Nära Stora Målen

Söndagstur den 4 december 2016

Berättare: Ingemar Nordström

Julmånaden är här! Jo, det var ju så som december förr i tiden kallades i Sverige. Säsongens andra Söndagstur har klarats av denna första söndag i december, och platsen var nära Stora Målen. I området däromkring har faktiskt elden aldrig brunnit tidigare. Då tänker jag givetvis på torp- eller Söndagsturselden. De flesta vet väl att Boxholms ridklubb håller till vid Stora Målen, men jag tyckte det kunde passa att Söndagsturspubliken kunde få se en skymt av ridanläggningen, man har ju normalt ingen anledning att ta sig dit så jag gissar att många inte varit där på många år. Eller kanske aldrig. år 1973 flyttade ridklubben till Stora Målen, det berättade Ingemar Nordström.

Att man kan känna sig ganska lugn om det kommer mycket snö gjorde också att platsen kändes bra då säsongen planerades, och dessutom fanns det stora ytor för parkering.

Eldansvariga vid Söndagsturerna kommer ju från Boxholms Orienteringsklubbs led. Och det är inte bara elden som ska ordnas, även vägvisningen ingår i uppdraget liksom att ordna med vätska till löparna. Alla som får den uppgiften erhåller en instruktion över vad som gäller, detta för att allt ska vara glasklart och att inga missförstånd ska uppstå. När jag själv har detta uppdrag brukar jag köra ut veden och ordna med vägvisningen dagen innan, för klockan brukar gå fort på söndagsmorgonen. Bengt Carlsson är en pålitlig eld- vägvisnings- och eldansvarig. Han har nog haft uppdraget en eller två gånger varje säsong, och till Söndagsturen vid Stora Målen var det Bengt som åter igen hade uppdraget. De personer som utan knorr åtar sig uppgiften är värda ett stort tack!

Vintern har ju så här långt känts ganska så trevande, men till denna den andra Söndagsturen blev det ju ett vinterlandskap i alla fall. Vädret kan vi ju aldrig råda över men visst är det enklare att arrangera Söndagsturer om det kommer måttligt mycket snö. Temperaturen vid andra advent låg kring nollan eller något över noll grader. Solen syntes inte till fast prognosen några dagar tidigare pratade om en solig söndag. Nä, det var en grå söndag detta, men det var helt vindstilla och riktigt skönt att vistas utomhus. "Det var ju riktigt mysigt" där i skogen sa min mor i bilen på väg hem.

Ingemar Nordström hade berättaruppdraget vid Stora Målen. Det var andra gången som vi kunde lyssna på Ingemar vid en Söndagstur. Första gången var då elden brann på Pilgrimsleden, en ås intill Boxholms kyrkogård. Datumet var den 6 januari 2013.

Ingemar är en urboxholmare och han bär på mycket minnen från orten. Dessutom är han ju ordförande för Boxholms bruksmuseum så han månar mycket om ortens historia. Så Ingemar Nordström kändes som en trevlig pusselbit då säsongen gjordes upp. Ingemar drog en del blandad boxholmshistoria. Det var om planerna för en flygplats nära Söndagstursplatsen, nämligen på fälten intill Stora Målen, planer som det inte blev något med. Han pratade också om Flemminge bruk, om när martinskorstenarna fälldes samt om Malexandermorden och del turer i samband med dessa. Det var intressant och mycket trevligt!"

Jag räknade till 34 personer som kommit för att lyssna på Ingemar. Lite mindre än förra söndagen alltså, men kanske gjorde det lite grå vädret och sport på TV många valde att vara hemma. Dessutom vet vi att en del trogna besökare hade förhinder.

Kommande söndag är det dags för den tredje Söndagsturen för säsongen. Än drar vi inte iväg så långt utåt vildmarken utan håller oss ganska nära samhälle och bebyggelse, mycket med tanke på jakt i markerna, sådant förekommer ju en hel del även i december. Vi ska då ta oss in en bit på Frebyvägen. En sisådär knappt 700 meter öster om Boxholms Järn & Bygg ska vi vika in på en stig mot norr (bara vi kan öppna taggtråden) och elden tänds vid skogsbrynet med utsikt över ängsmarken och Sättertorpasjön. Det är Ingrid Norén vi kan lyssna på den söndagen.

Välkomna!

Klas

Se bilder från Söndagsturen i skogen vid Linneberg

Lyssna på Ingemar Nordström (längd: 28:42)

 

 

<<--- STARTSIDA|  | SÖNDAGSTURER --->>

| © Föreningen Krafttaget, Boxholm