4 plus

Nära Frebyvägen och södra delen av Sättertorpasjön

Söndagstur den 11 december 2016

Berättare: Ingrid Norén

Veckorna går i en rasande takt och man kan fundera på om Söndagsturerna gör att det känns som att tiden går ännu fortare. Det känns som att man inte hinner mycket mer än att lämna en Söndagstur förrän man hälsar välkommen till nästa.

Det där är ju på gott och ont. Jag antar att det känns som att tiden går fortare när man har roligt, och det brukar ju vara när man har långtråkigt som tiden masar sig fram. Samtidigt blir man ju äldre och äldre i en rasande takt och det är ju inte bra förstås...

Vi närmar oss vintersolståndet också. Den tidpunkt på året när vår del av jordklotet vänder sig som längst bort från solen. Vintersolståndet infaller i år den 21 december, alltså om tio dagar. På eftermiddagarna blir det inte mycket mörkare än vad det är nu. Idag, den 11 december, går solen ner klockan 15.10 och det är samma tid vid vintersolståndet.

Platsen för denna Söndagstur var mitt emellan Frebyvägen och Sättertorpasjön. Jo den kallas ju så, sjön som ligger mellan järnvägen samt vägen mot Åsbodalen. Eller Sättertorpssjön som det står på kartor. Så mycket till sjö är det väl inte numera, snarare ett större träsk, men det har säkert varit en större sjö en gång i tiden.

Men det är spännande att fundera på hur det förr i tiden såg ut där Boxholm i dag breder ut sig, samt omgivningarna däromkring. Svartån delade ju antagligen på sig och det var ett vattenstråk via Ola Kärr och på den östra sidan om Mjölnarkullen och Långlyckekullen och ån hade säkert förbindelse med Sättertorpasjön också. Namnet Bjursdalen är ju också ett tecken på att det var mycket vatten i Boxholmstrakten en gång i tiden. Namnet betyder ju Bäverdalen, så man kan förstås anta att det fanns bäver på platsen förr i tiden. Nu är det ju inte bävrar i området längre utan äldre personer, om ni förstår hur jag menar... Men torpet Bjursdalen låg ju där Trivselhuset Bjursdalen idag är placerat. Namnet Bjursdalen är ju hur som helst ett tecken på att detta var ett torp som bör vara väldigt gammalt.

Jag letade en hel del i höstas efter en lämplig plats för Söndagsturen strax öster om Boxholm och jag hade först funderingar på en annan plats. Jag ville ha Söndagsturen dit det var lättillgänglig, men samtidigt lite mysigt, och jag tycker det blev riktigt bra att tända elden i skarven mellan skogen och ängsmarken. Det är nära samhället men en plats dit man normalt aldrig tar sig. Problemet var taggtråden som skulle passeras men jag tänkte att den bör vi kunna öppna och det var ju inte så svårt.

Detta var ju tredje advent men det kändes väl knappast så när man tog sig till en Söndagstur denna morgon. Det var ett grått och smådisigt väder, kring fyra plusgrader och regnet hängde i luften. Jag var rädd att vädret skulle skrämma bort besökare, men väl i skogen bland träden var det riktigt skönt. Det kändes riktigt behagligt, och det var ju ingen vind att tala om. Det var först under föredraget som det började komma blött uppifrån, och det var lite synd men det störde ju inte jättemycket trots allt. Jag kom fram till att det var 42 personer samlade kring elden, men det kan förstås slå på någon person hit eller dit. Det var också en del rörelse vid vätskebyttorna denna söndag. Kul!

Ingrid Norén hade berättaruppdraget denna söndag, en uppgift som hon haft två gånger tidigare. Dels var det den första Söndagsturen säsongen 2013-2014, datumet var den 1 december 2013 och platsen var vid Gröna Plan intill Fårhusberget. Men redan den 11 december 2011 kunde vi höra på Ingrid, platsen var då i Timmerö och bakom det före detta ålderdomshemmet. Maken Karl-Johan har vi kunnat lyssna på vid två tidigare tillfällen, men denna söndagen fick han i stället ansvara för vätskan till löparna, vägvisningen och elden.

Ingrid pratade om sin karriär som utförsåkare på skidor. Det var minnen och historier och en återblick på hur skidåkandet en gång startade fram till att cirkeln slöts då dottern Britta började jobba på Jockes alpin i Mjölby. Många dråpliga historier bjöd Ingrid på, och vi var nog många som blev ganska så imponerade. Lyssna gärna på Ingrid via länken nedan. Än en gång slås man också av att man får höra så många varierande saker på Söndagsturer. Berättarämnena spretar väldigt brett men det är ju detta som är så kul!

 

Kommande helg är det dags för den sista Söndagsturen! Nej, inte den sista för säsongen men väl den sista innan jul och nyår. Det blir ett uppehåll och Söndagsturerna är tillbaka igen den 8 januari. Men som sagt, nästa helg blir det en ny - och annorlunda - Söndagstur. Det har sedan 2012 varit tradition med julmusik vid Söndagsturen innan jul, och så blir det även denna gången. Det är ingen mindre än Boxholms lucia som kommer och sjunger sånger vid Söndagsturen! Denna gången kommer hon dock inte i egenskap som lucia utan som Ida Johansson. Hon var ju för övrigt "årets ungdomsorienterare" i Boxholms OK förra året, därför är det kul att hon kommer och sjunger på Krafttagets och Boxholms OK:s arrangemang - Söndagsturer. Hur upplägget blir vet jag inte i riktigt i skrivande stund men eventuellt kommer Ann-Sofie Johansson kompa Ida på piano. Sanna Lönngren kommer nog också att sjunga någon sång.

Det lutar också åt att tävlingen "gissa tomten" återkommer också!

Platen blir hemma hos Mats Lönngren i Trinnebo, Ekeby. Välkomna!

 

 

Klas

Se bilder från Söndagsturen nära Frebyvägen och södra delen av Sättertorpasjön

Lyssna på Ingrid Norén (längd: 34:52)

 

 

<<--- STARTSIDA|  | SÖNDAGSTURER --->>

| © Föreningen Krafttaget, Boxholm