I en skog öster om vägen mellan Alarp och Södra Börshult

Söndagstur den 15 januari 2017

Berättare: Jens Sehlstedt

Söndagsturerna rullar på och det är dags att summera säsongens sjätte Söndagstur. Vi är i mitten av januari, en tid på året då det borde råda full vinter i ordets rätta mening det vill säga vara djup snö i skog och mark och vara svinkallt. Förra söndagen var det ju strax under noll grader och ett riktigt vackert vinterlandskap. Men redan dagen efter - på måndagskvällen - var den mesta snön borta, milda vindar hade dragit ner över landet. Det kan ju många gånger vara trevligt med omväxling men när det gäller vädret är jag inte så förtjust med en massa svängningar. Hur som helst, under veckan som varit blev det ju åter kallare och många är förstås glada över detta. På Vivåsen kan de åtminstone tillverka snö när det är kallt, och vinterfiskare är glada att det blir is på sjöar. Och ska man ut på skogsvägar är det ju bra om de fryser och inte förvandlas till lervälling.

Vädret vid denna Söndagstur blev ju riktigt bra faktiskt. Det var en riktigt kall morgon (kring åtta nio minusgrader) men solen steg på himlen under förmiddagen, det är ju alltid trevligt att få se den, och temperaturen steg också men den stannade på minussidan. Nu var ju elden förlagd till en ganska så tät skog denna söndag så det var svårt att njuta av solens strålar bland träden. Så kan det bli, hur vädret ska bli vet man ju aldrig när säsongen planeras. Kommer det nederbörd eller blåser så hade det ju varit klart positivt med elden i skogen. Nåja, de som tog sig ut till Söndagsturen hann nog med att njuta av solen också. Det kom ju dessutom lite snö på lördagen, bara ett tunt, tunt lager visserligen, men det gjorde att det även denna söndagen var riktigt vackert i naturen.

När Söndagsturerna planerades så gjorde jag en avrapportering i Krafttagets grupp på Facebook. Gruppmedlemmarna kunde där ta del av vilka namn som var klara, men då saknades fortfarande en del namn. Jens skrev då och berättade att han kunde ta uppdraget en söndag om jag ville. Klart jag ville!! Jag tycker ju att Jens har en väldigt intressant historia att återge, alltså om hur han blev ordförande för North Banks och om hans möten med lagets ishockeystjärnor. Dessutom är han en av de yngste som dragit på sig högtalarvästen, dock inte den yngste. Erik Birath var nyss fyllda 20 när han hade berättaruppdraget men Jens hör förstås till de yngsta. Kul, när det är variation på kön och på åldrar på berättarna.

Jens är uppväxt på Fällhagsvägen i Boxholm, föräldrarna heter Mikael och Karin Sehlstedt. I november 2011, när Jens var 19 år, så flyttade han ner till Huskvarna, och idag bor han på adressen Duvgatan 15, Jönköping. Jens var hockeyintresserad redan då han flyttade till Smålandsmetropolen och plötsligt kom han nära favoritlaget HV 71. Han började engagera sig i tifogruppen, det vill säga de som försöker höja stämningen på Kinnarps Arena med olika evenemang, och han kom allt närmre laget och supportrarna. Ja, faktum är att Jens blivit så pass engagerad inom HV71 och dess supportrar att han numera är ordförande för North Bank Supporters, HV71:s officiella supporterklubb. En snabb resa för en yngling från Boxholm! Jag skrev en artikel om Jens Sehlstedt till Länstidningen Östergötland, den fanns med i tidningen den 28 augusti 2015. Artikeln kan läsas genom att klicka här!

Jens berättade om livet i Jönköping och som till stora delar är ett liv med HV 71. Det går knappast en dag då han inte är i Kinnarps Arena och blir det så ändå så är detta en dålig dag sa han... Lyssna gärna på Jens via länken. Han uppmanade till att ställa frågor och en del sådana ställdes också, men det är förstås svårt att höra frågeställaren men ni hör ju svaret som Jens ger i alla fall.

Många hade tagit sig till skogen denna dag. Jag räknade till exakt 60 personer, Ann-Sofie räknade till 62, men strax över 60 personer var det nog. Det var dock ganska få löpare denna söndag. Mia, Sören och Kenth var nog de enda. Kanske valde en del att åka skidor i stället denna vackra vintersöndag.

 

Kommande söndag är det dags för säsongens sjunde Söndagstur! Datumet då är den 22 januari och det är Johan Pettersson som har berättaruppdraget. Jag vet inte vad Johan ska prata om, men man kan ju anta att det kommer att handla en del om den musikal som han nu håller på att arbeta med och som bygger på Johan Biraths bok, Mordet vid Stjärnesand.
På ett berg ganska nära vägen mitt emellan Lagnebrunna och Sjögarp har någon placerat en väderkvarn. Hur väderkvarnen hamnat på berget vet jag inget om, men det är ganska märkligt att finna en väderkvarn på denna plats och det kändes självklart att förlägga en Söndagstur vid väderkvarnen. Det är nog inte mer än 150 meter från vägen och upp till väderkvarnen men det är en ganska brant backe att ta sig uppför, det bör man vara medveten om. Men är man inte alltför skröplig så grejar de flesta att ta sig upp till berget. Man får ta det lugnt. Välkomna nästa söndag!
 

Klas

Se bilder från Söndagsturen mellan Alarp och Södra Börshult

Lyssna på Jens Sehlstedt (längd: 32:40)

 

 

<<--- STARTSIDA|  | SÖNDAGSTURER --->>

| © Föreningen Krafttaget, Boxholm