Norr om Dalens förskola

Söndagstur den 8 januari 2017

Berättare: Gen Larsson

Efter ett uppehåll två söndagar så har åter en Söndagstur arrangerats. Inte sedan säsongen 2011-2012 har Söndagsturerna gjort uppehåll vid jul och nyår. Även den säsongen så inföll söndagar på juldagen och nyårsdagen. Jag kan tycka att det känts ganska så bra med en liten paus efter fyra ”turer” men nu kör vi hårt ända fram tills att våren är här. Tio Söndagsturer återstår (nio när ni läser detta) så nu rullar programmet på söndag efter söndag och den sista elden tänds den 12 mars.
Förutom jul och nyår så har vintersolståndet passerats sedan den senaste Söndagsturen. Solens nedgång infaller idag den 8 januari 22 minuter senare än kring vintersolståndet. Om vi bara tittar på solens nedgång så förskjuts den 13 minuter till nästa söndag. Söndagen därpå går solen ner ytterligare 15 minuter senare. Söndagen därefter ytterligare 17 minuter senare och förflyttar vi oss ännu en söndag framåt så går solen då ner ytterligare 17 minuter senare. Då är det den 5 februari och solen går ner 16.33. Det kan jämföras med i dag den 8 januari då solen går ner 15.31. Så ljuset återvänder faktiskt riktigt fort!
Varje säsong med Söndagsturer brukar någon av eldarna placeras ganska så nära samhället, och ofta i samband med jul- och nyårshelgerna. Den eld som tänds närmast tätorten Boxholm denna säsongen var den Söndagstur som inföll den 8 januari. Det råkade bli i en skog alldeles norr om Dalens förskola. Anledningen till detta var ingen speciell utan det råkade helt enkelt bara bli så. Det är en trevlig äldre skog helt enkelt och det går att komma nära med bil.

Efter en mild period så återkom ju faktiskt vintervädret några dagar innan den 8 januari. Denna söndag var det ett snötäcke på några centimeter, och jag tror många tyckte det var ett ganska lagom tjockt snötäcke. Temperaturen låg på strax under noll grader denna förmiddag och det var helt vindstilla. Dessutom var det ganska dimmigt kvällen och natten innan vilket gjort att mycket rimfrost bildats. Det gjorde att det var en väldigt vacker vinterdag, och dessutom väldigt skönt vädermässigt. Det var en förmiddag då knappast någon ångrade att de tagit sig ut i skogen till en Söndagstur! Och de var ganska många, för efter en snabb räkning kom jag fram till att det var drygt 50 personer i publiken, men därefter droppade ytterligare en del personer in så jag tror det var nära 60 personer som kommit för att lyssna på Gen Larsson. Jag har dålig koll på hur många löpare det var som drack vätska, men jag såg en del rörelse vid vätskebyttorna.

Berättaruppdraget denna söndag hade alltså Gen Larsson. Kul tycker jag att hon svarade ja när hon fick frågan, Gen är ju min skrivkollega till Länstidningen Östergötland. Gen och undertecknad delar på skrivandet till Länstidningens Boxholmssida. Hon är ju också ett väldigt känt ansikte för många boxholmare efter alla åren på Boxholms bibliotek, ett arbete som hon slutade våren 2016 för att bli pensionär. Men hon har fått rycka in emellanåt på biblioteket även efter att hon egentligen slutat arbetet, och under våren kommer hon att ses på biblioteket under måndagar. Gen tvekade inte en sekund till att ställa upp och ta berättaruppdraget en söndag utan såg fram emot det. Kul tycker en Söndagstursarrangör och kul tycker garanterat alla som kom för att lyssna på henne i den vintriga skogen. Jag hade föreslagit att Gen kunde berätta sin livshistoria, det brukar bli intressant när berättare pratar om sig själva, och Gen valde att också göra så. Hon berättade om sin uppväxt i Nässjö, som sladdbarn i en stor familj, och hela resan fram till nutid och livet som pensionär i Boxholm med samma man, barn och barnbarn. Hon kryddade också med mycket humor, och halvtimman hon pratade gick väldigt fort kändes det som. Lyssna på Gen du också, det går att lyssna via länken nedan.

Kommande söndag är det förstås dags för en ny söndagstur. Då törs jag lova att det kommer att handla mycket om ishockey. Och det blir nog mycket fokus på HV 71 men det får vi försöka att stå ut med… Det är Jens Sehlstedt som har berättaruppdraget kommande söndag och han är född i Boxholm men bor numera i Jönköping. Jens är dessutom ordförande för Northbanks, HV71:s supporterklubb. Han erbjöd själv att ta berättaruppdraget en söndag och han är troligen den yngste som haft detta uppdrag (sångerskorna Ida och Sanna borträknade) och båda de sakerna gör att det blir väldigt kul att få lyssna på Jens.
Platsen för Söndagsturen blir i en skog som ligger öster om vägen mellan Alarp och Södra Börshult. Vägvisning blir det utefter vägen mot Malexander, vid Södra Timmerö.
 

Klas

Se bilder från Söndagsturen i skogen norr om Dalens förskola

Lyssna på Gen Larsson (längd: 29:53)

 

 

<<--- STARTSIDA|  | SÖNDAGSTURER --->>

| © Föreningen Krafttaget, Boxholm