Vid Huru och Lillån, Strålsnäs

Söndagstur den 29 januari 2017

Berättare: Paul Håkansson

Ännu en Söndagstur är genomförd. Det var den åttonde i ordningen och årets sista tur i januari månad. Veckorna går så fort, så fort…

Men någon snö syns inte till. Det pratades innan vintern att det behövde komma en meter snö för att fylla på behovet av vatten i sjöar, vattendrag och grundvatten, och sedan skulle det behöva komma en meter till. Men så här långt har det ju varit tvärt om. Det har kommit ovanligt lite nederbörd i vinter. Särskilt kallt har det ju inte varit heller, även om mindre sjöar har frusit till så pass att många har kunnat vinterfiska. Vissa vinterdagar har annars varit väldigt vackra och tycker man om att vandra så har det funnits idealiska möjligheter till detta i vinter. Själv har jag varit i Tiveden och vandrat vid två tillfällen i vinter. I mellandagarna besökte jag Tivedens nationalpark och den 23 januari gick jag vid naturreservatet Utnäset, en naturskön plats intill Vättern mellan Askersund och Karlsborg. Båda de vandringarna gjordes i strålande solsken och visste man inte bättre kunde man trott att det stått april i kalendern de dagarna. Hur som helst, sörj inte avsaknaden av snö och kyla, man kan njuta av naturen ändå. Och vädret kan vi ju inte göra något åt…

Denna söndag, den sista söndagen i januari var en skön vinterdag den också. Solen syntes dock inte till, den doldes bakom molnen, men det var var lugnt och strax under noll grader. Rimfrost gjorde landskapet väldigt vackert. Jag räknade till omkring 55 personer runt brasan när huvudpersonen fick ordet. Det kan mycket väl ha varit någon mer och som jag missade när jag räknade, men ungefär så många hade samlats på det ganska trånga området, men det var inte så trångt som jag befarade att det skulle bli. Fem personer syntes till vid vätskebyttorna också, alltså som löptränade.

Mitt emellan Huru och Lillån, det var där som Anders Molin tänt elden denna söndag. Jag har länge funderat på att ha en Söndagstur intill vackra Lillån i Strålsnäs. Där forsar vattnet ganska så rejält, åtminstone när det släpps på mycket vatten. Men vackert är det alltid i vattenfåran som bär på mycket historia. Det finns säkert hur mycket som helst att berätta om Huru, men det är inget som jag har grävt ner mig i. Denna gången fick det räcka med att visa en vacker plats, och att visa gamla foton från Huru. Men det har funnits en kvarn länge ner i vattenfåran, en bastu har legat nära där vi tände elden och landsvägen med en bro gick ju förr i tiden fram precis där vi höll till.

Genom att söka på Krafttagets hemsida kan man få fram det man är intresserad av. Ett tips är att vid sökfunktionen skriva Huru. Sökfunktionen hittas på startsidan, eller klicka här!

Paul Håkansson hade berättaruppdraget denna söndag. Förra året kunde vi höra Pauls hustru prata på en Söndagstur, Madeleine Håkansson. Hon är apotekschef i Boxholm, och vid ett besök där så frågade jag henne om hon trodde att hennes man möjligen kunde vara villig att prata på en Söndagstur. Det trodde hon, så en förfrågan skickades till Paul och det blev klartecken ganska snart! Riktigt kul! Googlar man på Paul Håkansson så kan man bland annat läsa att "han har varit yrkesofficer, landstingsråd och vd. Nu är Paul Håkansson Linköpings nya kommundirektör, så man kan nog säga att Paul Håkansson var denna säsongens mest kända namn. Han må alltså vara Linköpings högsta chef, men han bor i Boxholms kommun. I ett litet hus vid Brusarp nära Rinna närmare bestämt.

På denna Söndagstur pratade han dock inget om sina tidigare arbeten utan han pratade om sin hembygd, Kolmården! Han tog med oss på en resa från Norrköping och längs den gamla landsvägen, först gamla Riksettan/E4, och sedan vidare längs vägen mot djurparken och Nävekvarn. Paul gav tips på många fina besöksmål i trakten, det vill säga andra besöksmål än djurparken. Paul kom också in på Kolmårdsmarmorn, och hans morfar bodde i ett hus i trakten och han var marmorbruksarbetare, så Paul känner ju till området väl. Publiken fick också se en bit Kolmårdsmarmor format som ett ägg.

Paul pratade lugnt och tydligt, så det blev lättsamt och trevligt att lyssna på honom. Länk till Paul Håkanssons berättelse, alltså resan i Kolmården, hittas nedan.

Kommande söndag är det förstås Söndagstur igen, den första i februari. Då ska vi till en vacker hagmark ganska så nära Sjögarp och det är vägvisning utefter vägen Flemminge-Ryckelsby. Jag smög omkring i den trakten en dag i höstas när Eric Carpholm dök upp och undrade vad jag gjorde där. Han föreslog kullen i hagmarken som en lämplig plats, och jag tycker det var ett bra tips. Men med tanke på taggtråd och eventuella djur i området så hade jag nog i annat fall valt en annan plats, men det ska inte vara några sådana hinder på söndag. Det är lätt att ta sig från grusvägen fram till eldplatsen.

Berättaruppdraget har Kerstin Olefalk Palm.

 

Klas

Se bilder från Söndagsturen vid Huru och Lillån

Lyssna på Paul Håkansson (längd: 25:46)

 

 

<<--- STARTSIDA|  | SÖNDAGSTURER --->>

| © Föreningen Krafttaget, Boxholm