Vid Sandlidens vackra stenmurar

Söndagstur den 12 februari 2017

Berättare: Therese Lindquist

Ännu en Söndagstur kan läggas till handlingarna. Det är den tionde Söndagsturen denna säsongen.

De fantastiska stenmurarna vid gården Sandliden nära länsgränsen till Småland är alltid frestande när säsongen planeras. Vi har varit vid dessa stenmurar tidigare men faktiskt inte särskilt ofta och det är länge sen nu. Den 10 december 2006 hölls en söndagstur utefter den gamla landsvägen strax söder om Hester. Jag trodde att vi också tänt elden intill stenmurarna på andra sidan Sandliden, men så tycks det inte vara. Det är nog vid ett annat sammanhang som jag var där och som jag tänker på…

Men därför var det ju trevligt att vi återkom med Söndagsturen till de otroliga och sevärda stenmurarna. I boken Tusenårssteg kan man läsa följande:

Petter Svensson, bonden i Sandliden, fick år 1819 Östgötska kungliga hushållningssällskapets medalj och 20 riksdaler banco för sin otroliga odlargärning under bara drygt tio år. Den driftige bonden fördubblade gårdens avkastning på tio år, byggde två broar och en väg samt byggde om så gott som alla hus på gården.

En skylt sitter vid platsen för Söndagsturen, den satte Birger Ekström upp redan 1991. Där kan man läsa följande:

När Petter Svensson tillträdde frälsehemmanet Sandliden midsommarafton 1805 var det mesta förfallet, såväl hus och byggnader som hagar och tvenne åkerlyckor. Här föddes då två hästar, sex boskapskreatur samt åtta får. Från 1807 gjorde Petter Svensson ett idogt arbete. Han uppförde nytt fähus, ny badstuga, brygghus, lador och andra uthus. Efter detta välföddes det tre hästar, sexton boskapskreatur samt tolv får.

Även en ny åker bröts upp av oduglig hagmark nära gården. Av stenen som bröts byggde han 1416 meter stengärdesgård. Bredden är cirka en meter och höjden 1,5 meter. Det innebär 2100 kubikmeter sten vilket i sin tur är över 300 lastbilslass. Dessutom har större delen av muren grävd grund.

I juni 1819 passerade Konung Karl XIV Johan Sandliden på sin resa till Skåne. Han frågade då sin följeslagare greve Magnus Brahe vem som byggt dessa stenmurar. När kungen fått svaret kallades Petter Svensson fram till kungen där han fick motta två medaljer. Han fick också dela ut fyra medaljer till de han tyckte gjort sig förtjänta av dem. Av dessa fick hustrun den första medaljen, och den andra gav han till sin förre husbonde, Petter Nilsson i Torsebo. Vilka som fick de övriga medaljerna är dock okänt.

 Numera så kan ju Söndagsturerna förläggas till vilken plats som helst, det behöver inte vara en plats med historia eller annat sevärt, men ibland kan det ju finnas något att berätta. Som i fallet med Sandlidens stenmurar.

Det har varit en vecka med minusgrader och även ett tunt, tunt snötäcke, något vi inte varit vana vid i vinter. Nu är det skaplig is på de flesta sjöar, till glädje för de som vill ha rekreation på frusna vatten. En kall period är nog bra på andra sätt också, en del fästingar och liknande kryp kan man ju hoppas dukar under i det kalla vädret. Prognosen för den kommande veckan visar att det ska bli flera soliga dagar och plusgrader dagtid och minusgrader nattetid. Ett vårliknande väder enligt prognosen! Denna söndagsförmiddag var det dock någon grad under noll grader, ganska så molnigt och ett väder som väl är ganska typiskt för februari. Men det var ett behagligt vinterväder tycker jag, och ett väder som lockade många ut till skogen. Man kan ju anta att det var vädret och huvudpersonen Therese Lindquist som var orsak till den utmärkta publiksiffran, nära 60 personer.

Berättaruppdraget denna söndag hade alltså Therese Lindquist. Hon bor med sin familj i kommunens sydvästra delar, nämligen i Björkevik som ligger vid Mossebo. I höstas gjorde jag ett reportage om Therese för Länstidningen, en artikel ni kan ta del av här. I september förra året tog Therese guld i världsmästerskapet i Mountainbike i klassen D45-49 och i disciplinen Cross Country, en tävling som ägde rum i Italien. Jag hade länge tänkt tanken att skriva om Therese, men VM-guldet gjorde att jag fick en extra bra anledning att göra den där artikeln. I samband med Mossebobesöket så föddes idén att ha Therese som Söndagstursberättare, så jag frågade henne om detta, men hon tvekade… Och det kan jag givetvis förstå, och till slut så bestämde hon sig också för att tacka nej. Men av någon anledning så ändrade sig Therese, faktiskt innan jag lämnat Mossebo så jag var väldigt glad när jag rullade hem mot Boxholm. Berättarna får prata om precis vad de vill, men när jag diskuterade saken med Therese så önskade jag förstås att hon skulle vara personlig och berätta om sitt idrottande, och så blev det ju också.

Först så hälsade undertecknad välkommen och berätta lite grann om stenmurarna, plus uppmanade besökarna att ta en titt på dessa innan de drog sig hemåt, och därefter fick Therese ordet. Therese pratade om sitt idrottande, om glädjen i att idrotta och om varför hon tycker det är så kul. Hon kändes som en riktig inspirationskälla, och det är nog inte omöjligt än att det var många som drog sig hemåt denna söndagsförmiddag med funderingen att själv köra igång med träning... Therese Lindquist är så otroligt glad och positiv, så det är lätt att smittas av hennes positiva sätt. Jag tycker att hennes föredrag i skogen vid Sandlidens stenmurar var helt lysande.

Det har som vanligt gjorts en ljudupptagning så att man kan lyssna på Therese i datorn eller mobilen. Länken finns nedan. 

Kommande söndag är det den 19 februari och då blir det Söndagstur igen förstås. Då ska vi till en plats mellan Södra Timmerö och Lövhagen. Det växer ett markant träd intill vägen, och där intill tänds elden. Vägvisning är det vid Södra Timmerö, alltså utefter vägen mot Malexander. Berättaruppdraget har Ronny ”Bula” Samuelsson. Jag har ingen aning om vad Ronny ska prata om, spännande blir det!

Välkomna nästa söndag!

 

Klas

Se bilder från Söndagsturen vid Sandlidens stenmurar.

Lyssna på Therese Lindquist (längd: 20:58)

 

 

<<--- STARTSIDA|  | SÖNDAGSTURER --->>

| © Föreningen Krafttaget, Boxholm