Vacker skog vid Linneberg

Söndagstur den 27 november 2016

Berättare: Jörgen Auer

Då är vi igång igen! En ny säsong med Söndagsturer ligger framför oss! Ja, så när som på premiärturen då förstås. Sedan den förra säsongen tog slut så har vi väl hela tiden haft tankar på att köra igång med Söndagsturer denna vintern också, även om osvuret är bäst. Det känns väldigt bra när en säsong är över och vintern i princip är förbi, det är underbart att kunna släppa den ständiga tanken på kommande Söndagstur. Samtidigt, när det har gått en tid, så börjar det kännas trevligt att fundera på den vinter som ju tids nog kommer. Det skulle kännas tomt att inte ha Söndagsturer att ta sig till, och att få träffa gänget kring dessa! Och trots "påhänget" är det ju kul att jobba med Söndagsturerna. Så i somras började vi (jag och Ann-Sofie) att diskutera och fråga tänkbara berättare och det gick riktigt bra, många namn droppade tidigt in! Vi hade ganska snart klart med åtminstone två tredjedelar av namnen och fram på höstkanten gjorde vi klart med de sista berättarnamnen.

Under hösten har lämpliga platser plockats ut, allt med en tanke på att det KAN bli en snöig vinter men också med tanke på jakt som kan förekomma. I december brinner inte elden så långt ute i skogarna någon gång, det är senare i vinter vi får ta oss längre till skogs, och då brukar ju jakten vara ganska begränsad. Men jaktfolket har givetvis fått programmet för vinterns Söndagsturer, samtliga jaktledare SKA vara informerade

Jörgen Auer pratade på en Söndagstur under säsongen för två år sedan. Förra året fick han åter uppdraget och denna vintern fick han dra på sig högtalarvästen för tredje säsongen i rad. Det gillade vi! Jörgen har fått oss att förstå att han gillar Söndagsturerna i Boxholmsskogarna och förra vintern lät han inte alls omöjlig utan vi förstod på honom att han kunde tänka sig att återkomma. Så det var bara att "hugga". Att vara premiärberättare brukar inte vara så jätteuppskattat men då jag ställde frågan till Jörgen så verkade han vara hedrad av att få inleda säsongen. Kul!

Att förlägga Söndagsturer till Boxholmarnas populära rekreationsområde Österskogen är inte så himla enkelt. Jag vill att det ska vara möjligt att kunna komma relativt nära eldarna med bil, alla har inte så enkelt att gå. Och det är svårt att ta sig en bit ut i Österskogen med fordon, framförallt för att man inte vet om det blir en snöig vinter men också för att det är stängsel utefter riksväg 32. Men till Linneberg kan man ta alltid ta sig och man kan väl säga att det är vid kanten av Österskogen. Jag såg flera tänkbara platser i detta område, men valde en plats bit in på en vacker bred stig som gick fram i äldre mossbevuxen storskog. Vid en glänta utefter den stigen förlades premiären av årets Söndagsturer.

Denna premiär var en ganska blåsig, men samtidigt en mild och solig söndag. Skogen stod ganska tät på platsen så blåsten störde inte direkt, men samtidigt kom inte solen åt att värma heller. Men jag tycker det var en helt underbart behaglig söndag. Solen var nog en stor orsak till att många ville ge sig ut på Söndagstur denna premiär, för jag räknade till 50 personer i publiken. Där någonstans låg publiksiffran på, plus ett antal som löptränade och fick vätska vid platsen. Det är ju en jättebra siffra! Väldigt bra är det, annars så har det tidigare år varit lite glesare i publiken vid premiären jämfört med längre fram då Söndagsturerna liksom blivit inkörda.

Man vet ju aldrig vad berättaren ska prata om på en Söndagstur och detta är ju en del av charmen med arrangemangen. Jörgen började med att säga "jag har tänkt att komma ut" idag. Med detta menade han att han hade tänkt att läsa en del av sina dikter som han skrivit under åren, och som han hållit ganska så hemliga för de flesta. Det blev en trevlig, kul och annorlunda Söndagstur, dikter tror jag aldrig någon har läst tidigare, inte så många i alla fall. Det var underfundiga och småroliga dikter, lyssna gärna själv på Jörgen via länken nedan.

 

Säsongens andra Söndagstur kommer att äga rum nära Stora Målen, ridklubbens fina anläggning. Vi ska dock inte störa ridfolket utan håller till på en kulle i skogen strax hitom Stora Målen.

VÄLKOMNA!

Klas

Se bilder från Söndagsturen i skogen vid Linneberg

Lyssna på Jörgen Auer (längd: 24:29)

 

 

<<--- STARTSIDA|  | SÖNDAGSTURER --->>

| © Föreningen Krafttaget, Boxholm