Söndagsturerna säsongen 2015-2016 är nu genomförda

En rekordlång Söndagsturssäsong

Dammluckor i Lillån, nära Södra Timmerö, 29 november 2015

Rolf Båvius

Det var den 16 december 2001 som den första Torpturen ägde rum. Det innebär att vi nu har genomfört femton säsonger med eldar i skogen dit vi välkomnat allmänheten, Torpturer de fem fösta säsongerna, därefter Söndagsturer.

Den första elden säsongen 2015-2016 tändes den 29 november och platsen var vid dammluckorna i Lillån. En vacker plats där det ganska så nyligen gjorts en fiskväg förbi dammen, vilket ska underlätta för fiskar att ta sig vidare in i Lillån. Det är alltid trevligt att i samband med Söndagsturerna visa upp de sevärdheter som finns, och denna nyhet passade därför utmärkt som en plats för elden.

Förra säsongen ställde Rolf Båvius upp och pratade en söndag, och till denna säsongen fick han frågan om han ville återkomma och det tackade han ja till. Rolf drog minnen och berättelser ur sitt händelserika liv, och knappt 50 personer kom till brasan denna premiärsöndag. En kanonsiffra för att vara en premiär. Ändå var inte vädret det bästa. Det var en ganska grå dag, och faktum är att det kom en del regn under Rolfs föredrag också.

 

Idas stig, intill Svartån nära Svartåvallen, 6 december 2015

Thorbjörn Andersson

Det är nog ganska få boxholmare som känner till den vackra stigen som går fram mellan Bruksfallet och Svartåvallen, alldeles intill Svartån. Stigen har inte funnits så jättelänge, och den kallas för Idas stig namngiven efter Ida som var initiativtagare till stigen. Intill stigen förlades säsongens andra söndagstur. Det var inte helt lätt att hitta en rymlig yta för en Söndagstur intill stigen, men efter att en tid innan ”turen” ha buskat ur en plats så fungerade det bra. Omkring 50 personer kom till Idas stig denna milda (11-12 plusgrader) men ganska blåsiga söndag, ungefär lika många som söndagen innan alltså. Berättaransvaret hade Thorbjörn Andersson, en boxholmskille som dock bor i Mjölby numera. Thorbjörns berättarämne var vättar, troll, skogsrå, näcken och liknande figurer, alltså sådant som människor på fullt allvar trodde på förr i tiden.

 

Nära husen Gläntan vid Hester, 13 december 2015

Robert Carlin

Den 13 december skulle Håkan Gustafsson ha haft berättaruppdraget, detta enligt ursprungsprogrammet. Men Robert Carlin, en pensionerad präst och som skulle ha berättaruppdraget den 10 januari, meddelade i början av december att han inte kunde komma till skogen den 10 januari. Han gav ett par andra tänkbara datum, men då fick vi göra ett byte om det skulle fungera. Och så blev det, Robert och Håkan Gustafsson bytte datum med varandra. Platsen som jag valt till den 13 december var vid de relativt nyuppförda villorna (två stycken) som uppförts en bit uppe i skogen strax innan Hester. Många känner nog inte till att där finns två moderna hus, därför tyckte jag det passade med en Söndagstur vid platsen.

Luciadagen var en ganska kylig söndag.

Det var en frostbiten morgon, vilket gjorde landskapet vackert, och lite vitt. Publiken denna söndag låg på ungefär samma antal som tidigare söndagar, nämligen nånstans mellan 45 och 50 personer. De kunde ta del av en lite småfestlig och väldigt pratsam person, det vill säga Robert Carlin. Hans berättarämne var nog lite otippat, det handlade nämligen om Amerikas presidenter, om deras fruar och historier kring dessa. Man vet aldrig vad man kan få höra när det är Söndagstur…

 

Hybbeln (Ekeby), 20 december 2015

Stefan Vedeja

Det har blivit tradition att bjuda på julstämning vid Söndagsturen närmast innan jul. Mia & Ann-Sofie har bjudit på julsånger tre säsonger på rad, men till denna säsongen funderade vi på om vi kunde variera oss med något annat. Frågan gick därför till Stefan Vedeja, alltså om han kunde framföra några julmelodier intill elden. Och svaret blev ett ”ja”. Vi ordnade också leken ”gissa tomten”. En utklädd tomte gick omkring bland publiken och det gällde att gissa vem som fanns under tomtemunderingen. En ledtråd var detta rim: I Norrland såg tomten dagens ljus. Sen levde tomten i Stockholms brus. I Boxholm vår tomte nu håller té. Tittar du noga, kan du nog se vem det e...

Rätt svar var Marianne Holmbom, något som Anna Nylund svarat, så hon fick bära hem vinsten, en gräddost.

 

Hybbeln var platsen för denna söndagstur, och en orsak till valet av plats var att Lena och Patrik Molin, ägare av Hybbeln, bjöd på el till Stefans musikutrustning. Och Stefan gjorde en fantastisk insats. Han bjöd på underbar sång och så kryddade han det hela med att framföra en del kryptiska julrecept, och det gällde att gissa vilka rätter som dolde sig bakom recepten. Temperaturen låg på kring 12 plusgrader, men det blev ändå mycket julstämning vid denna söndagstur, och väldigt trevligt!

 

Skoghill, nära före detta kolonilotterna, 27 december 2015

Ann-Sofie Johansson

Skogen hette tidigare torpet som ligger norr om bostadsområdet Dalen. Idag ligger det en stor villa på platsen, och namnet är numera Skoghill, och namnändringen bör ha gjorts på 30- eller 40-talet. Orsaken till namnändringen är ovisst. I ängsmarken innan Skoghill genomfördes i alla fall säsongens femte Söndagstur, och omkring 50 personer dök upp vid den värmande och goa brasan. Vintern slog plötsligt till, ganska överraskande faktiskt, och det snöade ganska ymnigt denna söndagsförmiddag. Ann-Sofie Johansson hade berättaruppdraget, men det dröjde en stund innan hon kunde köra igång. Precis under välkomsthälsandet föll en person ihop och ambulans fick tillkallas. Personen var kontaktbar hela tiden, men långt ifrån klar i tanken, men dess bättre gick allt bra och hon kunde komma hem igen samma kväll. Ann-Sofie pratade ”ordspaning”, som vanligt väldigt intressant och underhållande, men tack vare det lite kyliga vädret och den sena starten kortade hon ner berättandet något.

 

Gröndalen (gamla Hagebyvägen), 3 december 2016

Jan Holmbom

Det blev nytt år men Söndagsturerna rullade vidare. Denna gång nordväst från Boxholm räknat, nämligen till Gröndalen som ligger utefter den gamla Hagebyvägen. Där ordnade Eddy Rosenlöf med brasan, han har ju sin dotter Ida i Gröndalen, gift med Christer Dufmats. Elden tände han på en liten kulle belägen strax intill den moderna villan. Landskapet hade nu blivit vintrigt, men det var en vacker första söndag år 2016. Någonstans mellan 45-50 personer hade tagit sig ut i vinterlandskapet för att ta sig till Göndalen och lyssna på berättare Jan Holmbom. Janne är en suverän talare, en dröm att anlita som berättare på Söndagsturerna, han har ju haft uppdraget ett par gånger tidigare. Hans ämne denna gång var förändring och utveckling, och det kan ju låta lite tungt men det var kryddat med en hel del humor. Intressant och tankeväckande, helt klart!

 

Kvarnruin och tre stycken kostverk vid lillån, 10 januari 2016

Håkan Gustafsson

Vid kvarnruinen som ligger vid Lillån och intill vägen mot Norra Kvisslehult har vi haft Söndagstur tidigare. Nu återkom vi till ungefär samma plats, och det berodde på att jag fått veta att det fanns konstverk vid platsen. Tre egendomliga, men vackra konstverk finns det i området, och mannen bakom dessa är Ulf Karlsson.

Besökarna vid denna Söndagstur, som var nästan 50 personer till antalet, kunde givetvis ta del av dessa konstverk, även om något av dem var översnöat och svårt att komma intill. Publiken kunde också ta del av berättaren denna söndag, och det kom ju att bli Håkan Gustafsson, det blev ju så efter bytet med Robert Carlin. Håkan pratade en del om sitt liv, men framförallt om sitt orienterarliv. Han berättade om hur han kom att fastna för orienteringen under uppväxten i torpet Berglund, om hur han började springa för Boxholms OK och om sin satsning för att bli bäst. Det var många dråpliga historier som inträffade under den tiden, och som publiken fick ta del av.

Det var en skön och riktigt vacker vinterdag som inramade landskapet  och den brasa som Håkan också hade ansvar för.

 

Strålsnäs, fotbollsplanen, 17 januari 2016

Jörgen Auer

Ingemarsvallen i Strålsnäs är nog bekant för de flesta, men den andra fotbollsplanen som Strålsnäs förfogar över och som lär gå under benämningen B-planen är nog inte lika bekant för allmänheten. Kanske är det mest Strålsnäsbor som känner till att det ligger en fotbollsplan till vänster uppe på höjderna ungefär vid infarten till Strålsnäs från Boxholmshållet. Där förlades i alla fall en Söndagstur och Jörgen Auer bad själv om att få ha berättaruppdraget just där. Jörgen kunde vi lyssna på förra säsongen, och eftersom vi fick veta att han gärna ställde upp igen så fick han en förfrågan om att återkomma. Berättarämnet handlade till stor del om fotboll, om IFK Norrköping och deras stjärnor som lirade på Idrottsparken när Jörgen var en liten grabb. De flesta av dessa stjärnor har Jörgen mött och han berättade bland annat om dessa möten.

Det var en kall söndag detta, omkring minus åtta grader, men ändå kom det kring 60 personer till B-planen i Strålsnäs denna förmiddag.

 

Gravfält i Lagnebrunnahagen, 24 januari 2016

Andreas Schander

Var den 17 januari en kall söndag så var det betydligt mildare söndagen därpå. Just den söndagen svepte mildluften in över södra Sverige och det blev ett par plusgrader. Kanske var detta orsaken till det stora intresset, för kring 70 personer dök upp i Lagnebrunnahagen där elden brann. Tja, kanske var platsen en orsak till intresset också. Elden brann ju strax intill gamla gravar, och som är ett bevis på att människor levt på platsen redan under bronsåldern.

Ett tredje skäl för det stora intresset för denna Söndagstur kan ju vara Andreas Schander, berättarpersonen. Andreas pratade om sig själv, om sin väg från en otroligt slö högstadieelev och en festande ungdom, till en studerande målmedveten person som blev journalist och nu jobbar som presschef på VTI. Och som sprungit maraton! Många berömmande ord hördes och folk skrev på Facebook: ”Vilken härlig kille!”

 

Torpruin Källstugan, 31 januari 2016

Inger Rosenberg

Säsongens tionde Söndagstur genomfördes vid ruinen efter Källstugan, torpet som en gång låg intill vägen mitt emellan Brokulla/Kröcklekulla och Norra Börshult/Tolhemsbron. Snön var nu borta, temperaturen låg på strax över noll grader, perfekt väder tycker en söndagstursarrangör. Vid Källstugan har elden aldrig brunnit tidigare, även om vi varit i närheten. Publiktillströmningen brukar vara lägre när vi är långt från samhället, men faktum är att drygt 50 personer dök upp denna söndag. Fantastiskt! De kunde dessutom få ta del av en fantastisk historia av Inger Rosenberg. Inger är en göteborgskvinna, men som sedan en ganska så kort tid tillbaka bor i Sommen och i det gamla järnvägshotellet. Det är kul med premiärberättare, och det är ju extra kul när det blir så bra dessutom. Inger berättade om en resa som hon och en kompis företog i ungdomen, det var kring år 1974. Resan gick till Grekland, Istanbul (och vidare genom Turkiet), Persien, Indien, Sri Lanka med mera, och hon återgav historien på ett väldigt trevligt och underhållande sätt. Underbart!

 

På Kullebovägen, allmänningen, 7 februari 2016

Madeleine Håkansson

Vissa platser för Söndagsturen känns bättre än andra. På Kullebovägen, belägen på allmänningen väster om Boxholm brann säsongens elfte eld, och då fick jag beröm för val av plats. Och visst, det var en vacker gräsbevuxen skogsväg, lätt att promenera fram på, och en mysig storskog. Platserna för brasan behöver inte vara så krångliga att nå. Trots att almanackan endast visade 7 februari så kändes denna söndag som en vårdag. Solen visade sig fram på dagen, och temperaturen låg på 7-8 plusgrader. Det gjorde att många ville ut i skogen, och jag räknade till nästan 60 personer i publiken. De hade förstås också tagit sig till skogen för att lyssna på berättaren och som denna söndag var Madeleine Håkansson. Hon skulle ha haft berättaruppdraget förra säsongen egentligen, men då blev hon sjuk. Då hette hon dessutom Ögren i efternamn, hon har alltså gift sig sedan dess, och mannen är kanske inte helt obekant, Paul Håkansson heter han. Madeleine är chef på Apoteket i Boxholm, så det var kanske inte helt förvånande att Madeleines berättarämne blev smärta. Vi fick veta det mesta om smärta och om olika sorters smärta, och Madeleine berättade om ämnet på ett intressant och lättförståeligt sätt.

 

Strax väster om Öringe, 14 februari 2016

Lillemor Persson

Strax väster om Öringe och intill vägen mot Ekeby och strax norr om densamma finns det en markant höjd. På den höjdenförlades den tolfte Söndagsturen för säsongen. Det är en sån där plats man knappast besöker om man inte har en anledning till det, men en Söndagstur är förstås en utmärkt anledning. Det vackra vädret höll i sig även över denna söndag. Det var några plusgrader och solen skymtade så det kändes riktigt skönt att ta sig ut i naturen. Och det var det många som gjorde, jag räknade till omkring 60 personer i publiken. De kunde också njuta av huvudpersonen, det vill säga berättare Lillemor Persson. Fast berättare är kanske inte rätt ord i detta fall, för Lillemor såväl pratade, läste dikter och sjöng sånger för publiken. Ämnet var också östgötska, och Lillemor bjöd verkligen på sig själv. Hon var helt strålande!

 

På kullen mellan järnvägen och Vänner emellan, 21 februari 2016

Mikael Lüddeckens Persson

Lillemor Persson var huvudperson den 14 februari, och söndagen därpå var det dags för Lillemors son att ta på sig högtalarvästen, det vill säga Mikael Lüddeckens Persson. Vi kunde lyssna till Mikael också den förra säsongen, då pratade han om miljön nere vid bruksområdet, nämligen om till exempel byggnader och fabriker som legat i området. Nu gjorde han i princip samma sak, men om området vid Förstan, det vill säga om det som idag är Boxholms centrum. För att kunna göra detta förlades elden till den kulle som är belägen mellan järnvägen och Boxholms centrum. Det var en lite gråkall söndag, och vinden friskade i ganska obehagligt på kullen. Men lite drygt 60 personer kom ändå för att lyssna på Mikael. Och Mikael pratade och berättade om Förstans historia utan att titta i några anteckningar. Årtal och annan fakta plockade han direkt ur minnet. Imponerande!

 

Gröna Dalen, 28 februari 2016

Ann Bark

Under åren med Torp- och Söndagstur har elden aldrig brunnit nära Gröna Dalen. Visst, Söndagsturer har förlagts på många platser i närheten, men den 28 februari brann elden så att Gröna Dalen fanns inom synhåll. Torpet Gröna Dalen byggdes år 1839, även om den nuvarande stugan är av betydligt senare datum.

Detta var en solig och vacker söndag, men plötsligt hade vintern slagit tillbaka, så landskapet var åter igen till stor del dolt av ett snötäcke, om än ganska så tunt sådant. Temperaturen låg mestadels på plussidan i slutet av februari, men nätterna var kalla. Ann Bark hette berättaren vid Gröna Dalen, och hon tog med besökarna till en helt annan ”värld”, nämligen till det militära. Ann jobbar normalt på sjukhuset i Linköping, men hon är också väldigt engagerad inom hemvärnet. Och på sin fritid är Ann stabsgruppchef inom hemvärnet samt utbildningsansvarig inom Östgöta-Tjust lottakår, och det var detta som präglade hennes berättande. Omkring 45 personer tog sig till Gröna Dalen denna söndag för att lyssna på Ann, men jag tycker att fler borde tagit sig dit i det vackra vädret.

 

Ruinen efter gården Freby, 6 mars 2016

Ann-Sofie Johansson (ersatte Ulf Eriksson som blivit sjuk)

Ulf Eriksson var tänkt som den nionde premiärberättaren denna säsongen, men så blev det aldrig. När jag kollade med Ulf någon dag innan Söndagsturen fick jag klart för mig att Ulf måste ersättas på grund av sjukdom. Det är klart att berättaren kan bli sjuk, och jag har alltid med mig en del ”manus” i ryggsäcken om berättaren inte dyker upp. Nu fick vi dock någon dag på oss att fundera… Förra året ryckte jag in en söndag då vi fått återbud, och denna gång ställde Ann-Sofie upp. Hon pratade om hur det är att prata inför en publik. Hur man kan träna på detta, om vikten av att titta folk i ögonen och om varför vi beter oss som vi gör. Så trots återbudet, det blev riktigt bra ändå. Dessutom var ju platsen - den före detta gården Freby - underbar för en Söndagstur. Det är en plats där mängder av människor under många hundra år levt sina liv, men numera är det glest med människor vid Freby. Lite glest var det också med publiken vid Freby. Kanske var det lite grådisiga vädret, samt Vasaloppet på TV orsak till att det inte kom mer än 30 personer till Freby, den lägsta publiksiffran denna säsong. Synd, denna Söndagstur var värd fler besökare!

 

Intill vägen väster om Johannesberg Fjättmunna, 13 mars 2016

Johan Birath

Så har vi nåt till den 13 mars, och Söndagstur nummer sexton för säsongen. Det är rekordmånga, aldrig har så många Torp- eller Söndagsturer genomförts under en säsong. Men jag tycker det är lagom att starta första advent, och sluta den andra söndagen i mars, och då blev det sexton ”turer” i år. Ingen Söndag behövde hoppas över på grund av helgdagar, och år 2015 hade dessutom 53 veckor.

Johan Birath är Föreningen Krafttagets ordförande, och det innebär att han är ett självklart namn som berättare varje säsong. De senaste åren har jag satt honom som avslutare, och detta var femte gången i rad som hans namn stått sist i programmet. När Johan visar sig i naturen så är våren här.

Nu var väl inte vädret så där riktigt vårlikt denna söndag som det kan vara ibland denna tiden på året, men å andra sidan har vi varit med om kallt vinterväder avslutningssöndagen också.

Johan Birath höll det överlägset längsta berättandet denna säsongen, i nästan en timma höll han på. Men han är ju oerhört fascinerande att lyssna på, det blir ju både lärorikt och kul! Denna gången pratade han om vår regentlängd, alltså om våra kungar och han började med Gustaf Vasa och pratade om alla kungar därefter fram till våra dagar! Ett 60-tal dök upp i skogen för att lyssna på Johan. Kul att han tillät inspelning också, det går alltså att lyssna även på Johan Biraths berättande från skogen, alla personer som pratat i vinter har spelats in.

 

 

Till sist...

Det känns så himla skönt att även denna säsong med Söndagsturer nu är i hamn. Säsongen blev ju extra lång, och det är en hel del pyssel och saker att tänka på medan veckorna rullar på. Välkomsthälsning, referat till hemsidan, fotograferande, ljudupptagning och saker som ska med till skogen som kartor, stämpel, högtalarvästen och osten. Helt avslappnad är man inte som arrangör när man tar sig till en Söndagstur. Man blir ju lite upplåst sexton söndagar i rad också, jag vill gärna alltid vara med så det kan bli referat, bilder och inspelning till hemsidan. Men en sak måste poängteras, och det är att mitt i allt pyssel är det ju roligt att jobba med Söndagsturerna. Och det beror ju främst på den underbara publiken, och att så många gillar att komma till eldarna i Boxholms skogar! Utan det stora intresset hade vi nog lagt av för länge sen. När en säsong är över så förstår vi verkligen hur uppskattade Söndagsturerna är. Många kommer fram och tackar och även gåvor har vi fått. Tack för det!!

Men vi som arrangerar vill också sprida en massa tack! Nämligen till alla duktiga berättare, till alla eld- vätske- och vägvisningsansvariga och till alla er som kommit på en eller flera Söndagsturer!.

Och tänk, konceptet Söndagsturer har blivit spritt i alla delar av landet. Undertecknad skriver för tidningen "Allt om Husvagn & Camping" och i marsnumret 2016 finns det med en artikel om Söndagsturerna. Jag har förstås skrivit den själv, men det gjordes på uppmaning av chefredaktör Ulla Carle som kände till att vi arrangerar detta, och Söndagsturerna har fascinerat henne mycket! Klicka här för att läsa artikeln.

Men som sagt, nu är det skönt att säsongen är över. Och att våren är här!! Att i princip hela tiden gå omkring och tänka på nästa söndag blir till slut lite småjobbigt, även om minnet över den jobbiga biten brukar släppa framåt sommaren. Nu får det bli tipspromenader då det passar. Och husvagnsutfärder! Det ska också bli en resa till Bornholm i maj, och tidigare än så blir det en hotellhelg i Karlshamn. Då ska jag och Ann-Sofie njuta av den ”nya” helgfriheten…

Och angående nästa vinter… Vi får se! Men det är väl troligt att när sommaren börjar gå mot sitt slut så börjar lusten och tankarna på en ny Söndagsturssäsong att gro igen, men det är dumt att lova något just nu.

Vi hörs!

Klas Johansson

 

<<--- STARTSIDA|  | SÖNDAGSTURER --->>

| © Föreningen Krafttaget, Boxholm