinnebo, det måste väl ha varit något slags publikrekord i Trinnebo antar jag. Det var i alla fall rekord för Söndagsturerna denna säsongen. Jag räknade till över 60 personer och någon sa att det var 70 personer så då säger vi att det var så. Dessutom var det nog rekord för antalet löpare också. Jag hörde att det var ett tiotal löpare, och det var ju riktigt bra.

Denna den sista Söndagsturen innan jul ägde alltså rum den 18 december, det vill säga tre dagar innan vintersolsolståndet. Men på grund av precessionen så vänder solens nedgång några dygn innan vintersolståndet och solens uppgång vänder något efter den 21 december. Så vändningen för solens nedgång infaller den 18 december (i varje fall ungefär). Så man kan säga att nu blir det inte värre, i alla fall inte på eftermiddagen! När Söndagsturerna är tillbaka, alltså den 8 januari så går solen ner 23 minuter senare än vad den gör just idag så ljuset kommer tillbaka fort. Har man en app i sin iPhone så kan man ha stenkoll på solens upp- och nedgång.

 

 Som sagt, nu gör Söndagsturerna ett uppehåll över jul och nyår men den 8 januari tänds åter elden. Då är det Pär Andersson som fixar elden och vägvisningen, och han kommer att skylta till en plats i skogen norr om Dalens förskola. Berättaruppdraget den söndagen har Gen Larsson. Det blir trevligt att höra på henne, hon är ju undertecknads skrivkollega till boxholmssidan i Länstidningen.

Elden tänds som vanligt omkring klockan 10.00 och Gen Larsson får ordet klockan 10.45.

Välkomna, och en God Jul och ett Gott Nytt År så ses vi 2017!

Klas

Se bilder från Söndagsturen vid Trinnebo Ekeby

Lyssna på Ida Johansson (längd: 27:49)

 

 

<<--- STARTSIDA|  | SÖNDAGSTURER --->>

| © Föreningen Krafttaget, Boxholm